Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 CELEBRITY TRAVEL LIVE

Δημοκρατικές και εθνικές παραδοξότητες

 «Τσάπα τα έξοδα», φέρεται να είπε ο ΠτΔ στον πρώην Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όταν συναντήθηκαν  τις προάλλες σε κοινωνική εκδήλωση. Βέβαια ο ΠτΔ δεν το διέψευσε αλλά διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι λόγω της Τουρκικής στάσης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και συνεπώς η τριμερής του Βερολίνου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το ΑΚΕΛ άδικα έσπευσε να επικρίνει τον ΠτΔ για αυτή του την αναφορά γιατί από ότι φαίνεται δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι οι προσδοκίες για την αυριανή τριμερή του Βερολίνου είναι μηδαμινές μέχρι ανύπαρκτες.

Η άποψη του ΠτΔ, εμμέσως πλην σαφώς, ενισχύεται και από την έκθεση του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στην οποία παρουσιάζεται απαισιόδοξος για την προοπτική επίσημων συνομιλιών για το κυπριακό. «Οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών είναι αβέβαιες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Συνεπώς ως προς το ότι η τριμερής του Βερολίνου είναι «τσάπα κόπος» συμφωνούν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι συμπεριλαμβανομένου του οικοδεσπότη, δηλαδή του ΓΓ των ΗΕ. Εκεί όμως που σαφέστατα διαφωνεί ο ΓΓ είναι ως προς τους λόγους για τους οποίους  η αυριανή συνάντηση του Βερολίνου δεν έχει προοπτική επιτυχίας.

«Ο κόσμος είναι σκεπτικός σχετικά με τις προοπτικές  για επιτυχείς συνομιλίες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς  τους δύο ηγέτες να ενημερώσουν καλύτερα τις δύο κοινότητες σχετικά με τα περιγράμματα μιας διευθέτησης και να βελτιώσουν τις γενικές συνθήκες και την ατμόσφαιρα της διαδικασίας, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω των αυξημένων εντάσεων εντός και γύρω από την Κύπρο και λόγω του ότι οι πλευρές διαφωνούν για τους όρους αναφοράς, παρατείνοντας το αδιέξοδο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να αποφύγει την περιττή ρητορική που έχει ενισχύσει περαιτέρω τον σκεπτικισμό του κοινού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΓΓ στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σίγουρα εμείς, όπως διαχρονικά συνηθίζουμε, αποδίδουμε την στάση αυτή του ΟΗΕ στην πάγια τους τακτική να κρατούν ίσες αποστάσεις.  Βέβαια ξεχνούμε ότι στο παρελθόν δεν δίστασαν να επιρρίψουν ευθύνες στην αδιάλλακτη πλευρά με κλασσικό παράδειγμα την περίπτωση του Ραούφ Ντενκτάς. Είτε μας αρέσει είτε όχι «καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταβάλει επαρκείς προσπάθειες», είναι η άποψη του ΓΓ.

Οι παλινδρομήσεις, οι προβληματισμοί για άλλους δρόμους και σχεδία Β και Γ, η ρητορική των κούφιων συνθημάτων και τα μεγάλα λόγια για εσωτερική κατανάλωση, αυτά τα αποτελέσματα έχουν. Τα ΗΕ εξισώνουν το θύμα με τον θύτη ως προς τις ευθύνες. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να μας ευνοεί η πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Όλα αυτά που καθημερινά, αναλόγως του ακροατηρίου, απερίσκεπτα και επιπόλαια αμολάμε, εσκεμμένα η όχι,  καταγράφονται από τον διεθνή οργανισμό και θεωρούνται ως ο βασικός λόγος της ενίσχυσης του σκεπτικισμού του κοινού με αποτέλεσμα την καλλιέργεια και εδραίωση της κουλτούρας της μη λύσης και κατ επέκταση της οριστικοποίησης της διχοτόμησης. Δυστυχώς πολλά τα παραδείγματα της ρητορικής την οποίαν επικρίνει ο ΓΓ.

«Η εμμονή σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ είναι «δημοκρατική παραδοξότητα», δήλωσε τις προάλλες ο ΠτΔ, λέγοντας παράλληλα ότι θα οδηγηθούμε σε μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση.

Λογική  διαπίστωση. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί οι δημοκρατικές αυτές παραδοξότητες, οι οποίες δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ υπάρχουν, είτε το θέλουμε είτε όχι, στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποίαν προσπαθούμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Συνεπώς με αυτήν την λογική μήπως το σημερινό μας κράτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δημοκρατικά παράδοξο; Αυτά ακούει ο λαός και αποχαυνώνεται εντελώς. Αυτά του λέμε και νομίζει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς λύση υιοθετώντας έτσι το ότι η μη λύση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση.

Παρόμοια διακήρυττε  και ο εμπνευστής του ΟΧΙ Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο λαός στην μεγαλύτερη εθνική παραδοξότητα της παγκοσμίου ιστορίας, δηλαδή ένας λαός υπό κατοχή σε μια διαιρεμένη πατρίδα να λέει ΟΧΙ στην απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, να λέει ΟΧΙ στην επανένωση.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε παραδοξότητες γιατί όλη η ιστορία του Κυπριακού αποτελεί μνημείο παραδοξοτήτων.

Μήπως δεν ήταν εθνικά παράδοξο η πρόταση του Μακαρίου για αναθεώρηση των 13  σημείων του συντάγματος το 1963; Μήπως δεν ήταν εθνικά παράδοξο η μη αποδοχή από τον Μακάριο της συμφωνίας Κληρίδη Ντενκτάς το 1972; Μήπως δεν ήταν εθνικά παράδοξο η απόρριψη του Άγγλο-Αμερικανικο-Καναδικού σχεδίου το 1978;

Μπορεί η αυριανή τριμερής του Βερολίνου να είναι μια άτυπη συνάντηση με σκοπό την προετοιμασία ουσιαστικών συνομιλιών, είναι όμως και η πλέον κρίσιμη. Αύριο παίζονται πολλά. Ίσως και να παίζονται όλα. Ίσως αύριο να κριθεί το μέλλον του ελληνισμού σε αυτήν την μαρτυρική γη.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιλούμε για ενδεχόμενη δημοκρατική παραδοξότητα, η οποία θα μπορούσε να υπερπηδηθεί με καλή θέληση, και ας προσπαθήσουμε, έστω και την υστάτη, να αποφύγουμε την μεγάλη εθνική παραδοξότητα που δεν είναι τίποτε άλλο από το να χάνεις οριστικά την μισή σου πατρίδα και παράλληλα η διεθνής κοινότητα να σου επιρρίπτει εξ ίσου ευθύνες με αυτές του κατακτητή και εισβολέα.

Θεόδωρος Θεοδώρου

 

 

LIVE
LIVE

12:55 Κύπρος

Μπαίνουμε για τα καλά στο χειμώνα - Έρχονται πολύ ισχυρές καταιγίδες

12:45 Κόσμος

Μαυριτανία: Πλεούμενο με 192 μετανάστες

12:36 Ελλάδα

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: 21 συλλήψεις σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη

11:49 Πολιτική

Αβ. Νεοφύτου: Ενισχύεται η ΚΔ και τα πολιτικά της επιχειρήματα με την προσφυγή στη Χάγη

11:40 Lifestyle

Αυτές είναι οι δύο Λεμεσιανές που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο Παγκόσμιο διαγωνισμό Oriental – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

13:25 Αθλητικά

Πανέτοιμη η ΑΕΚ (ΦΩΤΟΣ)

11:16 Κύπρος

Στα 1,945 ανήλθε ο αριθμός παραπόνων από ασθενείς στην Πάφο

11:10 Αστυνομικά

Ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της Λεμεσού – Συνέλαβαν 15χρονο βαποράκι φορτωμένο με ουσίες

11:00 Κύπρος

Μητέρα και παιδί στην Λευκωσία: Έμεναν για καιρό στο αυτοκίνητο πλέον σε αυτό το αχούρι – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

10:02 Lifestyle

Έλλη Κοκκίνου: Μέσα από ένα βίντεο μας δείχνει το πανέμορφο σαλόνι του σπιτιού της

09:50 Κόσμος

Βιαστής έκαψε το θύμα του για να μην καταθέσει στο δικαστήριο - Θλίψη στην Ινδία

12:55 Αθλητικά

«Παίζει» το κεφάλι του ο Αντσελότι

09:40 Κόσμος

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Σαντιάγο την 50ή ημέρα της κοινωνικής κρίσης

09:30 Ελλάδα

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Ένα «απλό χαρτί» που θα καταρρεύσει

09:11 Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές αντί να σε χορταίνουν σε κάνουν να πεινάς περισσότερο

08:33 Κόσμος

O Τραμπ απαιτεί η Παγκόσμια Τράπεζα να πάψει να χορηγεί δάνεια στην Κίνα

08:31 Ελλάδα

44χρονος κακοποίησε σεξουαλικά 20χρονο αγόρι με νοητική στέρηση στην Ελλάδα

12:40 Αθλητικά

ΕΙΔΗΣΗ…

08:21 Κόσμος

Τζόνσον - Κόρμπιν διασταύρωσαν τα ξίφη τους για Brexit

08:16 Κύπρος

Κρύες μέρες και παγετός χαρακτηρίζει τον καιρό- Πότε να αναμένουμε βροχές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App