Σάββατο 30 Μαΐου 2020 LIVE ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ | 09:45 ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ LIVE

Δημοκρατικές και εθνικές παραδοξότητες

 «Τσάπα τα έξοδα», φέρεται να είπε ο ΠτΔ στον πρώην Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όταν συναντήθηκαν  τις προάλλες σε κοινωνική εκδήλωση. Βέβαια ο ΠτΔ δεν το διέψευσε αλλά διευκρίνισε ότι εννοούσε ότι λόγω της Τουρκικής στάσης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και συνεπώς η τριμερής του Βερολίνου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Το ΑΚΕΛ άδικα έσπευσε να επικρίνει τον ΠτΔ για αυτή του την αναφορά γιατί από ότι φαίνεται δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι οι προσδοκίες για την αυριανή τριμερή του Βερολίνου είναι μηδαμινές μέχρι ανύπαρκτες.

Η άποψη του ΠτΔ, εμμέσως πλην σαφώς, ενισχύεται και από την έκθεση του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στην οποία παρουσιάζεται απαισιόδοξος για την προοπτική επίσημων συνομιλιών για το κυπριακό. «Οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών είναι αβέβαιες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Γκουτιέρες.

Συνεπώς ως προς το ότι η τριμερής του Βερολίνου είναι «τσάπα κόπος» συμφωνούν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι συμπεριλαμβανομένου του οικοδεσπότη, δηλαδή του ΓΓ των ΗΕ. Εκεί όμως που σαφέστατα διαφωνεί ο ΓΓ είναι ως προς τους λόγους για τους οποίους  η αυριανή συνάντηση του Βερολίνου δεν έχει προοπτική επιτυχίας.

«Ο κόσμος είναι σκεπτικός σχετικά με τις προοπτικές  για επιτυχείς συνομιλίες. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς  τους δύο ηγέτες να ενημερώσουν καλύτερα τις δύο κοινότητες σχετικά με τα περιγράμματα μιας διευθέτησης και να βελτιώσουν τις γενικές συνθήκες και την ατμόσφαιρα της διαδικασίας, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω των αυξημένων εντάσεων εντός και γύρω από την Κύπρο και λόγω του ότι οι πλευρές διαφωνούν για τους όρους αναφοράς, παρατείνοντας το αδιέξοδο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να αποφύγει την περιττή ρητορική που έχει ενισχύσει περαιτέρω τον σκεπτικισμό του κοινού», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΓΓ στην έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σίγουρα εμείς, όπως διαχρονικά συνηθίζουμε, αποδίδουμε την στάση αυτή του ΟΗΕ στην πάγια τους τακτική να κρατούν ίσες αποστάσεις.  Βέβαια ξεχνούμε ότι στο παρελθόν δεν δίστασαν να επιρρίψουν ευθύνες στην αδιάλλακτη πλευρά με κλασσικό παράδειγμα την περίπτωση του Ραούφ Ντενκτάς. Είτε μας αρέσει είτε όχι «καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταβάλει επαρκείς προσπάθειες», είναι η άποψη του ΓΓ.

Οι παλινδρομήσεις, οι προβληματισμοί για άλλους δρόμους και σχεδία Β και Γ, η ρητορική των κούφιων συνθημάτων και τα μεγάλα λόγια για εσωτερική κατανάλωση, αυτά τα αποτελέσματα έχουν. Τα ΗΕ εξισώνουν το θύμα με τον θύτη ως προς τις ευθύνες. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να μας ευνοεί η πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Όλα αυτά που καθημερινά, αναλόγως του ακροατηρίου, απερίσκεπτα και επιπόλαια αμολάμε, εσκεμμένα η όχι,  καταγράφονται από τον διεθνή οργανισμό και θεωρούνται ως ο βασικός λόγος της ενίσχυσης του σκεπτικισμού του κοινού με αποτέλεσμα την καλλιέργεια και εδραίωση της κουλτούρας της μη λύσης και κατ επέκταση της οριστικοποίησης της διχοτόμησης. Δυστυχώς πολλά τα παραδείγματα της ρητορικής την οποίαν επικρίνει ο ΓΓ.

«Η εμμονή σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ είναι «δημοκρατική παραδοξότητα», δήλωσε τις προάλλες ο ΠτΔ, λέγοντας παράλληλα ότι θα οδηγηθούμε σε μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη λύση.

Λογική  διαπίστωση. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί οι δημοκρατικές αυτές παραδοξότητες, οι οποίες δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ υπάρχουν, είτε το θέλουμε είτε όχι, στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποίαν προσπαθούμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Συνεπώς με αυτήν την λογική μήπως το σημερινό μας κράτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δημοκρατικά παράδοξο; Αυτά ακούει ο λαός και αποχαυνώνεται εντελώς. Αυτά του λέμε και νομίζει ότι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς λύση υιοθετώντας έτσι το ότι η μη λύση είναι η δεύτερη καλύτερη λύση.

Παρόμοια διακήρυττε  και ο εμπνευστής του ΟΧΙ Τάσσος Παπαδόπουλος το 2004 με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο λαός στην μεγαλύτερη εθνική παραδοξότητα της παγκοσμίου ιστορίας, δηλαδή ένας λαός υπό κατοχή σε μια διαιρεμένη πατρίδα να λέει ΟΧΙ στην απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, να λέει ΟΧΙ στην επανένωση.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε παραδοξότητες γιατί όλη η ιστορία του Κυπριακού αποτελεί μνημείο παραδοξοτήτων.

Μήπως δεν ήταν εθνικά παράδοξο η πρόταση του Μακαρίου για αναθεώρηση των 13  σημείων του συντάγματος το 1963; Μήπως δεν ήταν εθνικά παράδοξο η μη αποδοχή από τον Μακάριο της συμφωνίας Κληρίδη Ντενκτάς το 1972; Μήπως δεν ήταν εθνικά παράδοξο η απόρριψη του Άγγλο-Αμερικανικο-Καναδικού σχεδίου το 1978;

Μπορεί η αυριανή τριμερής του Βερολίνου να είναι μια άτυπη συνάντηση με σκοπό την προετοιμασία ουσιαστικών συνομιλιών, είναι όμως και η πλέον κρίσιμη. Αύριο παίζονται πολλά. Ίσως και να παίζονται όλα. Ίσως αύριο να κριθεί το μέλλον του ελληνισμού σε αυτήν την μαρτυρική γη.

Ας σταματήσουμε λοιπόν να μιλούμε για ενδεχόμενη δημοκρατική παραδοξότητα, η οποία θα μπορούσε να υπερπηδηθεί με καλή θέληση, και ας προσπαθήσουμε, έστω και την υστάτη, να αποφύγουμε την μεγάλη εθνική παραδοξότητα που δεν είναι τίποτε άλλο από το να χάνεις οριστικά την μισή σου πατρίδα και παράλληλα η διεθνής κοινότητα να σου επιρρίπτει εξ ίσου ευθύνες με αυτές του κατακτητή και εισβολέα.

Θεόδωρος Θεοδώρου

 

 

LIVE
LIVE

07:47 Κόσμος

Τραμπ: Τέλος στη σχέση των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

22:51 Υγεία

Εννέα τροφές γεμάτες μελατονίνη που νικούν την αϋπνία

22:32 Κόσμος

Προκλητικό σόου Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φιέστα εντός της Αγίας Σοφίας

22:15 Κόσμος

Ισραήλ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων

21:56 Αστυνομικά

Οι καμπάνες που θα επιβάλλονται στους οδηγούς μετά την αύξηση των προστίμων

23:40 Αθλητικά

Η επιστολή Αλαφούζου στον Δώνη, στάληκε με τον οδηγό του!

21:20 Κύπρος

Αυτές είναι οι υπηρεσίες που παίρνουν αναστολή από το ΓΕΣΥ

21:13 Κόσμος

Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που τον σκότωσε

20:47 Κύπρος

Πρόεδρος στο OMEGA: Υπάρχουν κενά και αδυναμίες αλλά θα τα καταφέρουμε και με το ΓΕΣΥ

20:27 Πολιτική

Καταπέλτης στο OMEGA για Γεν. Ελεγκτή ο Αναστασιάδης –«Δε θα γίνει Κυβερνήτης»

20:14 Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης: Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση πού λάβαμε για τον κορωνοϊό

23:35 Αθλητικά

Διπλό με Χάβερτς και 3η θέση!

20:04 Ελλάδα

5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

19:40 Κόσμος

Πάνω από 38 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

19:03 Κύπρος

Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στα Κατεχόμενα

18:35 Οικονομία

Σε πόσες οικογένειες καταβλήθηκε το επίδομα τέκνου

18:31 Lifestyle

Αλλαγές στο πρόγραμμα του OMEGA

23:30 Αθλητικά

Ο Αλαφούζος «διώχνει» τον Δώνη!

18:14 Κύπρος

Στα 942 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID 19 στις ελεύθερες περιοχές

18:03 Αστυνομικά

Το DNA θα δείξει την ταυτότητα του πτώματος στη Λεμεσό – Tι εξετάζουν οι αρχές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App