Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 LIVE OMEGA NEWS | 21:00 PALMETTO LIVE

Ο ηγέτης είναι αυτός που ξέρει το δρόμο, βαδίζει στο δρόμο και δείχνει το δρόμο

Το σκηνικό στην ευρύτερή μας περιοχή είναι πραγματικά εκρηκτικό. Σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές. Εκτός του εμφυλίου στην Συρία, στην Λιβύη και την αστάθεια στον Λίβανο, ο θάνατος του στρατηγού Σουλειμανί δημιουργεί νέα δεδομένα με την κατάσταση πλέον να κρίνεται εντελώς απρόβλεπτη και σίγουρα εκτός έλεγχου. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοιες εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο. Κυρίως μετά την «Αραβική Άνοιξη» η αστάθεια στην περιοχή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο.

Μέχρι τώρα όμως καταφέρναμε, αν και οι συρράξεις ήσαν στην «γειτονιά» μας, να  μένουμε αμέτοχοι και κατ επέκταση ανεπηρέαστοι.

Δυστυχώς όμως αυτήν την φορά όχι μόνο επηρεαζόμαστε αλλά είμαστε μέρος του προβλήματος. Και το χειρότερο, με την πρωτοφανή έπαρση και επιπολαιότητα που μας διακρίνει, καταστήσαμε τον ευρύτερο ελληνισμό μέρος της  διαμάχης.

Παρ όλα αυτά όμως εμείς και πάλι «αγρόν ηγοράσαμεν». «Είναι μια εξέλιξη η οποία θεωρώ ότι επιβαρύνει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια εξέλιξη η οποία δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει εσωτερικά την Κύπρο. Η Κύπρος δεν ανησυχεί από οποιοδήποτε αντίποινο», δήλωσε ο ΚΕ αναφορικά με την νέα κατάσταση πραγμάτων που δημιουργήθηκε μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Η διαφαινόμενη γενική ανάφλεξη στην περιοχή μας θα πρέπει, έστω και την υστάτη, να μας δώσει το αυτονόητο μήνυμα. Το όλο σκηνικό, αν και προδιαγράφεται καταστροφικό, δεν παύει να δημιουργεί ευκαιρίες.  Μας δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε το ποίοι είμαστε και το που πάμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα για άμεση επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού.

Ό τρόπος γνωστός και χιλιοειπωμένος. Δεν χρειάζονται ούτε μελέτες ούτε νέες στρατηγικές. Ο δρόμος είναι εκεί χαραγμένος και περιμένει τις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τον ακολουθήσουν. Να αφήσουν επιτέλους τις φιέστες και τα πανηγύρια και να θέσουν «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Το να υπογράφουμε αγωγούς «φάντασμα» , να τρέχουμε να συνομολογήσουμε νέες τριμερείς ή και πολυμερείς συμφωνίες και να νομίζουμε ότι είμαστε ο ομφαλός της γης, επιβαρύνει περαιτέρω την  τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει ή καλυτέρα στην οποία οι τακτικισμοί και  οι παλινδρομήσεις των τελευταίων χρόνων μας έχουν φέρει.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης και σύνεση. Οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης, σίγουρα ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας.  Φαίνεται να συνειδητοποιούν επιτέλους τις πραγματικότητες, ότι δηλαδή η Χάγη δεν είναι η οδός  για να πάρουμε αυτά που νομίζουμε ότι μας ανήκουν αλλά για να μην χάσουμε τα πάντα.

Στο κυπριακό δυστυχώς τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εκεί που όλοι νομίζαμε  ότι μετά την συνάντηση του Βερολίνου η ρητορική μας θα άλλαζε, δυστυχώς αποδεικνύονται «άνθρακες οι θησαυροί».

Σε συνέντευξη του ΠτΔ στην ΕΡΤ το μήνυμα που στείλαμε είναι ότι συνεχίζουμε να παλινδρομούμε και να μην ξέρουμε  ούτε το τι θέλουμε ούτε το τι επιδιώκουμε.

«Το 2004 ,χωρίς αμφιβολία», απάντησε ο ΠτΔ στο ερώτημα  αν το 2004  ήταν η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.

Παράλληλα όμως εμμένει στις θέσεις του για την πολιτική ισότητα τονίζοντας ότι αν την δεχθούμε όπως την αξιώνει η Τ/Κ πλευρά τότε το κράτος θα είναι μη λειτουργικό και μη βιώσιμο. Από την άλλη όμως το σχέδιο Ανάν, το οποίο ο ΠτΔ στήριξε το 2004 και σήμερα το χαρακτηρίζει ως μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε, περιείχε πρόνοιες χειρότερες από τις σημερινές αξιώσεις Ακιντζί.

Αντίφαση και στο θέμα των εγγυήσεων. Η, κατά τον ΠτΔ, μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε προνοούσε συνέχιση της συνθήκης εγγυήσεων του 1960 επεκτεινόμενη μάλιστα και στα δυο συνιστώντα κρατίδια.

Τώρα, το πώς ένα σχέδιο, που  με βάση τις σημερινές μας θέσεις θα οδηγούσε σε ένα μη λειτουργικό και μη βιώσιμο κράτος, χαρακτηρίζεται από τον ΠτΔ ως μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε, είναι όντως αξιοπερίεργο.

Οι στιγμές για τον ελληνισμό είναι κρίσιμες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης, μπαίνουν σε επικίνδυνους ατραπούς το δε κυπριακό πλησιάζει το τέλος εποχής με την οριστική διχοτόμηση να είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο.

Υπό αυτές λοιπόν τις περιστάσεις μια συνετή ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Άλλωστε στο παρελθόν σώφρονες ηγέτες, όπως οι Γλαύκος Κληρίδης και Κώστας Σημίτης, έχουν επιτύχει τεράστια επιτεύγματα με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ένωση.

«Ο ηγέτης είναι αυτός που ξέρει το δρόμο, βαδίζει στο δρόμο και δείχνει το δρόμο», έλεγε  ο John C. Maxwell. Αυτά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας που σήμερα έχει, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη ο Ελληνισμός.

Στην Κύπρο ο Νίκος Αναστασιάδης, με την στάση του το 2004, έδειξε ότι γνωρίζει το δρόμο. Στην Ελλάδα, οι καταβολές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εχέγγυο ότι και αυτός γνωρίζει το δρόμο.

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι αν είναι διατεθειμένοι να βαδίσουν και να δείξουν τον δρόμο ή αν θα θέσουν υπεράνω όλων τα κομματικά συμφέροντα και τις προσωπικές ατζέντες.

LIVE
LIVE

20:20 Πολιτική

Με… πατέντες και «βαφτίσια» στο οικόπεδο 8 η Τουρκία για να κατεβάσει τρυπάνι

19:58 Lifestyle

Εξοργισμένοι Χάρι και Μέγκαν: Προειδοποιούν τους παπαράτσι

19:18 Πολιτική

Αμφισβητεί τον Ερντογάν η Ιταλία: «Αβάσιμες οι διαπραγματεύσεις για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη»

19:03 Αστυνομικά

Νέα απάτη με ηλεκτρονικά μηνύματα και SMS στην Κύπρο - Προειδοποιεί η Αστυνομία

18:42 Κύπρος

Αποσύρονται 69 προϊόντα από την αγορά –Αρκετά αφορούν τα παιδιά -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

20:35 Αθλητικά

«Με πικραίνει όταν άνθρωποι του ποδοσφαίρου, το πυροβολούν»

18:37 Οικονομία

Στα κέρδη επέστρεψε το ΧΑΚ την Τρίτη (21/01)

18:16 Αστυνομικά

Τραγωδία- Νεκρή νεαρή κοπέλα απο το τροχαίο στον δρόμο Αυγόρου – Λιοπετρίου (φωτογραφία)

18:11 Πολιτική

Στο πλευρό της Κύπρου η Σαουδική Αραβία

17:57 Οικονομία

Οικονομικό σκάνδαλο με έλλειμμα 6550 ευρώ από τα ταμεία της ΕΦΕΚ - Ρίχνουν τις ευθύνες στη Πρωτοπορία

17:27 Κόσμος

Κακοποιούσε σεξουαλικά τα έξι παιδιά του και τα κρατούσε απομονωμένα σε φάρμα στην Ολλανδία

19:55 Αθλητικά

«Αν ήμουν στην Ομόνοια, ίσως να το έκανα κι εγώ»

17:19 Πολιτική

Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

16:58 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό τροχαίο στον δρόμο Αυγόρου – Λιοπετριού – Στο σημείο ασθενοφόρο

16:55 Lifestyle

Ο Όζι Όσμπορν πάρχει από Πάρκινσον

16:48 Υγεία

Το τρόφιμο που κάνει τον καρκίνο πολύ πιο επικίνδυνο

16:45 Οικονομία

Βουλή: 5η πιο φθηνή η Κύπρος στην τιμή της βενζίνης

19:45 Αθλητικά

«Κάποιες ομάδες προτιμούν να πληρώνουν 8.000»

16:30 Κύπρος

Kitasweather: Μετά την πιο ψυχρή νύχτα έρχεται και η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα-  Πότε αναμένεται 

16:17 Lifestyle

«Είναι αγνώριστος» - Ιταλός νευροχειρουργός αποκαλύπτει πώς είναι σήμερα ο Μίκαελ Σουμάχερ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App