Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 15:00 BOOTH LIVE

Πρόεδρε, η γυναίκα του Καίσαρα...

Η υπόθεση που αφορά στο προσωπικό ταξίδι του προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με μέλη της οικογένειας του στις Σεϋχέλλες, με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται στην Κύπρο, εγείρει πράγματι ένα τεράστιο θέμα πολιτικής ηθικής, στη βάση και της Αρχής ότι "η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια".

Στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρώτο λάθος έγινε όταν αποδέχτηκε ένα προσωπικό δώρο, το οποίο μάλιστα απόλαυσαν και μέλη της οικογένειας του.

Το δεύτερο λάθος έγινε όταν ο Πρόεδρος δεν έδειξε να κατανοεί το μέγεθος του σφάλματος του και προσπάθησε, με σειρά τοποθετήσεων, τόσο του ιδίου, αλλά και της κυβέρνησης, να το δικαιολογήσει.

Το τρίτο λάθος έγινε όταν επιχείρησε να νομιμοποιήσει το λάθος του μετερχόμενος της τεχνική της δαιμονοποίησης, αφήνοντας να νοηθεί ότι όλοι όσοι αντιδρούν είναι "του ΑΚΕΛ" (ή "του ΔΗΚΟ") και ως εκ τούτου "έχουν σκοπιμότητες".

Δαιμονοποίησε, ουσιαστικά, όποιον υγιώς σκεπτόμενο πολίτη επεσήμανε το αυτονόητο: ότι δεν νοείται, ο Αρχηγός του Κράτους, να δέχεται, τέτοιου είδους και υπό τέτοιες συνθήκες, προσωπικά δώρα.

Αξιοποιήθηκε την ίδια ώρα η τεχνική του "άλλοθι των προηγούμενων", γεγονός που δεν εξυπηρετεί το σύνολο, δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε ρίχνει φως στις σκιές που δημιουργήθηκαν, αλλά μόνο τρέφει τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις.

Δεν εξετάζω τις πρακτικές για την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα, αλλά πολύ συγκεκριμένα την αποδοχή από πλευράς του Αρχηγού του Κράτους ενός τέτοιου προσωπικού δώρου. Κυπριακή κουλτούρα του ισχυρού, που δεν καλύπτει τον Πρόεδρο, αλλά αποκαλύπτει μάλλον μια προσπάθεια υποτίμησης της κοινής γνώμης.

Το ζήτημα είναι ότι όσο πιο ισχυρός είναι κάποιος πολιτικός (στην προκειμένη ο Πρώτος Πολίτης), τόσο διευρύνεται το πλαίσιο των τομέων, που συνιστούν εν δυνάμει διαπλοκή ή που αφήνουν σκιές. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία ο Αρχηγός του Κράτους οφείλει και υποχρεούται να αποδεικνύει (όχι ότι δεν είναι ελέφαντας, και αυτή είναι η διαφορά) ότι είναι και φαίνεται σωστός σε όλους τους διευρυμένους τομείς των δραστηριοτήτων του. Δυστυχώς η απάντηση/σχόλιο που δόθηκε από την Προεδρία ήταν ότι το αεροσκάφος έτυχε να πηγαίνει ούτως ή άλλως στις Σεϋχέλλες και ήταν ευκαιρία να πάει μαζί του, δωρεάν αντιλαμβανόμαστε.

Η κοινή λογική, (που μάλλον δεν είναι και τόσο "κοινή" τελικά), λέει ότι αυτό που έγινε είναι τουλάχιστον πολιτικά απαράδεκτο. 

ΥΓ Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαριου, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια που εγινε για να φανεί σαν "φυσιολογικό" το συγκεκριμένο ταξίδι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναδιπλώθηκε και εξέφρασε τη θέση ότι "[...]η χρήση του αεροσκάφους, για το εν λόγω ταξίδι, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί". Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: Γιατί δαιμονοποιήθηκε, με "ιδεολογικές" ταμπέλες, ο κάθε πολίτης, που ελεύθερα σκεπτόμενος εντόπισε και επεσήμανε το λάθος (μέγα σφάλμα);

Follow me on Twitter @AthanasiouTh 

LIVE
LIVE

14:10 Κύπρος

Επιμένει ο Κωστρίκης για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο

13:59 Κόσμος

Ναυάγησαν σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό και σώθηκαν χάρη στο SOS που έγραψαν στην άμμο

13:50 Πολιτική

Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για το θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

13:48 Κύπρος

Ικανοποιημένη η Γιολίτη από την εικόνα στο αεροδρόμιο Πάφου

13:44 Κύπρος

Πάνω από 27.000 τεστ μέχρι σήμερα στα κυπριακά αεροδρόμια

14:10 Αθλητικά

ΚΡΙΜΑ…

13:15 Scitec

TikTok: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εκφοβισμό» με την αναγκαστική πώληση του δικτύου

13:10 Κύπρος

Προς λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων

13:06 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

12:44 Κόσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Μη με πυροβολήσετε» - Νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

12:27 Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα

14:10 Αθλητικά

Αναστολή λειτουργίας του τμήματος Futsal

12:23 Κύπρος

ΚΕΒΕ: Να σταματήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που υπάρχουν κρούσματα COVID-19

12:04 Κύπρος

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

12:01 Υγεία

Κορωνοϊός: Οι μελέτες με τεστ αντισωμάτων ίσως υποτιμούν την πραγματική ανοσία

11:45 Κύπρος

Διαφωνεί ο Καραγιάννης για Λεμεσό: Δεν υπάρχει 2ο κύμα, αλλά έξαρση κρουσμάτων

11:37 Αστυνομικά

Καταγγελίες και πρόστιμα για τους «ξεροκέφαλους» της καραντίνας

14:05 Αθλητικά

ΓΙΑΤΙ;

11:29 Κύπρος

Οι τρεις κατηγορίες χωρών - Τι προνοείται για τους επιβάτες από την κάθε κατηγορία

11:12 Ελλάδα

Ελλάδα: Και τώρα ανασχηματισμός - Το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις

Όλη η ενημέρωση σε ένα App