Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE DANSING JUNIOR | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Συνεπείς στα ΟΧΙ, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.

«Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρομάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Ελληνικέ κυπριακέ λαέ...Στη ζυγαριά του «ΝΑΙ» και του «ΟΧΙ», πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του «ΝΑΙ». Σε καλώ να απορρίψεις το «Σχέδιο Ανάν». Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό «ΟΧΙ»! Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου», είχε πει, μεταξύ άλλων, ο Τάσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμα του με το οποίο καλούσε τον λαό να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν.

Ο Ελληνισμός της Κύπρου στις 24 Απριλίου του 2004 άκουσε τον ηγέτη του. Υπερασπίστηκε το δίκαιο,  την αξιοπρέπεια και την ιστορία του. Το μεγάλο αυτό ΟΧΙ έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα μεγάλα και «περήφανα» ΟΧΙ του ευρύτερου Ελληνισμού. Σίγουρα όταν  το 76% ενός λαού ψηφίζει  ΟΧΙ δεν είναι κάτι που μπορεί να παραγνωριστεί. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν το ρητό, «Φωνή λαού οργή Θεού». Ανεξάρτητα βέβαια του ότι  αυτή η «φωνή λαού» χαρακτηρίστηκε  τότε προϊόν παραπλάνησης και παραπληροφόρησης, σήμερα το διευρυμένο «πατριωτικό μέτωπο»  την θεωρεί «οργή θεού» και την σέβεται απόλυτα.

Όσο και αν κάποιοι διαφωνούν με τα επιχειρήματα και τις θέσεις του Τάσου Παπαδοπούλου, θα πρέπει να παραδεχτούν και τις αλήθειες, τις προφητείες θα έλεγα, που περιλάμβανε το διάγγελμα του ΟΧΙ.

Στο θέμα των απειλών για διεθνή απομόνωση ο αείμνηστος πρόεδρος αποδείχθηκε σωστός. Σήμερα όχι μόνο καταφέραμε να μην είμαστε διεθνώς απομονωμένοι αλλά αντίθετα, όπως ισχυρίζεται ο ΥΠΕΞ, καταφέραμε το ακατόρθωτο, απομονώσαμε την Τουρκία.

Ακόμα, προφητική αποδεικνύεται η θέση ότι δεν επρόκειτο για την τελευταία ευκαιρία. Αν και δεν είχε κάτι υπ όψιν του, γιατί λίγες μέρες μετά σε ερώτηση των Times του Λονδίνου για τις προοπτικές του κυπριακού είπε, «Mακάρι νάξερα», έκανε μια πρόβλεψη και επιβεβαιώθηκε. Το 2017 , 13 χρόνια μετά, ήρθε μια νέα ευκαιρία. Φτάσαμε στο παραπέντε της λύσης, όπως  δήλωσε πολλές φορές ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Και μάλιστα με ένα πλαίσιο των ΗΕ καλύτερο από το «κατάπτυστο» σχέδιο Ανάν. Στα θέματα της διεθνούς πτυχής κερδίσαμε πολλά, έλεγε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τώρα, το πώς η Τουρκία έμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της, εμείς δεν κάναμε απαράδεκτες υποχωρήσεις, ο ΓΓ γραμματέας λίγες ώρες μετά την εκθείαζε για την εποικοδομητική της στάση που επέδειξε και δεν είπαμε ΟΧΙ, είναι σταυρόλεξο για πολύ γερούς λύτες. Δυστυχώς αν και καταντήσαμε  λωτοφάγοι όλα τα πιο πάνω δεν δένουν μεταξύ τους και αποτελούν ένα αντιφατικό αφήγημα. Στο Κράνς Μοντανά, ανεξάρτητα αν  είπαμε και πάλι ΟΧΙ, σίγουρα όχι βροντερό και δακρύβρεκτο, ο ΓΓ των ΗΕ επιρρίπτει και σε μας ευθύνες για το ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.

Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι το ναυάγιο θα ήταν οριστικό και τα κροκοδείλια δάκρυα έρεαν σαν ποτάμι, ήρθε, εντελώς αναπάντεχα, μια νέα ευκαιρία. Στις 30 Απριλίου του 2018 ο  Μουσταφά Ακιντζί μας καλεί να υπογράψουμε στρατηγική συμφωνία στην βάση του πλαισίου Γκουτέρες.  «Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί στις 30 Ιουνίου, ας το δηλώσει άμεσα και να το ανακοινώσουμε ως «στρατηγική συμφωνία πακέτο», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σίγουρα τέτοια εξέλιξη δεν ήταν αναμενόμενη. Άκουσον άκουσον, ο κατοχικός ηγέτης να μας καλεί να υπογράψουμε στρατηγική συμφωνία για απαλλαγή από την κατοχή στην βάση του πλαισίου το οποίο πρώτοι εμείς διαλαλούσαμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη μας επιτυχία.

Αν και προς στιγμή θορυβηθήκαμε, στο τέλος βρήκαμε την λύση. Ξέρεις, του είπαμε, υπάρχουν δυο πλαίσια , αυτό της 30ης Ιουνίου αλλά και αυτό της 4ης Ιουλίου. Έτσι με την όντως ευρηματική θεωρία των δύο πλαισίων και την  αμφισβήτηση για το  αν προτού μας πρότεινε την στρατηγική συμφωνία ρώτησε τα «αφεντικά» του, περάσαμε και αυτήν την κρίση. Είπαμε και πάλι ΟΧΙ και ο «κυρίαρχος λαός» δεν κατάλαβε τίποτε. Αντίθετα χειροκρότησε τους χειρισμούς μας.

Μετά και το «πυροτέχνημα» Ακιντζί, ομοψυχία . Όλοι συμφώνησαν ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνομιλίες  υπό  την απειλή των κανονιοφόρων και των γεωτρυπάνων. Που πάει ο όρκος που το 76% έδωσε στον Τάσο Παπαδόπουλο για υπεράσπιση του δικαίου, της αξιοπρέπειας και της ιστορίας μας;

Δυστυχώς όμως, «γκαντέμηδες» όπως πάντα ,με μια νέα πρόταση μας αιφνιδίασαν και πάλι. Μας πρότειναν μορατόριουμ των ενεργειακών σχεδιασμών μέχρι να λυθεί το κυπριακό. Όλα κι όλα, αυτό δεν το περιμέναμε. Ναι μεν μας είχαν προειδοποιήσει ότι πάντα θα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά αλλά τόσο μπροστά δεν το είχαμε υπολογίσει. Για βήμα έλεγαν, άλμα έκαναν. Αφού τα χάσαμε για λίγες ώρες τους δώσαμε και πάλι την απάντηση. Είπαμε και πάλι ΟΧΙ παραπέμποντάς τους  στις συγκλήσεις Χριστόφια - Ταλάτ και στην πρότασή μας για escrow account. Όπως το 2004 τους είπαμε να μην φύγουν από την στεριά τώρα τους είπαμε να μην φύγουν από την θάλασσα.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει και ενδυναμώνει τα ΟΧΙ του Τάσου Παπαδόπουλου. Τρία απανωτά ΟΧΙ. ΟΧΙ στο Κράνς Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, ΟΧΙ στην πρόταση Ακιντζί τον Απρίλιο του 2018 , ΟΧΙ στην πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ στα ενεργειακά τον Ιανουάριο του 2020. Συνεπείς στα ΟΧΙ, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.

Σίγουρα η αξιοπρέπεια είναι θέμα υποκειμενικό και ο καθένας την υπερασπίζεται όπως νομίζει καλύτερα. Όσο για την ιστορία μας και πάλι κανένα πρόβλημα. Άλλωστε διαχρονικά ΟΧΙ λέγαμε. Το θέμα είναι με το μέλλον των επόμενων γενεών. Στην ουσία είπαμε και πάλι ΟΧΙ στην επιβίωση του Ελληνισμού σε αυτήν την μαρτυρική γη. Κάτι που δυστυχώς όταν το αντιληφθούμε θα είναι πολύ αργά.

LIVE
LIVE

06:50 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

06:42 Αστυνομικά

Χαλάει ο καιρός το απόγευμα - Στους 34 η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

19:06 Ελλάδα

Ιανός: Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

18:52 Ελλάδα

Στα 170 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και επτά θάνατοι

18:30 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε χαράδρα κατέληξε μοτοσικλετιστής στη Λεμεσό

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

18:11 Κύπρος

Άτομο θετικό στον ιό δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης - Αναλυτικά οι πληροφορίες για τα δέκα νέα κρούσματα

17:55 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διψήφια και την Κυριακή τα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

Όλη η ενημέρωση σε ένα App