Κυριακή 31 Μαΐου 2020 LIVE ΕΙΚΟΝΕΣ | 16:00 ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ LIVE

Κυπριακές Αερογραμμές

Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) σε ανακοίνωσή της ζητά τη δημιουργία νέας κρατικής αεροπορικής εταιρείας, χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές και εισηγείται: «Στην περίπτωση κατά την οποία ληφθεί μια τέτοια απόφαση, πρέπει οπωσδήποτε η διοίκηση και διεύθυνση μιας τέτοιας εταιρείας να ανατεθεί σε ειδικούς επαγγελματίες στον κλάδο και να αποκλειστεί η συμμετοχή πολιτικών προσώπων έτσι ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, καταλήγει».

 

ΟΠΩΣ αναμενόταν, τη θέση της ΠΑΣΥΠΙ στήριξαν κάποια κόμματα (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ κά) με το επιχείρημα ότι για την οικονομία είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κρατικού αερομεταφορέα και μπλα, μπλα, μπλα…

 

ΚΡΑΤΙΚΟ αερομεταφορέα είχαμε και παλιά, τις Κυπριακές Αερογραμμές. Οι οποίες θυμάστε γιατί έκλεισαν; Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, ο διορισμός κομματικών στα διοικητικά συμβούλια και, δεύτερον, η συμπεριφορά της ΠΑΣΥΠΙ.

 

ΠΑΜΕ στο πρώτο: Πουθενά στον κόσμο δεν παρατηρήθηκε τέτοιο φαινόμενο, τα διοικητικά συμβούλια των αεροπορικών εταιρειών να απαρτίζονται από στελέχη κομμάτων, τα οποία το μόνο που ήξεραν και έπρατταν ήταν να διορίζουν κομματικούς και να σπαταλούν τα χρήματα του κρατικού αερομεταφορέα σε χρυσοφόρα ταξιδάκια. Σε τέτοιες εξειδικευμένες θέσεις χρειάζονται άτομα που να γνωρίζουν απέξω και ανακατωτά την σκληρή ανταγωνιστική βιομηχανία των αεροπορικών μεταφορών και όχι κομματόσκυλα για να εξυπηρετούν το κόμμα. Για να καταλάβετε, τέτοια ήταν η ασυδοσία των κομματικών προσλήψεων που για μια εταιρεία των 12 αεροσκαφών φτάσαμε να έχουμε δύο χιλιάδες υπαλλήλους.

 

ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΥΠΙ. Επειδή οι πιλότοι είχαν τη δύναμη στα χέρια τους, ενεργούσαν παράλογα. Ανάγκαζαν την εταιρεία να τους χρυσοπληρώνει για ελάχιστες ώρες πτήσεων που έκαναν απομυζώντας τα έσοδά της. Ένιωθαν και συμπεριφέρονταν σαν οι θεοί της εταιρείας. Και ήθελαν όλοι να τους προσκυνούν. Δεν θα ξεχάσω σε μια γενική συνέλευση της ΠΑΣΥΠΙ όταν μέλος του ΔΣ της συντεχνίας ανέφερε στους συναδέλφους του ότι, «όταν εμείς οι πιλότοι κτυπούμε το χέρι μας δυνατά στο τραπέζι πρέπει όλοι να μας τρέμουν».

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Χριστόφια / ΑΚΕΛ αντί να πάρει μέτρα για να νοικοκυρέψει την εταιρεία, της έδινε συνέχεια χρήματα, παράνομα, αφού παραβίαζε την πιο βασική αρχή της ΕΕ, τις κρατικές ενισχύσεις. Και όταν έφυγε από την εξουσία, άφησε στην κυβέρνηση Αναστασιάδη ένα παράνομο γομάρι άνω των 100 εκατομμυρίων. Άνω των 100 εκατομμυρίων ήταν οι κρατικές επιδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα στις Κυπριακές Αερογραμμές από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

 

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοια θέματα δεν σηκώνει αστεία, έκανε αυτό που αναμενόταν: Ζήτησε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές και να διεκδικήσει πίσω ότι μπορεί από τα χρήματα που έδωσε το κράτος στην εταιρεία. Η εταιρεία έκλεισε αλλά τα πέραν των 100 εκατομμυρίων δεν ανακτήθηκαν, αφού όλα φαγώθηκαν…

 

Η ΠΑΣΥΠΙ στην ανακοίνωσή της λέει πως αν ικανοποιηθεί το αίτημά της δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, όπως διορισμό κομματικών και άσχετων στη διοίκηση της εταιρείας. Σωστή θέση. Αλλά για τις δικές της ευθύνες δεν λέει τίποτε. Αλλά είτε πει είτε όχι, το πουλί έχει πετάσει…

LIVE
LIVE

15:20 Κόσμος

Brexit: Κατηγορίες Μπαρνιέ κατά Τζόνσον και προειδοποίηση για «no deal»

15:16 Κύπρος

Τίμησαν τη Λάρνακα οι Κύπριοι – Άλλοι για θάλασσα άλλοι για βόλτα

14:47 Κόσμος

Χάος στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ: Αυξάνονται οι νεκροί - Πυρά και σε δημοσιογράφους

14:35 Κόσμος

«Πληγή» για τον Τζόνσον η υπόθεση Κάμινγκς εν μέσω νέων προειδοποιήσεων για τη χαλάρωση των μέτρων

14:26 Αστυνομικά

Ώρες αγωνίας για ηλικιωμένη - Χάθηκαν τα ίχνη της στη Λευκωσία

15:25 Αθλητικά

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

13:39 Lifestyle

Ο Μάρτιν Σκορσέζε έκανε τη ζωή του στην καραντίνα ταινία

13:35 Lifestyle

Η Ναόμι Κάμπελ είναι το πρώτο πρόσωπο του brand Pat McGrath Labs

12:54 Αστυνομικά

Με ναρκωτικά 37χρονος στην ελεύθερη Αμμόχωστο

12:27 Κύπρος

Πολύ λογική διευθέτηση το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει ο καθηγητής Καραγιάννης

12:18 Κύπρος

Σε καλύτερα επίπεδα οι εξωτερικές αιμοδοσίες

15:20 Αθλητικά

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

11:56 Κόσμος

10χρονη χτυπήθηκε και κάηκε μέχρι θανάτου σε τελετή εξορκισμού στην Αλγερία

11:23 Κύπρος

Τρεις ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου

11:21 Κύπρος

Τριήμερο πένθος για τον Δήμο Λευκονοίκου προς τιμή του τέως Δημάρχου Μιχάλη Πήλικου

11:19 Πολιτική

Στις θέσεις τους οι Βουλευτές - Πίσω στην κανονικότητα οι συνεδριάσεις των Επιτροπών

10:54 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος: Ανοσιούργημα ό,τι έκανε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία

15:15 Αθλητικά

ΚΛΕΙΣΤΟΣ

10:46 Αστυνομικά

Εστιατόρια, κομμωτήριο και παιδότοπος ανάμεσα στα υποστατικά που καταγγέλθηκαν από την αστυνομία

10:07 Κόσμος

Νεκροί 19 τζιχαντιστές στο Σινά από επίθεση του αιγυπτιακού στρατού

Όλη η ενημέρωση σε ένα App