Κυριακή 31 Μαΐου 2020 LIVE ΕΙΚΟΝΕΣ | 16:00 ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΜΕΣΑ LIVE

Η εξουσία και η αλαζονεία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι έξω φρενών επειδή η κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις στις επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Όπως αναφέραμε στη στήλη προχτές, το ΑΚΕΛ θεωρεί απαράδεκτο το υπουργικό να αποσύρει το νομοσχέδιο επειδή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαφωνεί μαζί του: «Είναι έκφραση αυταρχισμού και ετσιθελισμού η κυβέρνηση να θεωρεί ότι όλοι είναι λάθος και ότι μόνο αυτή είναι σωστή». Για αυταρχισμό μίλησε και το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζοντας ως «απαράδεκτο τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Βουλή και αποδεικνύει την αλαζονεία της εξουσίας που διακατέχει τους κυβερνώντες». Χθες ο γγ του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού επανήλθε με μια μακρά δήλωσή του για να θυμίσει «τι έλεγαν οι κυβερνώντες όταν ήταν στην αντιπολίτευση». Έλεγαν, «ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, πρώην γγ του ΑΚΕΛ, πρέπει να κατανοήσει ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, σε μια χώρα που βρίσκεται εντός της ΕΕ, δεν μπορεί να λειτουργεί όπως η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, όπου αποφασίζει η Γραμματεία και προσυπογράφει και χειροκροτεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Ο ναός της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Βουλής έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να εξασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κι έχει και το δικαίωμα και να εγκρίνει και να απορρίπτει αλλά και να τροποποιεί». Αλλά, ο κ. Άριστος Μιχαηλίδης, θυμίζει στο χθεσινό άρθρο του στον Φιλελεύθερο, τι έλεγε και στις 18/1/2012, ο κ. Άντρος Κυπριανού όταν κυβερνούσε το ΑΚΕΛ: «Δεν πρέπει να παραβιάζουμε τη βασική αρχή της δημοκρατίας, ότι είναι οι κυβερνήσεις που κυβερνούν σε όλες τις χώρες. Σε καμία χώρα δεν κυβερνά η αντιπολίτευση και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό των πάντων». Θυμίζει, επίσης, ότι στις 6/7/2010, ο τότε πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωνε: «Έχουμε και μια Βουλή των Αντιπροσώπων που καθίσταται σταδιακά σε κυβερνώσα Βουλή».

 

Όταν λοιπόν η ηγεσία του ΑΚΕΛ ήταν στην πλευρά των κυβερνώντων θεωρούσε ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ασκείται από την κυβέρνηση και αυτό έγινε τελικά, παρά τις έντονες και ορθές υποδείξεις της Βουλής, που όσο και να ήθελε, δεν μπορούσε να γίνει κυβερνώσα. Και η χώρα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, στα μνημόνια και στην ανεργία. Με ευθύνη της κυβερνώσας ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Σήμερα η κυβέρνηση, ασκώντας την εξουσία που της παρέχεται από την υποχρέωσή της ως κυβερνώσας δύναμης σχεδίασε μια πολιτική με την οποία το ΑΚΕΛ και η αντιπολίτευση, γενικά, διαφωνούν. Τι έπρεπε να κάνει; Να είναι κυβέρνηση αλλά κυβερνώσα να είναι η βουλή;

Απέσυρε το νομοσχέδιο που το ΑΚΕΛ και τα άλλα κόμματα το έκαναν σαν τα προγράμματά τους και χάραξε μια δική της πολιτική, επειδή είναι η κυβέρνηση που αναλαμβάνει την ευθύνη και θα κληθεί αύριο να δώσει εξηγήσεις στην κοινωνία. Αλλά, αυτή είναι η απλή έννοια της άσκησης εξουσίας και όχι ένδειξη αλαζονείας.

LIVE
LIVE

15:50 Πολιτική

Μπορέλ: Καμία συνομιλία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο δεν σταματά την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

15:40 Lifestyle

Το συγκινητικό μήνυμα της μητέρας του Πάνου Ζάρλα: «Σ' αγαπώ και μου λείπεις πολύ γιε μου»

15:20 Κόσμος

Brexit: Κατηγορίες Μπαρνιέ κατά Τζόνσον και προειδοποίηση για «no deal»

15:16 Κύπρος

Τίμησαν τη Λάρνακα οι Κύπριοι – Άλλοι για θάλασσα άλλοι για βόλτα

14:47 Κόσμος

Χάος στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ: Αυξάνονται οι νεκροί - Πυρά και σε δημοσιογράφους

15:25 Αθλητικά

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

14:35 Κόσμος

«Πληγή» για τον Τζόνσον η υπόθεση Κάμινγκς εν μέσω νέων προειδοποιήσεων για τη χαλάρωση των μέτρων

14:26 Αστυνομικά

Ώρες αγωνίας για ηλικιωμένη - Χάθηκαν τα ίχνη της στη Λευκωσία

13:39 Lifestyle

Ο Μάρτιν Σκορσέζε έκανε τη ζωή του στην καραντίνα ταινία

13:35 Lifestyle

Η Ναόμι Κάμπελ είναι το πρώτο πρόσωπο του brand Pat McGrath Labs

12:54 Αστυνομικά

Με ναρκωτικά 37χρονος στην ελεύθερη Αμμόχωστο

15:20 Αθλητικά

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

12:27 Κύπρος

Πολύ λογική διευθέτηση το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων, λέει ο καθηγητής Καραγιάννης

12:18 Κύπρος

Σε καλύτερα επίπεδα οι εξωτερικές αιμοδοσίες

11:56 Κόσμος

10χρονη χτυπήθηκε και κάηκε μέχρι θανάτου σε τελετή εξορκισμού στην Αλγερία

11:23 Κύπρος

Τρεις ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου

11:21 Κύπρος

Τριήμερο πένθος για τον Δήμο Λευκονοίκου προς τιμή του τέως Δημάρχου Μιχάλη Πήλικου

15:15 Αθλητικά

ΚΛΕΙΣΤΟΣ

11:19 Πολιτική

Στις θέσεις τους οι Βουλευτές - Πίσω στην κανονικότητα οι συνεδριάσεις των Επιτροπών

10:54 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος: Ανοσιούργημα ό,τι έκανε ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App