Τρίτη 4 Αυγούστου 2020 LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ | 15:00 BOOTH LIVE

Η κερκόπορτα ξανά

Η πρόκληση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί μας θυμίζει ξανά την κερκόπορτα. Τη μικρή εκείνη δρύινη πόρτα στα τείχη της Κωνσταντινούπολης από την οποία εισήλθαν (πιθανόν από εσωτερική προδοσία) λίγοι γενίτσαροι κατά την μεγάλη έφοδο στις 29 Μαΐου 1453, διασπώντας έτσι την άμυνα των πολιορκούμενων και προκαλώντας την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Έκτοτε οι Έλληνες επαναπαυόμαστε στην ιδέα ότι η κερκόπορτα φέρει την ευθύνη της άλωσης.

 

Μια αυτοκρατορία δεν καταρρέει επειδή κάποιος άνοιξε μια μικρή πόρτα στον εχθρό. Η κατάρρευση της Πόλης άρχισε από πολύ νωρίς, 250 χρόνια προηγουμένως με την άλωσή της από τους Σταυροφόρους (1204) και τις πολιτικές θρησκευτικές έριδες που ακολούθησαν. Οφειλόταν στην απουσία βοήθειας από την Δύση, στην άσχημη οικονομική κατάσταση, στην φυγή ανθρώπινου δυναμικού και στην κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, που έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη.

 

Τα στρατιωτικά δεδομένα της στιγμής, δηλαδή η συντριπτική υπεροχή του Μωάμεθ Β’, με 150 χιλιάδες τακτικά στρατεύματα, (πεζικό, ιππικό, πυροβολικό, τοξότες, σφενδονιστές και ακοντιστές) έναντι 8.500 υπερασπιστών της Πόλης, περιορισμένου εξοπλισμού, οδήγησαν στην άλωση της Πόλης και όχι το άνοιγμα της κερκόπορτας. Άλλωστε, το άνοιγμα της Κερκόπορτας δεν συμβαίνει την ώρα της τελικής αναμέτρησης, αλλά πιο πολύ πριν. Κι ο εχθρός προσκαλείται στην ουσία να καταλάβει την ανοχύρωτη πόλη, όπως πολύ παραστατικά το περιγράφει ο Κωστής Παλαμάς στον «Δωδεκάλογο του Γύφτου».

 

Ο συμβολισμός της κερκόπορτας είναι δεδομένος και δεν χρειάζεται πολιτική ανάλυση για να τον τεκμηριώσει κανείς. Όμως στην Κύπρο, εδώ και 46 χρόνια, όπως επιμένω να γράφω κάθε χρόνο, παραμείναμε στο συμβολισμό και διαγράψαμε τις ευθύνες και τα πραγματικά γεγονότα που προηγήθηκαν της κερκόπορτας. Σε βαθμό που στο τέλος υιοθετήσαμε τον τουρκικό ισχυρισμό ότι η τουρκική εισβολή του 1974 έγινε λόγω του πραξικοπήματος.  

 

Με την ευκαιρία της σημερινής μαύρης επετείου του εγκληματικού, να το επαναλάβουμε, πραξικοπήματος και καταδικάζοντάς το από τα νύχια ως την κορφή για να μην μείνει η παραμικρή αμφιβολία, οφείλουμε στους εαυτούς μας, στον τόπο μας και στο εθνικό πρόβλημα μια αναγνώριση. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στην τουρκική εισβολή. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη θέση μας και τη θέση των Τουρκοκυπρίων στην κοινή μας πατρίδα. Χωρίς να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, χωρίς να αποδεχτούμε τους λόγους που το προκάλεσαν, είναι αδύνατο να το λύσουμε. Μπορεί να επαναπαυόμαστε στο ηλίθιο εκείνο πραξικόπημα και να του φορτώνουμε την 46χρονη αδυναμία μας να λύσουμε το κυπριακό, αλλά η Κύπρος θα παραμένει μισή κατεχόμενη και η άλλη μισή υπό την τουρκική απειλή.

LIVE
LIVE

14:35 Κύπρος

Κραυγή απόγνωσης γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες – Βάσανο και ταλαιπωρία η υποχρεωτική χρήσης μάσκας

14:10 Κύπρος

Επιμένει ο Κωστρίκης για τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κύπρο

13:59 Κόσμος

Ναυάγησαν σε ένα μικρό νησί στον Ειρηνικό και σώθηκαν χάρη στο SOS που έγραψαν στην άμμο

13:50 Πολιτική

Ανησυχία ΓΓ ΑΚΕΛ για το θέμα συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία

13:48 Κύπρος

Ικανοποιημένη η Γιολίτη από την εικόνα στο αεροδρόμιο Πάφου

14:35 Αθλητικά

ΓΕΛΑΕΙ…

13:44 Κύπρος

Πάνω από 27.000 τεστ μέχρι σήμερα στα κυπριακά αεροδρόμια

13:15 Scitec

TikTok: Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για «εκφοβισμό» με την αναγκαστική πώληση του δικτύου

13:10 Κύπρος

Προς λήψη στοχευμένων μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων

13:06 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

12:44 Κόσμος

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: «Μη με πυροβολήσετε» - Νέο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης

14:30 Αθλητικά

2 ΜΗΝΕΣ!

12:27 Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα

12:23 Κύπρος

ΚΕΒΕ: Να σταματήσει η δημοσιοποίηση ονομάτων εταιρειών που υπάρχουν κρούσματα COVID-19

12:04 Κύπρος

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Κύπρο – Από τα μηδενικά στα διψήφια και βάλε κρούσματα

12:01 Υγεία

Κορωνοϊός: Οι μελέτες με τεστ αντισωμάτων ίσως υποτιμούν την πραγματική ανοσία

11:45 Κύπρος

Διαφωνεί ο Καραγιάννης για Λεμεσό: Δεν υπάρχει 2ο κύμα, αλλά έξαρση κρουσμάτων

14:10 Αθλητικά

ΚΡΙΜΑ…

11:37 Αστυνομικά

Καταγγελίες και πρόστιμα για τους «ξεροκέφαλους» της καραντίνας

11:29 Κύπρος

Οι τρεις κατηγορίες χωρών - Τι προνοείται για τους επιβάτες από την κάθε κατηγορία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App