Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 14:45 THE BOOTH LIVE

Αναζητώντας τις πραγματικές λύσεις

Η Κοινή Διακήρυξη των εφτά ευρωμεσογειακών χωρών (MED7) η οποία προκάλεσε την οργισμένη παράσταση της Τουρκίας, αναφέρει στο σημείο 6 ότι «Επαναλαμβάνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα υπό το φως των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων όπως επίσης και των ενεργειών αντιπαράθεσης από την Τουρκία. Καλούμε όλες τις χώρες στην περιοχή να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης».

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε και προσωπικά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική. «Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις». Το ίδιο είπε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, που μας επισκέφθηκε βραδιάτικα το περασμένο Σάββατο. Δεν δίστασε και αυτός να κατονομάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας (σε αντίθεση με τον τιμημένο με τον Μεγαλόσταυρο μας, Σεργκέι Λαβρόφ)  καλώντας την να τις τερματίσει. «Πρέπει (η κρίση) να λυθεί κατά ένα τρόπο που να είναι διπλωματικός και ειρηνικός», ανέφερε. «Έτσι θα εργαστώ και επί αυτού, προσπαθώντας να καταστήσω βέβαιο ότι αντιλαμβάνομαι τους σχετιζόμενους κινδύνους από την οπτική γωνία του λαού της Κύπρου», είπε. Και σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας για μείωση των εντάσεων ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε πως «ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συζητήσεις και ότι τα στρατιωτικά μέσα θα αποσυρθούν από εκεί ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν αυτές οι συζητήσεις».

 

Έχει σημασία η αναφορά στη Γερμανία, καθώς ως προεδρεύουσα της ΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία για την εξεύρεση πραγματικής λύσης στο πρόβλημα, γεγονός που έχει εξοργίσει τους ασυμβίβαστους και αήττητους πολιτικούς ηγέτες μας και αρθρογράφους. Επιδιώκοντας εξεύρεση πραγματικής λύσης η Γερμανία προσπαθεί να προλάβει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, γεγονός που την οδήγησε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως τουρκόφιλη που διατηρεί πολύ μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία. Αλλά οι κυρώσεις δεν πρόκειται να λύσουν και αντίθετα θα επιδεινώσουν το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε κυρώσεις ή πραγματική λύση; Η Γερμανία, η Ιταλία οι Med7, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για πραγματικές λύσεις. Το ίδιο άλλωστε είπε και ο υπουργός μας των Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. «Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», είπε, αλλά «το μέσο, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που επιδιώκονται». Όταν το λέμε εμείς και οι φίλοι μας είναι εντάξει, όταν το κάνει η Μέργκελ είναι τουρκόφιλη και έχει συμφέροντα στην Τουρκία;

LIVE
LIVE

14:11 Κύπρος

Αναμενόμενα τα κρούσματα στα σχολεία λέει η Πανά – Τι πρέπει να προσέξουμε

13:59 Κόσμος

Πενταετές πλάνο ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην ΕΕ

13:58 Κύπρος

Συμμετοχή Ομίλων Εταιρειών σε Ειδικό Σχέδιο-Η ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας

13:15 Πολιτική

Αναστασιάδης - Μπον: Η ΕΕ να διαμορφώσει αποφασιστική θέση απέναντι στην Τουρκία

13:06 Κύπρος

Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

14:30 Αθλητικά

Θετικό κρούσμα στη Νέα Σαλαμίνα!

13:02 Ελλάδα

Δείχνει τα δόντια του ο «Ιανός» - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

12:53 Agora

VTTV, VTS και VSS EPE πραγματοποίησαν με επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο Βασιλικού

12:46 Κόσμος

Σε δεύτερο πανεθνικό lockdown από σήμερα το Ισραήλ

12:43 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 21-23 Σεπτεμβρίου

12:39 Agora

Η AstroBank συνεχίζει να στηρίζει το  Ίδρυμα  «Σοφία για τα Παιδιά»

14:20 Αθλητικά

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι, ελάτε στο γήπεδο»!

12:16 Πολιτική

Προς Κάρογιαν και ο Άσπρής  μετά την παραίτηση από το ΔΗΚΟ

12:10 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος προς Προδρόμου: Αυτός ο καθηγητής δεν έχει θέση πλέον στην Παιδεία

12:02 Αστυνομικά

Καταζητείται για διάρρηξη, κλοπή και κακόβουλη ζημιά-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

11:54 Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Αττική

11:49 Πολιτική

Παρασκηνιακή διπλωματία Άγκυρας για υπογραφή συμφωνίας με Αίγυπτο, γράφει η Χουριέτ

13:45 Αθλητικά

ΑΠΟΕΛ για πάντα ο αρχηγός

11:47 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για τον 22χρονο που είχε χαθεί στην Πάφο

11:45 Lifestyle

«Να πούμε για την εποχή που βρισκόμασταν στο κρεβάτι» - Άφησε… κόκκαλο τον Κκολό η Μαρία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App