Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE THE BOOTH | 16:15 ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ LIVE

Όλα στο φως

«Θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά ζητήματα τον ερχόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Παρά την προκλητικότητα και τις καθημερινές έκνομες ενέργειες, εμείς οφείλουμε με σύνεση και σωφροσύνη να προετοιμαστούμε και όταν θα έρθουν οι εξελίξεις, με τα ερείσματα μας στην Ευρώπη αλλά και στη διεθνή κοινότητα να προσπαθήσουμε να κάμψουμε την προκλητικότητα και αδιαλλαξία της Τουρκίας προς επίτευξη ενός και μόνο εθνικού στόχου: τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού απαλλάσσοντας τη χώρα μας από την κατοχή, από ξένες εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στα μέσα Οκτωβρίου. Γίνονται συζητήσεις με την ΕΕ έτσι ώστε να δούμε πως μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κράνς Μοντανά μετά την «εκλογική» διαδικασία στα κατεχόμενα», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όταν ό πρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος και ο ΥΠΕΞ συμφωνούν στο ότι έρχονται εξελίξεις, ραγδαίες κατά τον ΥΠΕΞ, εντός του προσεχούς φθινοπώρου τότε  η πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη, όχι βέβαια για όλους, νέα πρωτοβουλία  στο κυπριακό είναι γεγονός. Μάλιστα είναι τόσο σίγουρος, ο κ Νεοφύτου, που μας καλεί να προετοιμαστούμε με σύνεση και σωφροσύνη. Δηλαδή να συνεχίσουμε την τριετή προετοιμασία. Ας μην ξεχνούμε ότι  ο ΠτΔ διακηρύττει από τον Ιούλιο του 2017, αμέσως μετά το ναυάγιο,  ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη. Συνεπώς μετά από τόση «εξαντλητική» προετοιμασία θα πρέπει πλέον να είμαστε όχι μόνο έτοιμοι αλλά πανέτοιμοι. Από σύνεση και σωφροσύνη μάλιστα, άλλο τίποτα. Αφού, μετά τον Οκτώβριο του 2018 , δηλαδή μετά την «Τσουνάμι εποχή», ήμασταν τόσο συνετοί και σώφρονες που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πείστηκε, πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, για τις προθέσεις μας και για αυτόν τον λόγο καλεί πλέον τους πάντες σε συστράτευση γύρω από τον ΠτΔ.

Ακόμα, στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρεται και στον εθνικό στόχο που είναι πλέον μια δίκαιη λύση. Σίγουρα, για λόγους συντομίας, δεν αναφέρθηκε στις άλλες παραμέτρους της λύσης, δηλαδή στο σωστό περιεχόμενο όπως έχει τελευταίως συγκεκριμενοποιηθεί. Λύση η οποία  να είναι λειτουργική, βιώσιμη και το κυριότερο όπου η πολιτική ισότητα δεν θα καταλήγει σε πολιτική ανισότητα, κάτι που προβληματίζει τον ΠτΔ και σίγουρα πλέον και τον Αβέρωφ Νεοφύτου μιας και στο κυπριακό έχουν διαλυθεί όλα τα σύννεφα και τώρα «έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν».

Μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό είναι αναμενόμενη και  δεν χρειάζεται να αποταθούμε ούτε σε μάγισσες ούτε σε  χαρτορίχτρες ούτε κανένα Αβέρωφ Νεοφύτου για να προφητεύσει. Η πορεία του εθνικού μας θέματος είναι πλέον προβλέψιμη όπως δυστυχώς  προβλέψιμες είναι και οι δικές μας ανεπάρκειες, οι παλινδρομήσεις και οι μεταλλάξεις.

Αυτό όμως που ο, κατά τα άλλα λαλίστατος, πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέλειψε να μας ενημερώσει είναι για το τι είδους εξελίξεις αναμένονται. Καλές οι κακές; Θετικές ή αρνητικές; Εθνικό Τσουνάμι ή καλοκαίρια; Εξελίξεις που θα αφήνουν έστω μια χαραμάδα ελπίδας ή που θα επισημοποιήσουν το τέλος εποχής στο οποίο αναφερόταν ο άλλος «κινδυνολόγος», ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Εκτός και αν πλέον έχουμε εμπεδώσει το ότι όταν αναφερόμαστε σε εξελίξεις στο Κυπριακό εννοούμε αρνητικές και συνεπώς η όποια άλλη διευκρίνηση είναι πλεονασμός.

«Βλέπω το εθνικό Τσουνάμι να έρχεται. Δεν μπορώ ούτε να σιωπήσω, ούτε να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια. Όσες κατηγορίες, και από οπουδήποτε αν προέρχονται», μας έλεγε ο συναγερμικός πρόεδρος τον Οκτώβριο του 2018.

Το ότι σιώπησε δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Την λέξη Τσουνάμι την διέγραψε από το λεξιλόγιό του. Αυτό όμως που, για να είμαστε δίκαιοι, δεν γνωρίζουμε είναι το εάν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Για αυτό θα πρέπει να μας ενημερώσει για τις προσπάθειές  του και για το εάν ευοδώθησαν ή όχι. Αν όμως το αφήγημα του είναι το γνωστό, ότι δηλαδή προσπάθησε αλλά προσέκρουσε και αυτός στην Τουρκική αδιαλλαξία, τότε ας το αφήσει γιατί στην «πρόσκρουση» υπάρχει συνωστισμός, όλοι στο πατριωτικό μέτωπο εκεί συναντώνται.

Σίγουρα η κάθε πολιτική παράταξη έχει κάθε δικαίωμα να διαμορφώνει πολιτικές και να προσαρμόζεσαι σε νέες καταστάσεις ή συγκυρίες. Άλλωστε στην πολιτική τίποτα δεν είναι στατικό. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς ηγέτες. Αυτό όμως που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι ανεπίτρεπτο, είναι με διάφορες ήξεις αφίξεις θέσεις, με μισόλογα και λεκτικές αλχημείες να προσπαθούμε να αποκρύψουμε αλήθειες, πικρές και τραγικές, για το μέλλον αυτού του μαρτυρικού τόπου μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές φιλοδοξίες.

Τα μακρά κοντά έχουν γίνει, όπως λέει ο λαός. Στους επόμενους μήνες οι διάφοροι «κινδυνολόγοι» θα αξιολογηθούν στην βάση των «προφητειών» τους για αυτά που έκαναν ή για αυτά που, αν και μπορούσαν,  δεν έκαναν. Θα αξιολογηθούν για το εάν προσέφεραν κάλυψη και άλλοθι  σε αντεθνικές διεργασίες και γενικά αν συστρατεύτηκαν με λάθος θέσεις, αρχές και αξίες.

Όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δικαιολογημένα και πολύ σωστά, φωνάζει, «Όλα στο φως», στα θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης, θα πρέπει να καταλάβει ότι όπου νάνε έρχεται η στιγμή και για το άλλο, το πολύ πιο σημαντικό «Όλα στο φως», που αφορά το κυπριακό. Πολύ πιο σημαντικό γιατί όπως ο ίδιος πολύ ορθά έλεγε,  «αν μια οικονομική κρίση αφήνει πίσω τις πληγές, θα έρθει ώρα που θα έχεις την οικονομική ανάκαμψη. Αν χάσεις πατρίδες δεν τις ξανακερδίζεις πίσω».

LIVE
LIVE

14:48 Υγεία

Σε ισχύ από σήμερα η σύμβαση της Κομισιόν με τη Sanofi-GSK για 300 εκ. δόσεις υπό εξέλιξη εμβολίου

14:45 Πολιτική

ΟΧΙ  από Ολομέλεια στην πρόσληψη ΣΥΟΠ για τους φοιτητές της Βρετανίας

14:11 Κύπρος

Αναμενόμενα τα κρούσματα στα σχολεία λέει η Πανά – Τι πρέπει να προσέξουμε

13:59 Κόσμος

Πενταετές πλάνο ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στην ΕΕ

13:58 Κύπρος

Συμμετοχή Ομίλων Εταιρειών σε Ειδικό Σχέδιο-Η ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας

14:50 Αθλητικά

LIVE: Κλήρωση πλέι οφ Γιουρόπα Λιγκ

13:15 Πολιτική

Αναστασιάδης - Μπον: Η ΕΕ να διαμορφώσει αποφασιστική θέση απέναντι στην Τουρκία

13:06 Κύπρος

Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

13:02 Ελλάδα

Δείχνει τα δόντια του ο «Ιανός» - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

12:53 Agora

VTTV, VTS και VSS EPE πραγματοποίησαν με επιτυχία άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο Βασιλικού

12:46 Κόσμος

Σε δεύτερο πανεθνικό lockdown από σήμερα το Ισραήλ

14:30 Αθλητικά

Θετικό κρούσμα στη Νέα Σαλαμίνα!

12:43 Πολιτική

Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας 21-23 Σεπτεμβρίου

12:39 Agora

Η AstroBank συνεχίζει να στηρίζει το  Ίδρυμα  «Σοφία για τα Παιδιά»

12:16 Πολιτική

Προς Κάρογιαν και ο Άσπρής  μετά την παραίτηση από το ΔΗΚΟ

12:10 Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος προς Προδρόμου: Αυτός ο καθηγητής δεν έχει θέση πλέον στην Παιδεία

12:02 Αστυνομικά

Καταζητείται για διάρρηξη, κλοπή και κακόβουλη ζημιά-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

14:20 Αθλητικά

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι, ελάτε στο γήπεδο»!

11:54 Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανακοινώνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την Αττική

11:49 Πολιτική

Παρασκηνιακή διπλωματία Άγκυρας για υπογραφή συμφωνίας με Αίγυπτο, γράφει η Χουριέτ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App