ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩ: Δεν πρόκειται να εγκριθεί ο νόμος για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασχέτως αν όλα τα κόμματα δηλώνουν πως στηρίζουν τη …μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν πρόκειται να εγκριθεί και διερωτώμαι γιατί τα κόμματα συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν στη Βουλή για συζήτηση του νομοσχεδίου. Μια συζήτηση που ξεκίνησε εδώ και χρόνια και συνεχίζεται. Δεν βαρέθηκαν;
ΚΑΙ ξέρετε γιατί δεν πρόκειται να εγκριθεί το νομοσχέδιο; Γιατί τα κόμματα δεν θέλουν να χάσουν τους θρόνους. Τα δημαρχεία. Γιατί κάθε θρόνος σημαίνει βόλεμα δικών μας. Εξυπηρέτηση κομματικών.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ έχει ενδιαφέρον. Τα κόμματα ψήφισαν πριν από μερικές δεκαετίες νόμο για αύξηση των Δήμων. Δηλαδή, όποια κοινότητα είχε ή αποκτούσε πληθυσμό άνω των 5000 κατοίκων να μετατρέπεται σε Δήμο. Αποτέλεσμα: Γεμίσαμε Δήμους. Συνολικά, 39 παρακαλώ. 30 στις ελεύθερες περιοχές και άλλοι 9 στις κατεχόμενες.
ΟΤΑΝ ξεκινήσαμε να συζητούμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποταθήκαμε σε Άγγλους εμπειρογνώμονες για να μας δώσουν τα φώτα τους. Και αυτοί μας είπαν το εξής λογικό: Δεν μπορεί μια μικρή Κύπρος να έχει 39 Δήμους. Πρέπει να μειωθούν. Έκατσαν λοιπόν οι χρυσοπληρωμένοι για τις υπηρεσίες τους Άγγλοι εμπειρογνώμονες, μελέτησαν το θέμα και εισηγήθηκαν πέντε Δήμους.
ΑΛΛΑ άρχισαν οι αντιδράσεις. Τα κόμματα δεν ήθελαν να χάσουν τα δημοτικά κάστρα τους. Αλλά και οι κομματικοί δήμαρχοι δεν ήθελαν να χάσουν τους δημαρχιακούς και χρυσοπληρωμένους θρόνους τους. Έτσι, λόγω των αντιδράσεων οι 5 Δήμοι έγιναν 10, οι 10 έγιναν 14, μετά 17 και προχθές στη Βουλή όπου ξανασυζητήθηκε το θέμα τα κόμματα ζήτησαν 21 Δήμους. Ασχέτως αν το νομοσχέδιο προβλέπει 14 Δήμους. Στην επόμενη συνεδρία, αν ξαναγίνει, νάστε σίγουροι πως τα κόμματα θα ζητήσουν να μείνουν όλοι οι σημερινοί Δήμοι. Τι 21, τι 30 ή 39;
ΠΟΙΟΣ είναι ο πρωταγωνιστής για να μην προωθηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ΑΚΕΛ, ποιος άλλος… Το οποίο όχι μόνο ασκεί πιέσεις για να μη μειωθούν οι Δήμοι, αλλά πριν από τρία - τέσσερα χρόνια κατέθεσε την εξής θέση: Να κληθούν οι δημότες με δημοψήφισμα να αποφασίσουν αν θέλουν να καταργηθεί ο Δήμος τους ή να συνενωθεί με άλλους.
ΑΥΤΗ η θέση στην ουσία τσιμεντώνει την παραμονή των σημερινών 39 Δήμων. Γιατί άμα πεις του δημότη πως ο Δήμος εργάζεται για το καλό του και τυχόν κατάργησή του θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής του, σίγουρα θα ρίξει αρνητική ψήφο. Δεν θα ψηφίσει κατάργηση του Δήμου του.
ΑΥΤΗ η θέση του ΑΚΕΛ υπέρ των δημοψηφισμάτων βρήκε ανταπόκριση και σε άλλα κόμματα. Αρχικά την υιοθέτησε η ΕΔΕΚ και προχθές στη συζήτηση στη Βουλή την υιοθέτησε και το ΔΗΚΟ. Συνεπώς;
ΓΙ’ ΑΥΤΟ σας λέω στον πρόλογο πως δεν πρόκειται να εγκριθεί ο νόμος για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασχέτως αν όλα τα κόμματα δηλώνουν πως στηρίζουν τη …μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας το υπογράφω.