Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία συμφωνήθηκε από τους ιστορικούς ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Ραούφ Ντενκτάς από το 1977. Δεν κατονομαζόταν αλλά περιγραφόταν ως τέτοια, όπως και η πολιτική ισότητα των κοινοτήτων. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία επαναλήφθηκε με τον ίδιο τρόπο και στη συμφωνία κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς το 1979. Έκτοτε, όλες οι προτάσεις, ιδέες, σχέδια και εισηγήσεις λύσης του κυπριακού στηρίζονται στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Προβλέπεται σε όλα τα έγγραφα που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, στις θητείες του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού, του Γιώργου Βασιλείου και του Γλαύκου Κληρίδη (Αξιολόγηση και Ιδέες Βάλντχαϊμ, Δείχτες και Σημεία Εργασίας Κουεγιάρ, Δέσμη Ιδεών Γκάλι και Σχέδιο Ανάν). Επί Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν επιβεβαιώθηκε απλώς η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά κατονομάστηκε, με την υπογραφή του ίδιου του προέδρου και ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς (Συμφωνία 8ης Ιουλίου, 2016 Τ. Παπαδόπουλου και Μ.Α. Ταλάτ).
Η επόμενη συμφωνία κατά την οποία κατονομάστηκε η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, 2014 μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου, ενώ η τελευταία κοινή επιβεβαίωση αυτής της μορφής λύσης, σημειώθηκε στις 25 Νοεμβρίου, 2019, μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο (μόλις πριν 14 μήνες) ενώπιον του σημερινού ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Όλα τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρονται στη μορφή λύσης του κυπριακού, είτε παραπέμπουν είτε αναφέρονται σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και επομένως, όταν επικαλούμαστε τα Ηνωμένα Έθνη και τα ψηφίσματά τους, ως τα μοναδικά μας όπλα απέναντι στην τουρκική πλευρά, είναι τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που επιστρατεύουμε για να ενισχύσουμε την ελληνική θέση. «Θα ήταν μεγάλο λάθος η οποιαδήποτε εκτροπή από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ), γιατί χάνουμε ένα τεράστιο όπλο που διαθέτουμε, που είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το σώμα (body work) όλων των συμφωνηθέντων μέχρι σήμερα», δήλωσε προχτές σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην Χαραυγή, (16.1.20121) ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Το τεράστιο όπλο μας, κατά τον κ. Κασουλίδη, είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ κατοχυρώνουν τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Φεύγοντας από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βγαίνουμε από τα ψηφίσματα και από την ομπρέλα του ΟΗΕ. Νομίζουμε πως εκτός πλαισίων του ΟΗΕ μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη λύση από την Τουρκία που και εκείνη επιδιώκει εκτροπή από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;