Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 LIVE ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ | 09:00 ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥ ΚΟΥ LIVE

Φτηνές χειραγωγήσεις - Ποιος πρέπει να πληρώνει τις ερευνητικές επιτροπές;

Το Κίνημα των Οικολόγων, μας πληροφορεί πως «ο έγκριτος νομικός κ. Κρις Τριανταφυλλίδης, σε δημόσια τοποθέτησή του, ανέφερε ότι η Ερευνητική Επιτροπή –για σκοπούς αμεροληψίας– διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα και η αμοιβή της Ερευνητικής Επιτροπής καθορίζεται από τον ίδιο». Αλλά, «πώς δύναται, εκείνοι που θα ελεγχθούν από την Ερευνητική Επιτροπή (Υπουργικό Συμβούλιο) να αποφασίζουν για τη μισθοδοσία της», αναρωτήθηκε. «Τίθεται όντως ζήτημα παραβίασης του Άρθρου 9 του Νόμου περί Ερευνητικών Επιτροπών», ξαναρωτά ο έγκριτος νομικός και επαναλαμβάνει το έγκριτο περιβαλλοντικό κίνημα της νήσου.

Αυτό ήταν αρκετό για να ερεθίσει την εποικοδομητική αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ. Το άρπαξε ο επίσης έγκριτος νομικός Νικόλας Παπαδόπουλος και το προώθησε ο εξίσου έγκριτος εκπρόσωπός του, Άθως Αντωνιάδης. Και το ανήγαγαν σε μείζον ζήτημα. Το υπουργικό, είπαν, δίνοντας αύξηση στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής επιχειρεί να τα χειραγωγήσει. Δεν γίνεται ο ερευνώμενος να δίνει μπαξίσι στον ερευνώντα. Το μπαξίσι έπρεπε να το δώσει ο γενικός εισαγγελέας που διόρισε την ερευνητική επιτροπή. Όταν όμως, ο γενικός εισαγγελέας βγήκε μπροστά και ξεκαθάρισε πως εκείνος αποφάσισε την αύξηση, αλλά δεν μπορούσε τη δώσει εκείνος, αφού μόνο το υπουργικό μπορεί να το κάνει, ο κ. Άθως Αντωνιάδης τον έκλεισε και τον γενικό εισαγγελέα στο εδώλιο. «Είναι και εκείνος ερευνώμενος», απάντησε. Άρα; Άρα εισαγγελέας και υπουργικό πληρώνουν τους ερευνητές για να τύχουν ευνοϊκής έρευνας.

Πολύ φτήνια έπεσε. Όχι στα επιχειρήματα (αυτά ήταν πάντοτε φτηνά). Αλλά στη χειραγώγηση. Να θυμίσουμε πως την ερευνητική επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις αποτελούν ο τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς Δήμητρα Καλογήρου και ο βοηθός γενικός ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου. Είναι πολύ υποτιμητικό για τη νήσο των αγίων και των ηρώων, να θεωρείται πως με 2-3 χιλιάδες για 2-3 μήνες άνθρωποι της ποιότητας και του επιπέδου των μελών της ερευνητικής επιτροπής θα χειραγωγηθούν. Προσβλητικό και για το υπουργικό και τον εισαγγελέα που αποφάσισαν τις αυξήσεις και για τα τέσσερα μέλη της ερευνητικές που εμφανίζονται επιρρεπή στο χρηματισμό.

Οι χρηματισμοί, διότι χρηματισμό υπαινίσσεται η κατηγορία, δεν γίνονται δημοσία και με επίσημες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Ούτε τις παίρνουμε μυρωδιά όταν γίνονται. Αλλ’ ούτε και χρειάζονται αν τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής είναι πρόθυμα να χαριστούν στον πρόεδρο και τους υπουργούς, όπως τους εμφανίζουν οι κατήγοροι. Αφήνουμε το γεγονός πως ο ένας των μελών της Ερευνητικής, ο Παύλος Ιωάννου, ξεκαθάρισε πως δεν είχε ιδέα για απολαβές και πολύ περισσότερο, για αύξηση απολαβών. Και ας αφιερώνει το μισό χρόνο της καθημερινότητάς του στην Ερευνητική. Εξάλλου, τα τρία από τα τέσσερα της ερευνητικής επιτροπής, ως εν ενεργεία και επ’ αμοιβή αξιωματούχοι του κράτους, δεν θα πάρουν ούτε τις απολαβές, ούτε την αύξηση των απολαβών. Και θα πάνε και οι έγκριτες γνωματεύσεις του αέρα.

LIVE
LIVE

08:13 Αστυνομικά

Καταζητούμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα συνελήφθη στη Λεμεσό

08:09 Αστυνομικά

Λουκέτο στο καφενείο που έπαιζαν πόκερ στην Πάφο

08:03 Κόσμος

Σε καθολικό lockdown για ένα μήνα η Εσθονία

07:58 Ελλάδα

Σεισμός ανοικτά της Ιεράπετρας

07:40 Αστυνομικά

Τους βγήκε ξινό το πάρτυ αρραβώνα-Μοίρασε 300ευρα η αστυνομία

08:15 Αθλητικά

Η Epic, το #1 δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο ξεκινά στρατηγική συνεργασία με τη Phoenix Towers International

07:11 Ελλάδα

Ελλάδα: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65

07:07 Κόσμος

Σχεδόν 118 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε μέχρι στιγμής ο πλανήτης

06:58 Κόσμος

Τους 60 έφτασαν οι νεκροί από πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Υεμένη

06:54 Κύπρος

Αρκετή σκόνη στην ατμόσφαιρα-Συννεφιασμένος ο καιρός

06:45 Κύπρος

Ανοίγει σήμερα η Πύλη Εμβολιασμού για τους 67 και άνω-Όλες οι πληροφορίες

08:05 Αθλητικά

Αυτός κι αν είναι τελικός

23:02 Κόσμος

Βραζιλία: Δικαστής ακύρωσε τις καταδίκες του πρώην προέδρου Λούλα

22:40 Κόσμος

Σε χαμηλό εξαμήνου τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία

22:20 Κόσμος

Διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη για τη βία σε βάρος των γυναικών

22:05 Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Το ταξίδι μου στο Ιράκ με κούρασε περισσότερο από άλλα

21:50 Κόσμος

Ο Λευκός Οίκος επιβραβεύει τη Μέγκαν που μίλησε για τα προβλήματα ψυχικής υγείας

23:45 Αθλητικά

Με Σκρίνιαρ στο +6 από τη Μίλαν

21:39 Κόσμος

Πολιτικοί τριγμοί στη Γερμανία εξαιτίας της δωροληψίας για την αγορά μασκών

21:09 Πολιτική

Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App