Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 LIVE OMEGA NEWS | 21:15 MASTER CHEF 5 LIVE

Συνεργατισμός και ευθύνες

ΝΑΙ. Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό επιρρίπτει ευθύνες στον τότε υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Όμως, ανάλογες ευθύνες το πόρισμα επιρρίπτει και στα πολιτικά κόμματα, αυτά που την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή εκτονώθηκαν κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον κ. Γεωργιάδη για το λουκέτο στον Συνεργατισμό. Να θυμηθούμε κάποια από τα συμπεράσματα του πορίσματος:

«ΕΧΟΥΜΕ ήδη προβεί στη διαπίστωση ότι τόσο πριν το 2013 όσο και μετά το 2013 τα κόμματα δεν ενεργούσαν με τρόπο ο οποίος να βοηθά τη λειτουργία και εξέλιξη του ΣΠΤ (Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα) στην Κύπρο. Η επίδρασή τους ήταν μάλλον αρνητική. Δεν μπορεί επομένως παρά να καταλήξουμε στο τελικό συμπέρασμα ότι μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του ΣΠΤ φέρουν τα κόμματα τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίοδο, ιδιαίτερα όμως στην πρώτη. Σ’ αυτή την πρώτη περίοδο η επέμβαση των κομμάτων ιδιαίτερα στα ΣΠΙ (Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα) ήταν καταλυτική και επηρέαζε κάθε τομέα της λειτουργίας τους όχι με ευεργετικά αποτελέσματα».

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ το πόρισμα αναλύει τον ρόλο και τη λειτουργία των κομμάτων σ’ ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και προσθέτει: «Επαναλαμβάνουμε την αρνητική επίδραση των κυπριακών κομμάτων στην πορεία του ΣΠΤ. Κριτήριο των αποφάσεών τους δεν ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνεργατισμού αλλά περισσότερο η δική τους επικράτηση και η εξυπηρέτηση του δικού τους κομματικού συμφέροντος. Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κακοδαιμονία του ΣΠΤ οφείλεται μόνο στην αρνητική επιρροή των κομμάτων αλλά συνέβαλε σ’ ένα μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα στο επίπεδο των ΣΠΙ. Η μη ορθολογική δανειοδότηση κομματικών φίλων, η συγκάλυψη ατασθαλιών αξιωματούχων των ΣΠΙ οι οποίοι είχαν τη στήριξη του κόμματος στο οποίο ανήκαν και η συνακόλουθη ατιμωρησία είναι μόνο κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των τέτοιων συμπεριφορών. Θα τη χαρακτηρίζαμε μάλιστα σαν πολιτική διαφθορά όπως την καθόρισε η Βουλή των Λόρδων στο πιο πάνω απόσπασμα. Θέλουμε δε να είμαστε αντικειμενικοί και να μη περιλαμβάνουμε συλλήβδην στην πιο πάνω κριτική μας το σύνολο των κομμάτων. Φαίνεται ότι αυτές οι πρακτικές ήταν ευκολότερο ν’ ασκούνται σε τοπικό ιδιαίτερα επίπεδο από τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα. Με δεδομένο ότι η εκλογή των επιτροπειών των ΣΠΙ διεξαγόταν με το πλειοψηφικό σύστημα ήταν επόμενο ότι κατά γενικό κανόνα μόνο αυτά μπορούσαν να εκλέγουν την πλειοψηφία των μελών μιας Επιτροπείας ανάλογα με την κομματική τους δύναμη σε μια δεδομένη τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα των πιο πάνω πρακτικών ήταν να εκλέγονται όχι οι καλύτεροι για την ορθολογική οικονομική διαχείριση των ΣΠΙ. Οι κομματικά καλύτεροι δεν σημαίνει ότι είναι και οι ικανότεροι για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις της θέσης την οποία κατέχουν. Δυστυχώς δε αυτές οι πρακτικές δεν αφορούσαν μόνο τα ΣΠΙ αλλά και πρακτικές στο επίπεδο της ΣΚΤ ιδιαίτερα στη μετά το 2013 περίοδο».

ΚΑΤΑΛΗΓΩ τονίζοντας τη φράση του πορίσματος ότι ο τρόπος δράσης των κομμάτων στον Συνεργατισμό αποτελούσε πολιτική διαφθορά…

LIVE
LIVE

21:09 Πολιτική

Στους ίδιους τους Κυπρίους η ευθύνη για εξεύρεση λύσης, επαναλαμβάνει ο Μπορέλ

20:43 Κύπρος

Επιμένουν σε διευρυμένο ωράριο οι εστιάτορες - Κλειστές οι πρώτες μέρες

20:28 Κύπρος

Νέα αύξηση στα κρούσματα της Δευτέρας στην Κύπρο – Πού εντοπίζονται

20:21 Πολιτική

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής όδευσης του EastMed - Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στον ΠτΔ

20:14 Πολιτική

Με φόρμουλα τύπου Κραν Μοντανά η άτυπη πενταμερής - Κρίσιμες οι επαφές Λουτ στη Λευκωσία

21:15 Αθλητικά

«Το καθαρό μυαλό μας στοίχισε»

20:11 Agora

Η Epic, το #1 δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο ξεκινά στρατηγική συνεργασία με τη Phoenix Towers International

19:39 Πολιτική

Το όραμά του για λύση δύο κρατών, νέα προσέγγιση για την περιοχή, λέει ο Τατάρ μετά την συνάντηση με Λουτ

19:37 Agora

Η γκάμα «ΚΑΡΠΟΣ» της ΟΛΥΜΠΟΣ, βραβεύεται ξανά!

19:10 Πολιτική

Νέες αποκαλύψεις στην ερευνητική για το σφαγείο cypra -  Καταπελτική κατάθεση Συλικιώτη

18:54 Κύπρος

Έτσι θα ξαναπάμε εστιατόριο – Τα sms, oι περιορισμοί και οι συναθροίσεις από την Τρίτη

21:10 Αθλητικά

-4

18:39 Κύπρος

ΠτΔ: Εκτίμηση, σεβασμό αλλά και ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλες τις γυναίκες

18:38 Κύπρος

Προβληματισμός για την επιστροφή των γυμνασίων στις 16 του Μάρτη – Η νέα ημερομηνία που συζητούν

18:07 Κύπρος

Μένουν sms και απαγορεύεις στις μετακινήσεις και ανοίγουν τα εστιατόρια – Οι προθέσεις της Κυβέρνησης

18:06 Πολιτική

Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση 'win-win' είπε ο Ερντογάν στον Τζόνσον

18:05 Πολιτική

Η λύση δύο κρατών στην Κύπρο θα δημιουργήσει κατάσταση 'win-win' είπε ο Ερντογάν στον Τζόνσον

20:50 Αθλητικά

Στον τελικό Κυπέλλου το ΑΠΟΕΛ

17:57 Ελλάδα

Νεκρό βρέφος με κορωνοϊό στην Ελλάδα - Το πιο νεαρό θύμα της πανδημίας

17:34 Ελλάδα

Στα 1.165 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Οι θάνατοι

Όλη η ενημέρωση σε ένα App