ΕΞΕΠΛΑΓΗΝ η «Χαραυγή», το εκφραστικό όργανο του ΑΚΕΛ, επειδή κάποιος συνεργάτης της «Αλήθειας» σε άρθρο του διαφώνησε με την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να διορίσει στη διαπραγματευτική του ομάδα τον Τάσο Τζιωνή, του οποίου η πολιτική στο κυπριακό διαφέρει με τη δική του. «Προφανώς κάπου τα έχουν συγχύσει οι συνάδελφοι εκεί στην ‘Αλήθεια’. Διότι όποιοι και αν τον επικρίνουν (σσ: Τον κ. Τζιωνή), δίκαια ή άδικα, αυτός έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας και όχι κάποιου άλλου, τον οποίο η ‘Αλήθεια’ στηρίζει με τα χίλια».
ΜΕ ΒΑΣΗ τη λογική της «Χαραυγής», επειδή η «Αλήθεια» «στηρίζει με τα χίλια» τον πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν πρέπει να διαφωνούμε μαζί του σε κάποια θέματα, αν φυσικά κρίνουμε ότι έχουμε διαφορετική θέση ή φιλοσοφία, ούτε πρέπει να επιτρέπουμε στους αρθρογράφους ή συνεργάτες μας να διαφωνούν μαζί του.
ΜΕ ΑΥΤΗ τη λογική λειτουργεί εδώ και χρόνια η «Χαραυγή». Γι’ αυτό και δεν πρόκειται ποτέ να δείτε άρθρο ή δημοσίευμά της που να διαφωνεί με τη γραμμή του ΑΚΕΛ ή του γενικού γραμματέα του. Για τη «Χαραυγή» ότι αποφασίσει το ΑΚΕΛ είναι θέσφατο. Και πρέπει να εφαρμόζεται. Όπως στο στρατό.
Μ’ ΑΥΤΗ φυσικά τη λογική εμείς εδώ στην «Αλήθεια» δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Όταν διαφωνώ σε κάτι είτε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είτε με το Υπουργικό Συμβούλιο είτε με το ΔΗΣΥ, θα βγω και θα το πω δημόσια. Και θα ασκήσω και κριτική. Η οποία πολλές φορές μπορεί να είναι τόσο σκληρή που δεν τολμά να την ασκήσει ούτε το ΑΚΕΛ. Αλλά κριτική έντιμη και ωφέλιμη και όχι μηδενιστική σαν αυτήν του ΑΚΕΛ.
ΑΛΛΑΖΩ θέμα, πάλι σε σχέση με τη «Χαραυγή». Όλοι μάθαμε τι εκφράζει το κίνημα «Ως Δαμέ», που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Αποκαλύφθηκε με το χαρακτηρισμό της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν «κυβέρνηση του νότου». Όπως μας χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι. Το ΑΚΕΛ δεν τόλμησε να επικρίνει την τουρκόφιλη αυτή πολιτική. Συνεπώς, δύσκολη η θέση της «Χαραυγής». Πώς να αντιδρούσε όταν το κόμμα διαφωνεί;
ΒΡΗΚΕ τη λύση. Αντί να τολμήσει και να επικρίνει καθαρά την τουρκόφιλη πολιτική των «Ως Δαμέ», προσπάθησε να τα βγάλει πέρα με… μιλλοσφογγίσματα. Με αρθρίδια σαν σε οικογενειακή παρότρυνση: «όχι φίλοι του ‘Ως Δαμέ’…, δεν θα συμφωνήσουμε στη θέση που εκφράζουν ορισμένοι από εσάς, με αναφορά στην κυβέρνηση του νότου, εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία» «… πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στους όρους που χρησιμοποιούμε» κοκ. Μάλιστα η «Χαραυγή» επικρίνει όποιους επικρίνουν τους «Ως Δαμέ».
ΠΡΟΣΠΑΘΩ να φανταστώ πως θα αντιδρούσαν ΑΚΕΛ – «Χαραυγή» αν η τουρκόφιλη αυτή φράση διατυπωνόταν από στέλεχος του ΔΗΣΥ ή της κυβέρνησης. Βρε πόσες οργισμένες ανακοινώσεις θα γίνονταν, βρε πόσα θέματα θα γράφονταν στη Βουλή για συζήτηση, βρε πόσες καταγγελίες θα έκαναν στο ευρωκοινοβούλιο, με εντολή του ΑΚΕΛ, οι ευρωβουλευτές του κόμματος…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Νίκος Τριμικλινιώτης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο συμφωνεί με το χαρακτηρισμό των «Ως Δαμέ», γράφοντας μεταξύ άλλων: «Γιατί είναι λάθος η αναφορά ‘‘κυβέρνηση στο νότο’’; Συμφωνώ ότι είναι πιο σωστό το ‘‘καθεστώς στο νότο’’». Δηλαδή, όπως εμείς λέμε, «το καθεστώς του Τατάρ».