Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 20:15 OMEGA NEWS LIVE

Ένα το καρότο, δύο τα μαστίγια

«Η Ευρωπαϊκή  Ένωση είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία της με την Τουρκία με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αντιστρέψιμο». Αυτή είναι η πεμπτουσία του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας. Ναι μεν στην θετική ατζέντα αλλά σε στάδια και με μέτρο.  Μόλις δε υπάρξει η παραμικρή υποτροπή τότε η θετική προσέγγιση μετατρέπεται αυτόματα σε αρνητική.

Με απλά λόγια υλοποίηση της στρατηγικής του «καρότο και μαστίγιο» που έτσι και αλλιώς ήταν ο στόχος μας.

«Πρέπει να δηλώσουμε ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα. Αυτό που δεν αναμενόταν ήταν το  να υπάρξει τόσος κόπος για να τα πετύχουμε. Χρειάστηκε πολύ προσπάθεια από τον Πρόεδρο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να έχουμε κατάληξη στο κείμενο που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, επισημαίνοντας ότι τα προηγούμενα προσχέδια ήταν εκτός συζήτησης.

Ακόμη μία περιφανής και κοπιώδης νίκη σε Συμβούλιο Κορυφής με την προσωπική σφραγίδα του ΠτΔ. Έτσι είναι, «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Σωστά το χειρίστηκε ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το είπα πολλές φορές. Δεν είναι πρόθεσή μας να βάζουμε ναύτες κάτω από περιοριστικά μέτρα. Αν δεν δείξει πολιτική βούληση, ναι να υπάρξουν μέτρα αλλά μέτρα όχι χάδια, μέτρα που να πονούν», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας έτσι την θέση του για το θέμα των κυρώσεων. Κυρώσεις που να πονούν, που να «βγάζουν αίμα» και όχι τα «λαπόρτα» της λίστας του ΥΠΕΞ.

Και επειδή σε αυτόν το τόπο ισχύει αυτό που έλεγε ο Τσαρούχης για την Ελλάδα, «στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις»,  θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι για την στάση αυτή της ΕΕ έπιασαν τόπο και οι προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ. «Δικαιούμαστε εμείς και η Ελλάδα ως κράτη της ΕΕ να ασκήσουμε κριτική στην Ευρώπη, γιατί δεν έχει αποδείξει συγκεκριμένα το ενδιαφέρον της για την Ανατολική Μεσόγειο», είχε δηλώσει μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον επίκουρο καθηγητή νομικής Γιώργο Δημητριάδη στην οποία συμμετείχε και ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος.

Αν και η Τουρκία αρχικά δήλωσε ικανοποιημένη, τους προσγείωσε άμεσα ο ΠτΔ.   «Συνεπώς, αυτό για το οποίο επιχαίρει η Τουρκία είναι για την υπόσχεση για θετική ατζέντα, την προοπτική για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ». Μεγάλη φασαρία για το τίποτε δηλαδή. Μια υπόσχεση όλο και όλο.

Κάνοντας λοιπόν ταμείο και αξιολογώντας με τον δικό μας «ιδιαίτερο» τρόπο τα πεπραγμένα του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής,  ήταν μια προσωπική επιτυχία του ΠτΔ η οποία, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, χρειάστηκε κόπος για να επιτευχθεί. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας τελικά πείσθηκαν για την αξιοπιστία μας, και η Τουρκία ουσιαστικά δεν πήρε τίποτα. Επιπρόσθετα τίθεται υπό στενή παρακολούθηση μέχρι το επόμενο Συμβούλιο του Ιουνίου και αν δεν φερθεί λογικά τότε θα υποστεί τις συνέπειες που αυτήν την φορά θα είναι μέτρα σκληρά και όχι τα χάδια που κατάφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μπορεί η συζήτηση, ή καλύτερα η παραφιλολογία,  για το Συμβούλιο Κορυφής να συνεχίζεται αλλά παράλληλα φτάνει και η ώρα της κρίσεως ή καλυτέρα η ώρα της αλήθειας της Γενεύης. Για αυτό ας αφήσουμε τις «μεγάλες  επιτυχίες», τα «αιμοσταγή» μέτρα του Αβέρωφ και τις προειδοποιήσεις του ΥΠΕΞ, αναφορικά με τα δικαιώματά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Έστω και την ύστατη ας κατανοήσουμε επιτέλους τα πραγματικά μηνύματα που μας στέλνουν οι εταίροι μας με τα συμπεράσματα  της Συνόδου.

Ας αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε και τόπος για μικροπολιτικές και προσωπικές ατζέντες. Τα διάφορα ακαταλαβίστικα για εσωτερική κατανάλωση δεν έχουν θέση και ο καθένας, από το πόστο του θα πρέπει να  αναλάβει τις ευθύνες του.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ας αφήσει προς το παρόν κατά μέρος τα «σκληρά» μέτρα και τις «αβάσταχτες» κυρώσεις κατά της Τουρκίας.  Η έμμεση αλλά σαφέστατη κριτική κατά του ΥΠΕΞ καθώς και οι σκοπιμότητες πίσω από αυτή, αν και ηλίου φαεινότερες, ολίγον μας ενδιαφέρουν. Ας αντιληφθεί επιτέλους ότι την δεδομένη στιγμή έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε. Ας επικεντρωθεί λοιπόν στο καθήκον του και ας αξιοποιήσει την δύναμη που απορρέει από την ιδιότητά του ως ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος. Ας διασφαλίσει  ότι στην Γενεύη ο ΠτΔ θα πάει με «κρυστάλλινες θέσεις», όπως πολύ σωστά επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ιωάννης Κασουλίδης, και δεν θα βιώσουμε και πάλι τις εκπλήξεις του Κρανς Μοντάνα. Ακόμα, ας αφήσει τους παραλληλισμούς με την συμφωνία του Ελσίνκι, του Δεκεμβρίου του 1999, γιατί αφενός μεν οι συγκυρίες είναι εντελώς διαφορετικές και αφετέρου γιατί η παραμικρή απόπειρα σύγκρισης των σημερινών πρωταγωνιστών με τους συντελεστές της ένταξης μας στη Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί ύβρη.

Από την άλλη ο ΥΠΕΞ ας σταματήσει τις υποδείξεις προς του εταίρους μας για το τι δικαιούμαστε γιατί όλο αυτό αποτελεί μια πονεμένη ιστορία. Ας αφουγκραστεί την ρήση του Μαχάτμα Γκάντι, «Δικαιώματα που δεν προκύπτουν από ένα καθήκον που επιτελέσαμε καλά, δεν αξίζουμε να τα έχουμε» και ας διασφαλίσει και αυτός με την σειρά του ότι αυτήν την φορά  «θα επιτελέσουμε καλά το καθήκον μας».

Σίγουρα το καρότο θα τους δοθεί υπό όρους. Σίγουρα θα είναι υπό παρακολούθηση. Σίγουρα θα αντιμετωπίσουν μαστίγιο σε περίπτωση υποτροπής με νέες έκνομες ενέργειες. Όμως εξ ίσου υπό παρακολούθηση θα είμαστε και εμείς και το άλλο μαστίγιο θα είναι  δεδομένο σε περίπτωση που αποτολμήσουμε καμώματα, παλινδρομήσεις και γενικά συμπεριφορές όπως αυτές του Ιουλίου του 2017 στο Κρανς Μοντάνα.

LIVE
LIVE

20:02 Πολιτική

Απάντησε σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις πολιτογραφήσεις ο Κούσιος – Πλήρως συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών

19:54 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στα ύψη και την Παρασκευή τα κρούσματα – Νέα μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες

19:44 Πολιτική

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όρια του

19:36 Κόσμος

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβε η Μέρκελ

19:17 Υγεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

20:05 Αθλητικά

Δεν προλαβαίνει Άρη ο Σένκεφελντ

19:13 Lifestyle

Πέθανε στα 52 της η ηθοποιός του «Peaky Blinders» Helen McCrory

19:07 Κόσμος

Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών

19:00 Κόσμος

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Επιχείρηση «ενότητα» στην οικογένεια χάριν του Στέμματος

18:38 Πολιτική

Σε νέα εποχή η περιοχή, λέει ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με ομολόγους από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

18:20 Πολιτική

Με τον «αμανέ» της λύσης δύο κρατών έφτασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

19:55 Αθλητικά

«Η ομάδα έδειξε πάθος και εγώ σαν νέος προπονητής χρειάζομαι χρόνο»

17:54 Κύπρος

Πάνω από 30 αύριο η θερμοκρασία – Έρχεται και σκόνη

17:46 Ελλάδα

Στα ύψη και σήμερα οι θάνατοι στην Ελλάδα – Άλλα 3.067 νέα κρούσματα

17:43 Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Στελέχωση εκλογικών κέντρων – Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

17:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τρεις για υπόθεση απαγωγής στην Πάφο – Επιχείρησαν να αρπάξουν 26χρονο

17:11 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για τη μεγάλη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων που εντοπίστηκαν στη Λευκωσία

19:40 Αθλητικά

Survivor: Αυτά είναι τα τρελά χρήματα που έχουν πάρει οι παίκτες

17:05 Κύπρος

Τις καταγγελίες στην παροχή νερού σε σφαγείο και σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις διερεύνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία

16:57 Ελλάδα

Γιώργος Καραϊβάζ : Συγκινεί η σύζυγός του – Αγαπούσε τους πάντες, θέλουμε να συνεχιστεί η βοήθεια προς τα παιδιά

Όλη η ενημέρωση σε ένα App