Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 LIVE OMEGA NEWS | 21:15 MASTER CHEF 5 LIVE

Τα «σπρωξίματα» ενός «ξεχασμένου» επιτρόπου

Το Χαλλούμι είναι πλέον και με βούλα κυπριακό προϊόν. Μετά από χρόνια προσπαθειών και αγώνων κατοχυρώθηκε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), κατόπιν ψηφοφορίας και απόφασης της Κομισιόν. Ένα οδοιπορικό που χρονολογείται από το 2014 είχε επιτέλους αίσιο τέλος για την πατρίδα μας.

Επ ευκαιρία της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, η εφημερίδα Φιλελεύθερος αναφέρεται στην συνδρομή της Kύπριας επιτρόπου στην ευτυχή για μας κατάληξη του θέματος του χαλλουμιού. Αν και ο τομέας της κ. Κυριακίδου είναι η υγεία σίγουρα θα βοήθησε και αυτή, στα πλαίσια φυσικά των δυνατοτήτων της, στην απόφαση της κομισιόν.

Το σχόλιο όμως της εφημερίδας προχώρα ένα βήμα παραπέρα και διερωτάται αν είχαμε Κύπριο επίτροπο πριν την κ. Κυριακίδου και ποιος ήταν. «τόσα χρόνια προηγουμένως δεν είχαμε έναν επίτροπο δικό μας να σπρώξει λίγο τους συναδέλφους του; Είχαμε δικό μας επίτροπο; Μα ποιον;», διερωτάται ο συντάκτης του σχολίου.

Αν και το παραπολιτικό είναι ειρωνικό και κακόβουλο πολύ καλά έκανε η εφημερίδα και μας θύμισε τον Χρήστο Στυλιανίδη, τον τέως επίτροπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Eπιτροπή.

Κατ’ αρχάς καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε το ότι δεν μπορούμε πάντα «εξ ιδίων να κρίνουμε τα  αλλότρια». Δυστυχώς για πολλούς «καλομαθημένους», εδώ στον ομφαλό της γης, στην Ευρώπη δεν λειτουργούν με «σπρωξίματα». Δεν σπρώχνονται κύριοι για να πέτυχει ο καθένας την δική του ατζέντα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή εργάζεται μεθοδικά και με συναίνεση έχοντας πρώτιστο το ευρωπαϊκό συμφέρον.

Στο άλλο ερώτημα, ναι είχαμε και πριν Κύπριο επίτροπο στην κομισιόν. Δυστυχώς για πολλούς πολιτικάντηδες και καιροσκόπους, η Κύπρος, αν και μικρή, είχε μια πολύ μεγάλη παρουσία στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπήρξε ο τρίτος επίτροπος της Κύπρου ο οποίος, κατά τους ευρωπαίους, ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους της επιτροπής Γιούνκερ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι αν τον είχαμε προτείνει για δεύτερη θητεία, σήμερα θα μιλούσαμε για Κύπριο αντιπρόεδρο της κομισιόν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το φθινόπωρο του 2014 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO), ένα πόστο ίσως αναβαθμισμένο για τα κυπριακά δεδομένα αλλά ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στο οποίο διακρίθηκε και άφησε την προσωπική του σφραγίδα σε πολλά προγράμματα και σχέδια τα οποία για χρόνια θα αποτελούν σημεία αναφοράς.

Το μεγαλύτερο του επίτευγμα ήταν ο σχεδιασμός και συντονισμός του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU). Το ότι σήμερα η ενωμένη Ευρώπη έχει αποθέματα πυροσβεστικών  μέσων τα οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τίθενται στην διάθεση των κρατών μελών είναι έργο του κύπριου επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη το όνομα και το έργο του οποίου πολλοί εσκεμμένα  λησμονούν.

Ο τομέας δράσης του ουδέποτε υπήρξε ένα εύκολο εγχείρημα. Οι προκλήσεις πολλές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιδημία του Ebola, ένα από τα δυσκολότερα θέματα που κλήθηκε να  αντιμετωπίσει. Ανεξάρτητα του ότι τα θέματα υγείας δεν συμπεριλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιό του η επιτροπή του ανάθεσε το θέμα αυτό και όχι στον τότε επίτροπο υγείας γιατί ήταν πεπεισμένοι για τις ικανότητές του. Τελικά κατάφερε να φέρει εις πέρας το θέμα του Ebola παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα  αυταπάρνησης και πάνω απ’ όλα ανθρωπιάς.

Εκτός της προσφοράς του προς την Ευρώπη, αξιοσημείωτη υπήρξε και η δράση του αναφορικά με την ιδιαίτερή του πατρίδα. Υπό την ιδιότητα του Κύπριου πολιτικού, συνέτεινε στην αναβάθμιση του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Δείγματα γραφής η παρουσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο του 2017 και της Φεντερίκα Μογκερίνι στο Κρανς Μοντάνα τον Ιούλιο του ιδίου έτους. Η παρουσία δε των ευρωπαίων αξιωματούχων στις κρισιμότατες διασκέψεις για την Κύπρο δεν επιτεύχθηκε λόγω  των «σπρωξιμάτων» του Χρήστου Στυλιανίδη αλλά λόγω της αναβαθμισμένης αξιοπιστίας που διατηρούσε και συνεχίζει να διατηρεί στους κόλπους των Βρυξελλών.

Αξιοσημείωτη ήταν και η προσφορά του στο θέμα των πολιτογραφήσεων. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, χάρις στον κύπριο επίτροπο, ο οποίος ήταν σε συνεννόηση με τον κύπριο ΥΠΕΣ, οι συνάδελφοί του έδειξαν την απαιτούμενη ανοχή μέχρι να ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας του 2013.

Το ατόπημα του βέβαια, το οποίο του στοίχισε την ανανέωση της θητείας του, ήταν το ότι δεν συνέχισε να «σπρώχνει» γιατί δούλευε για την Κύπρο και όχι για τον κάθε μεγαλοαπατεώνα.

Επανερχόμενος στα σχόλια του Φιλελευθέρου και στην απορία του για το εάν ο Χρήστος Στυλιανίδης «έσπρωξε» αρκετά για την Κύπρο, την καλύτερη απάντηση την δίνει ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2019, ανεξάρτητα αν τώρα προέχουν τα άλλα, τα προσωπικά και οι ιδιοτελείς σκοπιμότητες. «Η διεθνώς αναγνωρισμένη δράση και προσφορά του Χρήστου Στυλιανίδη τιμά τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πάνω απ’όλα την Κύπρο μας». Μέσα στα ίδια πλαίσια ήταν και η εξαγγελία Αβέρωφ Νεοφύτου για την πρόθεση του κόμματος να τιμήσει τον τέως επίτροπο κάτι που τελικά έμεινε στο «συρτάρι» και αντί αυτού επιχειρείται από στελέχη της παράταξης, και όχι μόνον, υπογείως δυσφήμιση και υπόσκαψη.

Ας μην λησμονούμε ακόμα  ότι ο «ξεχασμένος» επίτροπος  ήταν ένας από τους πλέον στενούς  και καταξιωμένους συνεργάτες του Γλαυκού Κληρίδη κάτι για το οποίο ο ίδιος ο αείμνηστος πρόεδρος συχνά με περηφάνεια μιλούσε σε πολλούς συμπεριλαμβανομένου και εμένα προσωπικά.

Αντί να πετροβολούμε λοιπόν τον δικό μας τέως επίτροπο ας τον μιμηθούμε και ας μας γίνει μάθημα το ότι το σημαντικότερο στην Ενωμένη Ευρώπη είναι η αξιοπιστία η οποία κερδίζετε με ειλικρίνεια, καθαρό λόγο και επιχειρήματα και όχι με τακτικισμούς και εξυπνοβλακείες.

LIVE
LIVE

20:31 Κύπρος

Μια ανάσα από τον εφιάλτη τα νοσοκομεία – Φοβούνται σκηνές Ιταλίας οι αρμόδιοι

20:17 Κύπρος

Ζήτησε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα ο Ιωάννου – Όλα ανοικτά για τα μέτρα στην Κύπρο

20:02 Πολιτική

Απάντησε σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις πολιτογραφήσεις ο Κούσιος – Πλήρως συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών

19:54 Κύπρος

Στα ύψη και την Παρασκευή τα κρούσματα – Νέα μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες

19:44 Πολιτική

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όρια του

20:40 Αθλητικά

Μαρτίνς: «Παρακολουθούμε τους δανεικούς, έχουμε δύο πλάνα για τις μεταγραφές»

19:36 Κόσμος

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβε η Μέρκελ

19:17 Υγεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

19:13 Lifestyle

Πέθανε στα 52 της η ηθοποιός του «Peaky Blinders» Helen McCrory

19:07 Κόσμος

Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών

19:00 Κόσμος

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Επιχείρηση «ενότητα» στην οικογένεια χάριν του Στέμματος

20:35 Αθλητικά

Με 19 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»

18:38 Πολιτική

Σε νέα εποχή η περιοχή, λέει ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με ομολόγους από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

18:20 Πολιτική

Με τον «αμανέ» της λύσης δύο κρατών έφτασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

17:54 Κύπρος

Πάνω από 30 αύριο η θερμοκρασία – Έρχεται και σκόνη

17:46 Ελλάδα

Στα ύψη και σήμερα οι θάνατοι στην Ελλάδα – Άλλα 3.067 νέα κρούσματα

17:43 Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Στελέχωση εκλογικών κέντρων – Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

20:25 Αθλητικά

ΕΠΙΣΗΜΟ: Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα

17:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τρεις για υπόθεση απαγωγής στην Πάφο – Επιχείρησαν να αρπάξουν 26χρονο

17:11 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για τη μεγάλη ποσότητα κροτίδων και πυροτεχνημάτων που εντοπίστηκαν στη Λευκωσία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App