Να πάει στο καλό

ΦΕΥΓΕΙ από την Κύπρο ο εδώ πρέσβης της Ρωσίας Στάνισλαβ Οσάτσι. Μετά από εννέα χρόνια στο νησί, αποχωρεί για άλλους προορισμούς και ήδη άρχισε να αποχαιρετά τους Κύπριους πολιτικούς. Να πάει στο καλό. Δεν θα μας λείψει.

ΗΤΑΝ ένας υπερόπτης διπλωμάτης ο Στάνισλαβ Οσάτσι. Ίσως απότοκο της χώρας που εκπροσωπεί. Της δυνατής και ισχυρής Ρωσίας. Εμείς δεν είχαμε καλές σχέσεις μαζί του. Τού ασκήσαμε πολλή κριτική του ιδίου και της χώρας του για τις θέσεις που εξέφραζαν εις βάρος της Κύπρου. Ίσως αυτή η κριτική να τον ενόχλησε και γι’ αυτό μας απέφευγε. Πριν μερικά χρόνια του ζητήσαμε συνέντευξη. Αρνήθηκε και η δικαιολογία που μας δόθηκε ήταν πως δεν μιλά σε όσους του επιτίθενται. Και έδινε συνέχεια συνεντεύξεις σε όσους τον επαινούσαν.

ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ έκανε ο κ. Οσάτσι. Γιατί ένας σωστός διπλωμάτης πρέπει να δημιουργεί φιλίες και για το άτομό του και για τη χώρα του. Συνεπώς, έπρεπε το βάρος της διπλωματικής του προσπάθειας να ήταν η βελτίωση των σχέσεων του με τους «εχθρούς» του και όχι με τους «φίλους» του. Γιατί, όπως έλεγε και έπραττε ο Γλαύκος Κληρίδης, οι φίλοι είναι φίλοι και τους έχεις. Ενώ το κέρδος θα είναι να κάνεις τους εχθρούς φίλους.

ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ο κ. Οσάτσι έκανε πολλές προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Κύπρου. Για παράδειγμα, στις 28 Νοεμβρίου 2020 μιλώντας στο ΚΥΠΕ επέμβηκε στα εσωτερικά της Εκκλησίας μας και μας απείλησε. Σχολιάζοντας συγκεκριμένα απόφαση της Ιεράς Συνόδου υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της Ρωσίας και της Κύπρου.

ΟΠΩΣ ΘΥΜΙΖΕΙ σε άρθρο του σχολιάζοντας το πιο πάνω γεγονός ο συνάδελφος Αριστείδης Βικέτος: «Η περίπτωση Οσάτσι θυμίζει τον ρόλο του Σεργκέι Αστάβιν, πρέσβη στην Κύπρο (1973-1986) της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος το 1978 κάλεσε την τότε ηγεσία του ΑΚΕΛ και της ζήτησε να απορρίψει, πράγμα που έγινε, το σχέδιο λύσης του κυπριακού, που είχε υποβληθεί από ΗΠΑ-Βρετανία-Καναδά, γιατί είχε ‘‘ιμπεριαλιστικές καταβολές’’. Το σχέδιο προέβλεπε να δοθεί η Αμμόχωστος στα Ηνωμένα Έθνη για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της».

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ πρόσφατα μας απείλησε και με αντίποινα στον τουρισμό επειδή εφαρμόσαμε τα μέτρα της ΕΕ για κυρώσεις στη Ρωσία, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, μιλώντας την 1.3.2022 στο Σίγμα και σε ερώτηση του Χρύσανθου Τσουρούλη «πώς θα ανταπεξέλθει η Ρωσία στον οικονομικό αποκλεισμό με τις κυρώσεις της ΕΕ», σε έντονο ύφος απείλησε με αντίποινα την Κύπρο, λέγοντας: «Εάν ρωτάτε εμένα προσωπικά, δεν μας ανησυχούν οι κυρώσεις. Δυστυχώς, νομίζω ότι πυροβολούν τα πόδια τους οι Ευρωπαίοι. Από που θα έχουν το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το σιτάρι; Πως θα έχει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν. Στην Τουρκία θα πάνε. Το θέλετε; Θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς κλείσατε τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε τα πόδια σας…».

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ προκλητικές δηλώσεις έκανε πολλές ο Στάνισλαβ Οσάτσι. Με έπαρση και αλαζονεία. Και υπεροπτικά. Του ευχόμαστε στο νέο του πόστο να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά. Σωστά διπλωματικά…


LIVE: ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 01:30 ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ;