Προγράμματα ευημερίας μεταξύ Λεμεσού και Λευκωσίας

Στα κατεχόμενα είναι σε εξέλιξη μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προοδευτικού κόμματος της Αριστεράς (του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Τουφάν Ερχιουρμάν) και της συντηρητικής παράταξης (Τατάρ, Κόμμα Εθνικής Ένοτητας, «κυβέρνηση»). Όσο και αν μας παραξενεύει, εμάς τους Ελληνοκύπριους, οι Τουρκοκύπριοι τσακώνονται για το κυπριακό. Από τη μια ο Τουφάν Ερχιουρμάν υποστηρίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων για το κυπριακό με την αποδοχή των ΜΟΕ που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ξεκίνησε, μάλιστα, συνομιλίες με παραγωγικές οργανώσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια. «Ακόμα κι αν δεν γίνουν όλα τα ΜΟΕ αποδεκτά, οι προτάσεις (του προέδρου Αναστασιάδη) θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης», υποστηρίζει ο κ. Ερχιουρμάν. Η μόνη πραγματική, ρεαλιστική λύση στην Κύπρο, είπε, «είναι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και τα ΜΟΕ θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς τη λύση».

Οι θέσεις του Ερχιουρμάν εκνεύρισαν τον «υπουργό» Εξωτερικών του Τατάρ, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να κατηγορήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ότι εξυπηρετεί τους ελληνοκυπριακούς σχεδιασμούς. Ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι «ο μόνος στόχος του λεγόμενου πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης της ε/κ πλευράς είναι να εδραιώσει το καθεστώς των Ε/κ ως κράτους και των Τ/κ ως κοινότητας αυτού του κράτους».

Ενώ, όμως, στα κατεχόμενα οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι δίνουν μάχη για να κρατηθεί ζωντανό το κυπριακό, κόντρα στις τουρκικές μεθοδεύσεις για τυπική προσάρτηση της βόρειας Κύπρου, στις ελεύθερες περιοχές η μια ντουζίνα, σχεδόν, των υποψηφίων για την προεδρία, δίνει μάχη για την ευημερία… «Αυτό που ενδιαφέρει όλους μας», διαβάζουμε σε ένα των μανιφέστων, «είναι η ευημερία του λαού, το μέλλον των παιδιών μας, το πώς αντιμετωπίζουμε την ακρίβια, η ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας και υγείας, να γίνουν τομές και μεταρρυθμίσεις…» και να έχουμε γυαλισμένα παπούτσια και ατσαλάκωτα πουκάμισα. Ολόκληρες ομιλίες, ανακοινώσεις, μανιφέστα, ξεχνούν το κυπριακό. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το κυπριακό δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του προεκλογικού διαλόγου.

Δεν είναι ζητούμενο το κυπριακό να γίνεται αντικείμενο καπηλείας, όπως για πολλά χρόνια συνέβαινε στη μακροχρονίως αγωνιζόμενη νήσο, αλλά να μην υπάρχει καν στο λεξιλόγιο των περισσότερων υποψηφίων της μοιρασμένης νήσου είναι ενδεικτικό της κατάντιας και της αναισθησίας που έχουν αναπτυχθεί. Το κυπριακό, το οποίο βεβαίως θίγεται λίγο ή πολύ από τις γνωστές πολιτικές, παραδοσιακές δυνάμεις βρίσκεται στο παρά πέντε –κατά τον Αβέρωφ Νεοφύτου- της διχοτόμησης. Οι νέοι υποψήφιοι δεν βρίσκουν να πουν μια λέξη για το γεγονός ότι η μισή Κύπρος τουρκεύει καθημερινά και η υπόλοιπη μισή βρίσκεται υπό την απειλή να τουρκέψει αργότερα. Αλλά θέλουν ευημερία μεταξύ Λεμεσού και Λευκωσίας.


LIVE: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙΝΙΑΤΙΚΑ;
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ 04:30 SHOPPING STAR