Άλλη μορφή εποικισμού

ΠΕΡΙΠΟΥ πέντε χιλιάδες είναι οι Τούρκοι σεισμοπαθείς που έφτασαν μέχρι στιγμής στα κατεχόμενα, αναζητώντας μια καινούρια αρχή. Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαίως, αφού οι αφίξεις είναι καθημερινές. Κάποιοι από αυτούς αναμένεται ότι σε κάποιο στάδιο θα επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία. Κάποιοι άλλοι, ίσως και οι περισσότεροι, θα μείνουν για πάντα στα κατεχόμενα εδάφη μας. Και για να εργαστούν, αλλά και γιατί έχουν συγγενείς.
Η ΠΙΟ ΠΑΝΩ εξέλιξη είναι μια αλλιώτικη μορφή εποικισμού, αφού δεδομένου του τρομερού προβλήματος που δημιούργησαν οι σεισμοί στην Τουρκία, δεν μπορείς για ανθρωπιστικούς λόγους να διαφωνήσεις ή να επικρίνεις την άφιξη τόσων πολλών Τούρκων σεισμοπαθών στα κατεχόμενα εδάφη μας. Είσαι υποχρεωμένος είτε να σιωπήσεις…
ΕΙΝΑΙ γι’ αυτό τον λόγο που η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα παρακολουθούν μουδιασμένα τις εξελίξεις χωρίς μέχρι στιγμής να εκφράσουν άποψη. Το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε στο πρόβλημα είναι η ΕΔΕΚ. Και αυτή η τοποθέτηση έγινε με το γάντι. Λέει: «Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της στήριξης και βοήθειας των σεισμοπαθών συνανθρώπων μας συνεπεία του σεισμού στην Τουρκία. Με αφορμή τα διάφορα δημοσιεύματα που θέλουν το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία να εκμεταλλεύεται τους χιλιάδες των σεισμοπαθών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα, εκτιμούμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να προβούν σε καταγραφή τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως θα τύχουν βοήθειας ή εάν θα αποτελέσουν ακόμα ένα κύμα εποικισμού».
Η ΘΕΣΗ της ΕΔΕΚ για καταγραφή από τα Ηνωμένα Έθνη των Τούρκων σεισμοπαθών που έρχονται στα κατεχόμενα είναι ορθή αλλά και ανέφικτη. Ορθή γιατί αν υλοποιηθεί θα υπάρχει μια επίσημη καταγραφή των σεισμοπαθών, αλλά ανέφικτη γιατί ούτε η Τουρκία αλλά ούτε και το ψευδοκράτος θα δώσουν τέτοια εξουσία στα Ηνωμένα Έθνη. Άλλωστε, ας μην ξεχνούμε τη θέση των Τούρκων ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για να τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν στα κατεχόμενα.
ΑΞΙΖΕΙ να αναφερθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο «υπουργός» Εργασίας του κατοχικού καθεστώτος, Χασάν Τατσόι, ο συντονισμός όσον αφορά την καταγραφή και την επισιτιστική βοήθεια γίνεται από την τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία και όχι από την «κυβέρνηση» Τατάρ. Δηλαδή, με απλά λόγια, η Τουρκία και βοηθά τους Τούρκους σεισμοπαθείς να μεταβούν (δωρεά) στα κατεχόμενα και αναλαμβάνει αυτή να συντονίζει τη διατροφή τους και σίγουρα να συντονίζει πού θα διαμείνουν, πού θα εργαστούν και αν θα επιστρέψουν ή όχι στην πατρίδα τους. Και όπως είπε και ο Χασάν Τατσόι: «Σε περίπτωση που οι σεισμόπληκτοι αποφασίσουν να παραμείνουν μόνιμα τότε θα πρέπει να συμμετάσχουν στην οικονομική ζωή, να αποκτήσουν οικονομικούς πόρους και να μετακομίσουν στα δικά τους σπίτια».
ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟ αναφέρω πως στην Τουρκία ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατήγγειλε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους σεισμοπαθείς με στόχο να κερδίσει τις εκλογές. Μεταξύ άλλων τους απειλεί πως «θα μείνουν άστεγοι» σε περίπτωση που δεν τον υποστηρίξουν.