Αξιοπρέπεια, Ευθύνη, Ενότητα

Μπορεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου να μην πέρασε στο Β γύρο των εκλογών αλλά το να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, δηλαδή να μην βρίσκεται στον «Γ γύρο», απετέλεσε την μεγάλη έκπληξη στον ΔΗΣΥ. Οι εσωκομματικές εκλογές, όταν πρόκειται για την μεγάλη παράταξη, είναι εξ ίσου σημαντικές όπως και οι προεδρικές.
Από ότι φαίνεται ο «ελέφαντας», έστω και υπογείως, πέτυχε τον στόχο του που δεν ήταν τίποτε άλλο από τον αφανισμό του Αβέρωφ Νεοφύτου από την πολιτική ζωή του τόπου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέπληξε τους πάντες γιατί ποτέ δεν έδωσε την εντύπωση του ρίψασπη. Σίγουρα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε δεν είναι άμοιρος ευθυνών όμως το να πληρώνεται με τέτοιο νόμισμα είναι άδικο και αποτελεί την μεγαλύτερη πολιτική αγνωμοσύνη που βιώσαμε σε αυτόν τον τόπο.
Ο ΔΗΣΥ, όποιος και να εκλεγεί από τους δυο διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος, ουσιαστικά θα παραμείνει ακέφαλος. Κανένας από τους δύο δεν έχει εκείνες τις ηγετικές ικανότητες απαραίτητες τις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα η μεγάλη παράταξη του Γλαύκου Κληρίδη. Σίγουρα η Αννίτα Δημητρίου υπερτερεί γιατί την διακρίνει πολιτική ηθικότητα. Σε αντίθεση με τον Δημήτρη Δημητρίου, δεν τάχθηκε απέναντι στον Αβέρωφ Νεοφύτου κάτι που δείχνει ότι ακόμα υπάρχουν, έστω και μεμονωμένοι, πολιτικοί με αρχές και αξίες. Βέβαια το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι το μήπως είναι πολύ νωρίς για τέτοια άλματα τα οποία στο τέλος μπορεί να αποδειχθούν άλματα στο κενό.
Εκτός της έκπληξης που προκάλεσε η αποχώρηση Αβέρωφ από την κούρσα των εκλογών, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου. «Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου που αιρόμενος στο ύψος των περιστάσεων και χάριν του καλού της παράταξης, έδειξε τις ηγετικές του ικανότητες επιτρέποντας την ανανέωση της παράταξης με δύο νέα στελέχη», ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Η αναίδεια χιλίων καρδιναλίων έχει ήδη ξεπεραστεί. Τώρα θα πρέπει να μιλούμε για εκατομμύρια καρδιναλίους. Τα κροκοδείλια δάκρυα του προέδρου έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι δεν έχει όρια. Έκανε το παν να τον υποσκάψει, να το αφανίσει από την πολιτική και τώρα εκφράζει την εκτίμησή του. Βέβαια η μόνη εκτίμηση που θα έπρεπε να νοιώθει είναι το γεγονός ότι παρόλες τις ραδιουργίες εναντίον του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σίγουρα κακώς, δεν είπε λέξη εκτός από τον «ελέφαντα» που και αυτό ήταν μια λάθος εκτίμηση γιατί στο τέλος αποδείχθηκε «κροκόδειλος» με τον οποίον ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με το πρόσχημα της ενότητας του κόμματος, παρουσιαζόταν πάντα διαλλακτικός και συνέχισε να τον «τρέφει» παρέχοντάς του πλήρη στήριξη.
Δυστυχώς αγνόησε την σοφή ρήση του μεγάλου Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Διαλλακτικός λέγεται κάποιος που ταΐζει έναν κροκόδειλο με την ελπίδα ότι θα τον φάει τελευταίο».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποχώρησε λέγοντας μόνο τρις λέξεις: Αξιοπρέπεια, Ευθύνη, Ενότητα. Ξεκινώντας από την αξιοπρέπεια, δυστυχώς δεν ήταν το γνώρισμα της προεκλογικής του εκστρατείας. Κάθε άλλο παρά αξιοπρέπεια είναι να δέχεσαι συνεχώς κτυπήματα κάτω από την μέση από τον ΠτΔ και εσύ να τα αντιπαρέρχεσαι και να σφυρίζεις αδιάφορα.
Αναφορικά με την ευθύνη και την ενότητα, είναι έννοιες που χρειάζεται πολύ θάρρος και τόλμη για να γίνουν πράξη. Ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει αν πρώτα δεν υπάρξει κάθαρση στο κόμμα. Εδώ έγκειται η ευθύνη του Αβέρωφ Νεοφύτου. Να πει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη. Αν δεν καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία δεν μπορεί η παράταξη να προχωρήσει. Η προσφιλής τακτική του να θέτουν τα πάντα κάτω από το χαλί δεν είναι εφικτή, απλούστατα γιατί ο χώρος κάτω από το χαλί είναι ασφυκτικά γεμάτος.
Από την άλλη ενότητα πάνω σε ποιες αρχές και αξίες; Πως μπορεί να συνυπάρχουν ενωμένοι οι αγνοί συναγερμικοί, οι πιστοί στις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη, με αυτούς που είτε χειροκροτούσαν είτε αγνοούσαν τα ατοπήματα του απερχόμενου προέδρου και επίτιμου προέδρου του κόμματος, αναφορικά με το εθνικό θέμα; Πως μπορούν να βαδίσουν ενωμένοι οι περήφανοι συναγερμικοί με αυτούς που δεν είπαν τίποτα για το φλέρτ του απερχόμενου προέδρου με την λύση δύο κρατών, την άρνηση της πολιτικής ισότητας και όλα τα άλλα που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο του Κραν Μοντανά;
Ακόμα, πως ξεπλένεται η ρετσινιά της μεγάλης παράταξης στα θέματα διαφθοράς που κατάντησε την πατρίδα μας το μαύρο πρόβατο μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων μας;
Συνεπώς πρώτα κάθαρση και μετά ενότητα, διαφορετικά ότι βιώσαμε τα τελευταία χρόνια θα τα βιώσουμε και πάλι με άλλους πρωταγωνιστές αλλά με τα ίδια εγκληματικά λάθη.
Το Μέα Κούλπα δεν μπορεί να λέγεται χωρίς συνέπειες. Για την σημερινή κατάσταση της περηφανης παράταξης υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα που αν δεν απομονωθούν άμεσα θα συνεχίσουν να υποσκάπτουν το κόμμα.
Η Αννίτα Δημητρίου, ως εν δυνάμει πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με την παρουσία της στην προεδρία της βουλής έδειξε εντιμότητα, δημιουργικότητα και σθένος κάτι που την αναδεικνύει στην πρώτη επιλογή των εκλογών της 11ης Μαρτίου. Το ερώτημα όμως που αιωρείται είναι αν έχει το θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να καταδείξει τους ηθικούς αυτουργούς, η για να ακριβολογούμε τον ηθικό αυτουργό του διασυρμού που βιώνει σήμερα η παράταξη. Αν στόχος της είναι να «μνημονεύει» τους πάντες τότε με μαθηματική ακρίβεια θα αποτύχει παταγωδώς. Εδώ ένας Αβέρωφ Νεοφύτου, γνωστή αλεπού της πολιτικής και πολυμήχανος Οδυσσέας δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει τις παρεμβάσεις, τις ραδιουργίες και όλα τα απαράδεκτα που οδήγησαν στο ρεζίλεμα της παράταξης.
Αν ο νέος πρόεδρος ή η πρόεδρος του κόμματος δεν επιδείξει την αναγκαία τόλμη να σταθεί απέναντι στον πρώτο υπαίτιο για την κατάσταση που βρίσκεται ο ΔΗΣΥ και «αρχιτέκτονα» της ήττας, δηλαδή στον απερχόμενο πρόεδρο τότε θα είναι ένας πρόεδρος μαριονέττα έρμαιο στα θέλω του κάθε πολιτικάντη με την παράταξη να καταντά το ΠΑΣΟΚ της Κύπρου.