Η δεύτερη πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου

Αμέσως μετά την αποτυχία του Δημοκρατικού Συναγερμού να περάσει τον υποψήφιό του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρός του και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε ότι τίθεται υπό την αίρεση του συνόλου των μελών του κόμματος (πάνω από 50 χιλιάδες) και προκήρυξε εκλογικό συνέδριο για τις 11 Μαρτίου. Αυτό προβλέπει το καταστατικό του κόμματος και αυτό τήρησε ο κ. Νεοφύτου. Είναι γεγονός ότι θα ήταν πιο πρακτικό να παραιτηθεί το σύνολο της ηγεσίας της παράταξης, αφού το Μάιο λήγει η θητεία όλων, έτσι κι αλλιώς, όμως δεν συμφώνησαν όλοι σε αυτό. Έτσι στον ΔΗΣΥ θα έχουν τον Μάρτιο εκλογές για την προεδρία και τον Μάιο εκλογές για την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος.
Μερικοί διαφώνησαν με την ημερομηνία της 11ης Μαρτίου επειδή είναι νωρίς και ζήτησαν αναβολή. Ακούστηκε, δε, και ο ισχυρισμός ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέβαλε και την ημερομηνία και την υποψηφιότητά του, όπως επέβαλε την υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας και γι’ αυτό έχασε. (Για την ακρίβεια, και γι’ αυτό δεν τον ψήφισαν και έχασε). Όμως ο Αβέρωφ δεν επέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές από καπρίτσιο και αυθαίρετα. Απλώς τήρησε το καταστατικό του κόμματος και όταν συνέβαινε αυτό, δεν εμφανίστηκε καμιά διαφωνία, καμιά διαφορετική άποψη. Συγκάλεσε το αρμόδιο όργανο (το Ανώτατο Συμβούλιο) και έλαβε την έγκρισή του. Όσοι σήμερα έχουν διαφορετική άποψη και μεμψιμοιρούν ότι ο Αβέρωφ δεν ήταν εκλέξιμος και δεν έπρεπε να επιμείνει στην υποψηφιότητά του, δεν είπαν κάτι, ούτε στο Ανώτατο, ούτε στο Πολιτικό Γραφείο, ούτε και σε μια καλοπροαίρετη δημόσια συζήτηση. Σιώπησαν.
Ο Αβέρωφ, σήμερα ζητά από το σύνολο των μελών του κόμματος, επικύρωση της προεδρίας του. Είναι η δεύτερη φορά που το κάνει. Πέρσι, στις 7 Ιανουαρίου το είχε προτείνει ως μη όφειλε. Πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για το χρίσμα του υποψήφιου του κόμματος, είχε προτείνει πως αν υπέβαλλε και άλλος υποψηφιότητα (ο Νίκος Χριστοδουλίδης) τότε ο ίδιος θα επαραιτείτο, θα προκήρυσσε εκλογικό συνέδριο για την εκλογή προέδρου. Και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είτε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές, όπως συνέβη με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Αναστασιάδη ή να αποσυρόταν προς όφελος ενός εκλέξιμου, όπως έγινε με τον Γιαννάκη Κασουλίδη.
Αυτοί που σήμερα θεωρούν ότι ο ΔΗΣΥ απέτυχε επειδή ο Αβέρωφ δεν ήταν εκλέξιμος, δεν αντέδρασαν στην πρόσκλησή του. Σιώπησαν και ετοίμαζαν την αρνητική ψήφο τους στην κάλπη των προεδρικών εκλογών, αποφεύγοντας την κάλπη του κόμματος. Και αναζητούν ευθύνες στους άλλους.