Η ιδεολογική και η κομματική ταυτότητα των προβλημάτων

Επιστρατεύοντας το σύνθημα της ενότητας, μιας ενότητας που δεν έχει προσδιορισμό και περιεχόμενο, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διακηρύττει ότι: «τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας δεν έχουν ούτε ιδεολογικό χαρακτήρα, ούτε κομματική ταυτότητα», είπε προχτές, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία που προβάλλει το τελευταίο διάστημα (αφότου υιοθέτησε την ιδέα της κυβέρνησης κοινής αποδοχής).
Τα προβλήματα είναι, πράγματι, όλων των πολιτών, είναι αλήθεια. Αλλά γιατί δεν έχουν ούτε ιδεολογικό χαρακτήρα, ούτε κομματική ταυτότητα, όπως υποστηρίζει ο κ. Χριστοδουλίδης; Όχι μόνο έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα και κομματική ταυτότητα, αλλά είναι προβλήματα, ως επί το πλείστο, λόγω ιδεολογικού και κομματικού χαρακτήρα και ταυτότητας. Το πρώτο, πρώτιστο και πλέον κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όχι μόνο σήμερα αλλά επί μισό και πλέον αιώνα, είναι καθαρά πρόβλημα κομματικού και ιδεολογικού χαρακτήρα. Το κυπριακό εξακολουθεί να είναι πρόβλημα και υποχρεώνει τον Κύπριο πολίτη σε μια τραγική κατάσταση αβεβαιότητας, αστάθειας και ανασφάλειας, λόγω ιδεολογικών και κομματικών ιδιοτελειών. Αν το κυπριακό δεν είχε ιδεολογικό χαρακτήρα, δεν είχε κομματική ταυτότητα, θα είχε λυθεί πριν από την τουρκική εισβολή του 1974. Αλλά και μετά. Θα είχε λυθεί το 1978, ή το 1984-85, ή το 2004, ή το 2010, ή το 2017… Και θα μείνει άλυτο αν ο κομματικός του χαρακτήρας επιβάλει πρόεδρο της μη λύσης στις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου.
Η Κύπρος βίωσε δραματικά προβλήματα στην οικονομία. Δεν ήταν κομματικού και ιδεολογικού χαρακτήρα; Δεν είναι λόγω των κομματικών υπολογισμών και των ιδεοληψιών του ΑΚΕΛ που οδηγηθήκαμε στα πρόθυρα χρεοκοπίας του κράτους; Δεν είναι λόγω του κομματικού χαρακτήρα και των ιδεολογιών του ΔΗΣΥ, που καταφέραμε να βγούμε από την οικονομική κρίση; Δεν είναι λόγω της ιδεολογίας του κυβερνώντος ΔΗΣΥ που καταφύγαμε στη σανίδα σωτηρίας της Τρόικας;
Ζήσαμε μια τραγωδία το 2011 στο Μαρί. Ένα κρίσιμο πρόβλημα των πολιτών. Γιατί το ζήσαμε; Γιατί θρηνήσαμε 13 νεκρούς και υποστήκαμε ζημιές άνω των εκατό εκατομμυρίων; Ήταν ένα ατύχημα, αλλά χωρίς τα ιδεολογικά και κομματικά κολλήματα της τότε κυβέρνησης, δεν θα ζούσαμε εκείνο το τραγικό πρόβλημα.
Υπάρχουν πλήθος παραδειγμάτων που επιβεβαιώνουν πως τα προβλήματα των πολιτών έχουν και ιδεολογικό χαρακτήρα και κομματική ταυτότητα. Ασφαλώς, υποφέρουμε από αυτά ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας, αλλά τα προβλήματα εξαρτώνται από τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους.