Η ρίζα του κακού

Ο νέος ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ιρφάν Σιντίκ, παραχώρησε στον «Φιλελεύθερο» συνέντευξη την περασμένη Κυριακή (26/3/23) και άκουσε τα εξ αμάξης από την εφημερίδα, σε μια ομοβροντία των έγκριτων αρθρογράφων της. Ο ένας τον κατηγορεί ότι επιρρίπτει την ευθύνη του αδιεξόδου στην ελληνική πλευρά και ο άλλος ότι εισηγείται η ελληνική να πλευρά να προσφέρει δώρα στην τουρκική βουλιμία. «Η ρίζα του… κακού, όπως εξηγεί ο κ. Σιντίκ, είναι ότι η στάση των Ελληνοκυπρίων ‘απογοητεύει’ την κατοχική Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντανά», έγραψε ο «Φ», για να προσθέσει: «Η απόρριψη, δηλαδή, συντριπτικά από τους πολίτες του δικού τους εφευρήματος, του διαχωριστικού μοντέλου, που εξέφραζε το σχέδιο Ανάν (ή σχέδιο Χάνεϊ) και το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτοί οι τουρκικοί όροι στο Κραν Μοντανά οδήγησε, κατά τον Βρετανό πρέσβη, στο να υποστηρίζει η Άγκυρα τη λύση δυο κρατών».
Αλλά αυτό που είπε ο Βρετανός διπλωμάτης είναι το εξής: «Η θέση του νέου προέδρου (Ν. Χριστοδουλίδη) είναι ενθαρρυντική (…) και έχει σκεφτεί τρόπους να δημιουργήσει κίνητρα για την άλλη πλευρά ώστε να επιστρέψει στις συνομιλίες. Όλα αυτά είναι θετικά. Δεν είναι, όμως, σαφές αν αυτό είναι αρκετό, γιατί τα τελευταία χρόνια οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν όλο και περισσότερο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία υποστηρίζουν λύση δύο κρατών αντί του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει, για όλους μας, μια πρόκληση να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να επιστρέψουν πίσω στο μοντέλο που όλοι συμφωνούμε ότι είναι το σωστό. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν τα κίνητρα στα οποία αναφέρεται ο πρόεδρος θα είναι επαρκή ή αν θα πρέπει να γίνει κάτι άλλο ώστε να τους πείσουμε».
Ποια είναι λοιπόν η ρίζα του κακού, που ενόχλησε τόσο τους αρθρογράφους της εφημερίδας που φιλοξένησε τον Βρετανό διπλωμάτη; Ότι πρέπει να πείσουμε την τουρκική πλευρά για την προσήλωσή μας στο συμφωνημένο πλαίσιο (ΔΔΟ με πολιτική ισότητα). Ο προκάτοχός του κ. Σιντίκ, Στίβεν Λίλι το έθεσε πιο ξεκάθαρα όταν ήταν πιο νωπή η τουρκική αξίωση για δύο κράτη: «…Αυτοί (οι Τούρκοι) λένε ότι δεν πιστεύουν πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σοβαρή για ΔΔΟ. Συνεπώς μέρος του να προχωρήσουμε με τη διαδικασία μπροστά είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να καταφέρει να δώσει τις διαβεβαιώσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι πραγματικά είναι δεσμευμένη στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα για τις δύο κοινότητες» (AlphaNews.live, 12/11/20).
Αυτή είναι η ρίζα του κακού. Ούτε δώρα, ούτε χάρες στην αδηφαγία των Τούρκων. Να επιστρέψουμε στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα που τους στερούμε από το 1964 μέχρι σήμερα. Απλώς. Και ο κ. Σιντίκ, θα μάθει σιγά, σιγά το μάθημά του.