Η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις και στρατηγική;

Ο έγκριτος αρθρογράφος, καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος ΥΠΕΞ, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο άρθρο του, «Δυναμική εξομάλυνσης (η Τουρκία στην UNCLOS;)», που δημοσιεύτηκε στην «Αλήθεια» χθες, σχολιάζει την προσέγγιση που σημειώνεται τελευταία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που ξεκίνησε με τους σεισμούς στην Τουρκία και συνεχίζεται. Διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να κριθεί τώρα μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φθάσει η διαδικασία αναπροσαρμογής που συνεχίστηκε με τις ευχετήριες επιστολές του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Πρέπει, γράφει, να περιμένουμε να παρέλθει η προεκλογική περίοδος.
Αλλά, τονίζει ο κ. Ιωακειμίδης, «το ιδεολογικό οικοδόμημα ότι “η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις και στρατηγική” έχει ήδη κλονισθεί. Με αμοιβαία προσεκτικές, ευρηματικές κινήσεις πολλά μπορούν να αλλάξουν, θέσεις και στρατηγική».
Το ιδεολογικό οικοδόμημα ότι «η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις και στρατηγική», έχει κλονισθεί προ πολλού. Από τότε που ο ίδιος ο κ. Ιωακειμίδης μετέχοντας στην ομάδα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, πέτυχε τη συμφωνία του Ελσίνκι (1999) που οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παρότι δεν έχει λυθεί το κυπριακό. Μέχρι τότε οι θέσεις και η στρατηγική της Τουρκίας ήταν ότι το κυπριακό έχει λυθεί επί του εδάφους. Η θέση και στρατηγική του Μπουλέντ Ετζεβίτ την οποία τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια ο Ραούφ Ντενκτάς, ήταν ότι η τουρκική εισβολή έδωσε τη λύση και ότι αυτό που απέμενε ήταν η ρύθμιση του εδαφικού. Με την εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν (το 2002) η θέση και στρατηγική του Ετζεβίτ και του Ντενκτάς άλλαξαν. Ο Ερντογάν απέρριψε τη θέση ότι η στρατιωτική εισβολή έλυσε το κυπριακό, εκπαραθύρωσε τον Ντενκτάς και αποδέχτηκε τη συμβιβαστική λύση της ομοσπονδίας και την ένταξη της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν κάποιος δεν αλλάζει θέσεις και στρατηγική (αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιους όρους) αποδείχτηκε ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που παρασπόνδησε, έφυγε από τη συμφωνία της λύσης και της ένταξης και η Τουρκία (του Ερντογάν) που άλλαξε θέσεις και στρατηγική, κρεμάστηκε. Μάλιστα, δε, και παρόλο ότι πέρασαν 13 χρόνια από το «όχι» των Ελληνοκυπρίων και το «ναι» του Ερντογάν, εντούτοις η Τουρκία επανήλθε το 2017 στη λύση της ομοσπονδίας, με πρόθεση, μάλιστα, να διαπραγματευτεί ακόμα και την κατάργηση των εγγυήσεων. Μετά το ναυάγιο εκείνο και όταν η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της, και κτίσαμε το ιδεολογικό οικοδόμημα ότι «η Τουρκία δεν αλλάζει θέσεις και στρατηγική».
Ο κ. Ιωακειμίδης θεωρεί ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε κατά την προεκλογική περίοδο πού μπορεί να φθάσει η διαδικασία αναπροσαρμογής. Αλλά το ζητούμενο είναι αν η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία αναπροσαρμογής.