Ένας ο Στιούαρτ καταγγέλλει την τουρκοποίηση του τόπου μας

Κατά το ΚΥΠΕ, ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ενημέρωση στη Νέα Υόρκη, «όπως υποστηρίζει η Γενί Ντουζέν». Όλα τα ΜΜΕ της νήσου υιοθέτησαν την απλοϊκή αυτή προσέγγιση του ΚΥΠΕ, ακόμα και η «Χαραυγή», που παριστάνει την προσγειωμένη εφημερίδα στο κυπριακό. «Βολές Κόλιν Σιούαρτ εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς», έγραψε στον τίτλο της.
Αλλά, ο Κολίν Στιούαρτ πολυβόλησε την τουρκική πλευρά με τις πιο ισχυρές βολίδες, αφού κατάγγειλε την Τουρκία ότι στην ουσία έχει προσαρτήσει πολιτικά και οικονομικά την κατεχόμενη Κύπρο. Οι δικοί μας φωστήρες, μηδενός εξαιρουμένου, εξεμάνησαν κατά του Ειδικού Αντιπροσώπου επειδή φέρεται να είπε πως ενώ η Τουρκία καταβροχθίζει τη βόρεια Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι αντί να αντιδράσουν, φωνάζουν και γκρινιάζουν, μόνο. «Έντονα επικριτικός για την ελληνοκυπριακή πλευρά», έγραψε η «Χαραυγή», για να μην αναφερθώ στον «Φιλελεύθερο» που έχυνε όξος και χολή κατά του καινούργιου Τουρκόφιλου αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.
Μπροστά σε αυτό το συρφετό των κραυγών και της γκρίνιας, τα Ηνωμένα Έθνη έσπευσαν να διαψεύσουν την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», που επικαλέστηκε μια ενημέρωση που ο Σιούαρτ έκανε στη Νέα Υόρκη σε αντιπροσωπεία της Φινλανδίας. Για τον τρόπο που αντιδράσαμε όλοι, δεν έχει σημασία αν ο Στιούαρτ είπε ή όχι όσα φέρεται να είπε στους Φινλανδούς. Σημασία έχει πώς αντιδράσαμε. Και ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, φέρεται να είπε τα εξής: «Το βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει τώρα ενσωματωθεί οικονομικά και πολιτικά με την Τουρκία. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να κινητοποιηθεί για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Όμως, μόνο διαμαρτύρονται, καταδικάζουν, κατηγορούν».
Και εμείς τον καταγγείλαμε ότι είναι έντονα επικριτικός για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όταν ο άνθρωπος ήταν έντονα επικριτικός για την τουρκική πλευρά. Όταν το «έντονα επικριτικός» δεν αποδίδει τη σημασία του να καταγγέλλει ένας αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, την Τουρκία ότι θα προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο, οικονομικά και πολιτικά. Για την ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν ένθερμα συμβουλευτικός, αλλά πού να το καταλάβουν οι φωστήρες της πλευράς μας που το μόνο που ξέρουν είναι να διαμαρτύρονται, να καταδικάζουν και να κατηγορούν.