Γάμοι – Διαζύγια

ΛΙΓΟ πριν η Βουλή διακόψει τις εργασίες της λόγω των εκλογών, ενέκρινε κάποιες σοβαρές αλλαγές στις νομοθεσίες για τον γάμο και το διαζύγιο, που πέρασαν απαρατήρητες. Έτσι, το σημερινό άρθρο δεν είναι άρθρο γνώμης, αλλά πληροφόρησης γύρω από τις αλλαγές αυτές. Οι οποίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τις πιο βασικές αλλαγές τις κωδικοποίησε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο δικηγόρος Λάρης Βραχίμης. Παραθέτω τις κυριότερες:
● Η τετραετής διάσταση ως λόγος διαζυγίου μειώνεται στα δυο χρόνια. Έτσι, ένα διαζύγιο μπορεί να λυθεί στην περίπτωση που οι σύζυγοι είναι σε διάσταση για δυο χρόνια.
● Εισάγεται ως νέος λόγος διαζυγίου το γεγονός ότι οι δυο σύζυγοι συναινούν όπως ο γάμος τους λυθεί, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από την τέλεση του γάμου και στην περίπτωση που το ζευγάρι έχει παιδιά, έχει ρυθμιστεί με δικαστική απόφαση το ζήτημα της γονικής μέριμνας και επικοινωνίας.
● Δεν μπορεί πλέον ανήλικος, δηλαδή παιδί κάτω των 18 να τελέσει έγκυρο γάμο.
● Οι λόγοι διαζυγίου για όλους τους γάμους είναι πλέον οι ίδιοι και αυτοί είναι:
α) Ο ισχυρός κλονισμός του γάμου σε σχέση με τον οποίο διατηρούνται τα τεκμήρια κλονισμού σε περίπτωση διγαμίας, μοιχείας, εγκατάλειψης ή βίας εναντίον του ενάγοντα ή του παιδιού.
β) Η διετής διάσταση.
γ) Η συναίνεση και των δυο συζύγων στη λύση του γάμου.
δ) Η αλλαγή φύλου οποιουδήποτε από τους δυο συζύγους.
ε) Η αφάνεια.
● Όλοι οι άλλοι λόγοι διαζυγίου καταργούνται.
● Τα διαζύγια θα εκδικάζονται πλέον από ένα μόνο δικαστή.
● Όλες οι υποθέσεις που αφορούν τους ίδιους διαδίκους θα εκδικάζονται από τον ίδιο δικαστή. Αυτό μπορεί να ισχύει επίσης στην περίπτωση που εκκρεμούν διαδικασίες μεταξύ των ίδιων διαδίκων σε διαφορετικές επαρχίες.
● Καταργούνται τα δικαστήρια θρησκευτικών ομάδων και όλες οι οικογενειακές υποθέσεις εκδικάζονται πλέον από τα Οικογενειακά Δικαστήρια.
● Οι οικογενειακοί δικαστές μπορούν να διατάξουν αυταπάγγελτα την παροχή συμβουλευτικής ή ψυχολογικής στήριξης σε παιδί, χωρίς να απαιτείται συγκατάθεση των γονέων.
● Το διάταγμα αποκλειστικής χρήσης μπορεί να παραταθεί για περίοδο μέχρι και δυο χρόνια μετά τη λύση του γάμου.
● Προβλέπεται η δυνατότητα να περιλαμβάνονται στην ίδια αίτηση αξιώσεις για θέματα γονικής μέριμνας, διατροφής, ή χρήση οικογενειακής στέγης και κινητής περιουσίας.
● Τα δικαστήρια θα μπορούν να διατάξουν την ετοιμασία έκθεσης που να περιλαμβάνει τα εισοδήματα των διαδίκων.
13. Παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να εκδώσει αυταπάγγελτα προσωρινό διάταγμα Γονικής Μέριμνας, Διατροφής, αποκλειστικής χρήσης ή χρήσης κινητών.
14. Η καταχώριση αίτησης διαζυγίου εκεί που ο γάμος ήταν θρησκευτικός είναι πλέον δυνατή μετά την πάροδο έξι εβδομάδων από την παραλαβή της γνωστοποίησης για την πρόθεση καταχώρισης της αίτησης διαζυγίου, από τον αρμόδιο επίσκοπο αντί των τριών μηνών που ίσχυε μέχρι σήμερα.
15. Στην περίπτωση που ο λόγος διαζυγίου είναι ο ισχυρός κλονισμός του γάμου λόγω βίας τότε δεν απαιτείται η αποστολή γνωστοποίησης νοουμένου ότι η βία έχει καταγγελθεί στην αστυνομία και ο διάδικος έχει εξασφαλίσει σχετική βεβαίωση.
16. Η γνωστοποίηση στην περίπτωση ελληνορθόδοξων γάμων μπορεί πλέον να υποβάλλεται μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Αρχιεπισκοπής.