Για τις φυλακές

ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ. Και πιστεύω σε δίλημμα είναι και όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αναφορικά με τις φυλακές και τη σύγκρουση μεταξύ της διευθύντριας των φυλακών Άννας Αριστοτέλους και του τέως διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών Μιχάλη Κατσουνωτού. Και το δίλημμα είναι το εξής: Ποιος τελικά έχει δίκαιο; Ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ή ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης;
Ο κ. ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΗΣ, όπως έχει δημοσιευτεί επανειλημμένως χωρίς να διαψευστεί, στο πόρισμά του διαπίστωσε και κάποιες ποινικές ευθύνες εις βάρος του κ. Κατσουνωτού. Αντίθετα, ο γενικός εισαγγελέας αφού μελέτησε το πόρισμα του κ. Αιμιλιανίδη, διαπίστωσε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα της προχθεσινής δήλωσης του γενικού εισαγγελέα:
«ΕΧΟΝΤΑΣ υπόψη τα δημοσιεύματα σε διάφορα ΜΜΕ σε σχέση με την καταγγελία, καθώς και τα συμπεράσματα του κ. Αιμιλιανίδη, ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι ούτε ο κ. Αιμιλιανίδης, ούτε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που μελέτησαν τα ενώπιον τους στοιχεία, αποφάνθηκαν ή εισηγήθηκαν ότι στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς εκ μέρους του κ. Κατσουνωτού, με την έννοια του ότι αυτός απέβλεπε με κάποια πράξη του σε κέρδος. Ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε ότι θεωρεί ότι ο κ. Κατσουνωτός πιθανόν να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας με βάση την πρώτη παράγραφο του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα και το αδίκημα της συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα. Και τα δύο αυτά αδικήματα αποτελούν πλημμελήματα και τιμωρούνται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα δύο έτη και/ή με χρηματική ποινή €2.562».
ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ο γενικός εισαγγελέας: «Παρά την πιο πάνω κατάληξή μας όσον αφορά την ποινική πτυχή, θεωρούμε ότι οι ενέργειες του κ. Κατσουνωτού θα μπορούσαν να ελεγχθούν πειθαρχικά σε σχέση με τον τρόπο επικοινωνίας του με τον εν λόγω κατάδικο και τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του».
ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ τα όσα λέει ο γενικός εισαγγελέας. Και μπορώ να πω πως αυτή ήταν και η δική μου εκτίμηση, την οποία δήλωνα σε γνωστούς και φίλους όταν με ρωτούσαν. Ότι δηλαδή ο κ. Κατσουνωτός στην προσπάθειά του να ερευνήσει το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών που κυκλοφορούν στις φυλακές, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος που οργιάζει, προσπάθησε να εξασφαλίσει πληροφορίες από κατάδικους. Έκανε όμως το λάθος αυτές τις πληροφορίες να τις εξασφαλίσει ανορθόδοξα. Γιατί είναι επιπόλαιη κίνηση, να μην πω παιδαριώδη, να είσαι διοικητής της ΥΚΑΝ και να στέλνεις sms σε βαρυποινίτη καλώντας τον να σου εξασφαλίσει πληροφορίες. Από βαρυποινίτη; Και αυτό με τα ναρκωτικά και το έγκλημα στις φυλακές δεν είναι θεωρία. Όπως δήλωσε και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες λένε ότι σχεδιάστηκαν φόνοι μέσα από τις φυλακές, υπάρχει διακίνηση τηλεφώνων…».
ΕΙΜΑΙ λοιπόν σε δίλημμα. Όπως και πολλοί άλλοι. Και επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα εξελιχθεί σε μείζον από την αντιπολίτευση λόγω των προεδρικών εκλογών, μια λύση υπάρχει για να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο μυαλό του καθενός μας: Ο γενικός εισαγγελέας ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ το πόρισμα Αιμιλιανίδη. Ώστε να το διαβάσουμε και να ενημερωθούμε από πρώτο χέρι. Έτσι κι έτσι, η απόκρυψή του δεν εξυπηρετεί σε τίποτε. Το αντίθετο.