Ο Κληρίδης υποστήριξε κυβέρνηση ενότητας όχι αχταρμά

Από το επιτελείο του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη έχει επιστρατευθεί το επιχείρημα πως και ο Γλαύκος Κληρίδης υποστήριζε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά ο ΔΗΣΥ που τώρα κατηγορεί τον ίδιο για πρόθεση κυβέρνησης αχταρμά, δεν κατηγορούσε τον Κληρίδη για κάτι τέτοιο.
Να θυμίσω πως όταν ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν υποψήφιος υποσχόταν την προώθηση ενός πακέτου πέντε σημείων, μεταξύ των οποίων ήταν:
-κυβέρνηση εθνικής ενότητας,
-σύγκλιση πανεθνικής διάσκεψης για τη χάραξη κοινής γραμμής μεταξύ των ελλαδικών και των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων και
-ενιαίο αμυντικό δόγμα Κύπρου – Ελλάδας.
Από αυτά, γίνεται φανερό πως ο Γλαύκος Κληρίδης, για τον οποίο δεν ζητά κανείς να πλένεται πριν τον πιάσει στο στόμα του, δεν έβλεπε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως προεκλογικό σύνθημα, ούτε και ως δέλεαρ προς μωροφιλόδοξους, τυχοδιώκτες και οπορτιουνιστές πολιτικάντηδες. Αγωνιούσε για μια ουσιαστική ενότητα μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του ελληνισμού στη βάση μιας κοινής γραμμής που θα λάμβανε υπόψη τις δυνατότητες και τις απόψεις της Ελλάδας και θα υπολόγιζε και τις έγνοιες και τις αδυναμίας των Ελληνοκυπρίων. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κληρίδη αποσκοπούσε στην υλοποίηση της γραμμής που θα αποφάσιζε το έθνος. Δεν ήταν της λογικής, «ελάτε να σας μοιράσω υπουργεία, να πάρετε λιμουζίνες και οδηγούς και να τρώμε όλοι μαζί».
Η θέση του Γλαύκου Κληρίδη, τον οποίο προσβάλλουμε όταν τον ταυτίζουμε με τους σημερινούς αχταρμάδες, είχε σοβαρό και πολύ υπεύθυνο υπόβαθρο. Οι λόγοι ήταν προφανείς. Τότε την Κύπρο κυβερνούσε ένας πρόεδρος, ο Σπύρος Κυπριανού, που εξελέγη με τις ψήφους του ΑΚΕΛ για να εφαρμόσει πολιτική λύσης του κυπριακού, την οποία όμως πούλησε. Από πρόεδρος για τη λύση μετατράπηκε σε πρόεδρο συντήρησης της διχοτόμησης. Το ΑΚΕΛ τον εγκατέλειψε, έμεινε μόνος με το ΔΗΚΟ και σχηματίστηκε ισχυρή πλειοψηφία λύσης, με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να συνταυτίζονται. Μια πλειοψηφία του 70% ήταν αντίθετη στην πολιτική που ο Σπύρος Κυπριανού ακολουθούσε στο κυπριακό, που ήταν αντίθετη και με την πολιτική χάριν της οποίας εξελέγη πρόεδρος.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος λυπάται μας είπε προχθές στη βουλή, γιατί «στην πρόταση του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για μέγιστη δυνατή ενότητα και στην πρόθεσή του εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η απάντηση είναι προσβλητικές αναφορές που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό μας πολιτισμό». «Μετά τους καρχαρίες, τα χρυσόψαρα, τους ελέφαντες και τους δούρειους ίππους, τώρα προβαίνουν σε άλλους εξίσου προσβλητικούς χαρακτηρισμούς», είπε.
Οι καρχαρίες, τα χρυσόψαρα και οι ελέφαντες, δεν είναι προσβλητικές αναφορές που δεν περιποιούν τιμή στον πολιτικό πολιτισμό του κ. Παπαδόπουλου. Προσβλητικό είναι να μας περιπαίζουν ότι θέλουν να κάνουν τη μέγιστη δυνατή ενότητα διασπώντας το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο Δούρειος Ίππος που υποστηρίζουν.