O Μητσοτάκης δηλώνει έτοιμος

Λετυμπιώτης θα τόνιζε τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, που «δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική», και θα ανεδείκνυε τις πολύ σημαντικές αποφάσεις, όπως είναι το Κοινό Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδος. Όλα όσα κάνει ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρωτοφανή, σημαντικά και ωφέλιμα. Και φυσικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα στήριζε την προσπάθεια του κ. Χριστοδουλίδη για πιο ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στην επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. (Φανταστείτε να μην την στήριζε).
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχουμε καθαρή γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχουμε μόνο τις πληροφορίες (πολλές πληροφορίες) από «τις διπλωματικές πηγές» και τις σύντομες δηλώσεις των δύο ηγετών, που δεν δέχτηκαν ούτε μία ερώτηση από τους δημοσιογράφους.
Ο Χρήστος Μιχαηλίδης, ο συνεργάτης του Φιλελευθέρου στην Αθήνα, ο οποίος ξέρει και διαβάζει καλύτερα από τις «διπλωματικές πηγές» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνει μερικές καίριες αναφορές του οι οποίες υποδηλώνουν τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. «…Είμαι έτοιμος σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα, να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την επίλυση, την οριστική επίλυση του Κυπριακού,…». Το «είμαι έτοιμος», δεν είναι σχήμα λόγου, εξηγεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν εύχεται απλώς λύση του κυπριακού, αλλά εισαγάγει και την αίσθηση του επείγοντος. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο με το πέρασμά του από το «κοινό όραμα» στην «οριστική επίλυση του προβλήματος».
Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σε αυτήν την πολύ ευθεία κουβέντα του, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά στον τουρκικό παράγοντα, και ιδιαίτερα στο αιώνιο καταφύγιό μας, την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Έκανε σαφές, βεβαίως, ότι «η διεθνής νομιμότητα δεν μπορεί να ανέχεται τον 20ο αιώνα ούτε κατοχικό στρατό στην Κύπρο, ούτε ξεπερασμένα συστήματα εγγυήσεων και δικαιώματα επεμβάσεων τρίτων στις υποθέσεις της», αλλά ως εδώ. Μάλιστα, δε, θέλησε να αναδείξει το ευνοϊκό κλίμα που καλλιέργησε στις ελληνοτουρκικές η τραγωδία των σεισμών, ασχέτως του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.
Βεβαίως, πολλά εξαρτώνται και από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ύστερα από την ελληνική τραγωδία των Τεμπών και θα πρέπει να προσευχόμαστε να παραμείνει ένας τέτοιος Μητσοτάκης, αυτοδύναμος στην ηγεσία της Ελλάδας. Γιατί αυτός φαίνεται έτοιμος. Παραμένει να πληροφορηθούμε πόσο έτοιμος είναι ο συνομιλητής του.