Οι σεισμοί δεν λύνουν πολιτικά προβλήματα

Του Πάμπου Χαραλάμπους
Νωρίς το Σάββατο, ημέρα της επετείου της 25ης Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια πρωτοφανή κίνηση, απέστειλε στον Έλληνα ομόλογό του ευχετήρια επιστολή για την εθνική επέτειο της Ελλάδας. Η εθνική επέτειος της Ελλάδας είναι η ημέρα κατά την οποία οι Έλληνες επαναστάτησαν κατά των Τούρκων. Την ίδια ώρα η πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα ανάρτησε twit με παρόμοιες ευχές και μια τεράστια κυματιστή ελληνική σημαία. Η έκπληξη συμπληρώθηκε αργά το απόγευμα όταν απέστειλε ευχετήρια επιστολή ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο ίδιος Ερντογάν που πριν από τους σεισμούς της 5ης Φεβρουαρίου, τρεις φορές τη βδομάδα απειλούσε «θα μας έρθει μια νύχτα ξαφνικά».
Προχτές, λοιπόν, ο Ερντογάν απέστειλε στον Μητσοτάκη επιστολή για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων. Εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ερντογάν, καταλήγοντας: «Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού».
Η τουρκική κίνηση η οποία αποκαλύπτει τις πολιτικές προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, δεν πρόκειται να δώσει λύση σε καμιά από τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες, όμως καλλιεργεί το κατάλληλο κλίμα για την αναζήτηση λύσεων στις διαφορές. Θα ήταν αφελές, από την άλλη, να θεωρηθεί ότι η στροφή των 180 μοιρών στην τουρκική πολιτική οφείλεται στην καλοσύνη των Ελλήνων που έσπευσαν σε βοήθεια των σεισμόπληκτων Τούρκων που σκλάβωσε τους μετανοημένους Τούρκους. Κανένα καλό κλίμα δεν μεταβάλλει πολιτικές αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση.
Οι σεισμοί δεν ήταν ο λόγος, αλλά η αφορμή για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν άλλη επιλογή από την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους. Δεν πρόκειται για την ανακάλυψη της εποχής. Πρόκειται για την ανάγκη δεκαετιών, αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και κατά καιρούς επιχειρείται να ικανοποιηθεί. Ενίοτε η ανάγκη λύσεων γίνεται πιο πιεστική ή υποβαθμίζεται όταν υπερισχύει η ανάγκη εσωτερικής κατανάλωσης. Σήμερα, που αποδείχτηκε ότι η ένταση δεν καταναλώνεται από τους ψηφοφόρους, άνοιξε ο δρόμος για λύσεις. Λύσεις σε προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και του κυπριακού. Η κυπριακή ηγεσία, θα υποχρεωθεί σύντομα, να προχωρήσει και πέραν των διακηρύξεων για ετοιμότητα λύσης του κυπριακού.