Ομάδες χυδαιολογίας

ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ βλαστάνουν στο διαδίκτυο αυτές οι ομάδες στήριξης επωνύμων. Η πιο γνωστή είναι η ομάδα στήριξης του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας. Είναι από τις πρώτες που ιδρύθηκαν. Σήμερα βλέπουμε και πολλές άλλες τέτοιες ομάδες. Ομάδες στήριξης βουλευτών ή υποψήφιων βουλευτών, ομάδες στήριξης ιερωμένων, μέχρι και ομάδα στήριξης του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη έχει δημιουργηθεί.
ΑΥΤΕΣ οι ομάδες στήριξης λειτουργούν στη βάση του πνεύματος του τίτλου τους. Δηλαδή με άρθρα και σχόλια στηρίζουν αυτούς που κατονομάζονται στους τίτλους τους. Αυτό είναι θεμιτό. Όμως, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι ομάδες αυτές τις περισσότερες φορές να μετατρέπονται σε όπλα εκτόξευσης λάσπης εναντίον των αντιπάλων των πολιτικών που υποστηρίζουν. Προσφέρουν βήμα στον κάθε ομαλό ή ανώμαλο να βωμολοχεί εναντίον όσων διαφωνούν με τους εκλεχτούς τους. Και ειλικρινά, εκτοξεύονται τόσο βαριές αισχρολογίες, που ντρέπεσαι να τις διαβάζεις.
ΤΑ ΑΤΟΜΑ που στηρίζονται από αυτές τις ομάδες σαν Πόντιοι Πιλάτοι πλένουν τα χέρια τους όταν δεχτούν παράπονα για τις χυδαιότητες που εκτοξεύονται. Τυπικά έχουν δίκαιο. Στην ουσία όμως έχουν ευθύνη. Γιατί από τη στιγμή που ανέχονται να εκμεταλλεύονται κάποιοι το όνομά τους, με δημοσίευση μάλιστα και φωτογραφιών τους, σημαίνει πως και συμφωνούν και υιοθετούν όλα όσα δημοσιεύονται σ’ αυτές τις ιστοσελίδες. Άλλωστε αν δεν συμφωνούσαν ή αν έκριναν ότι πλήττονται με τις δημοσιεύσεις, με μια κίνησή τους θα ακύρωναν τη χρήση του ονόματός τους.
ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα: Τον περασμένο Οκτώβριο η Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή, την οποία διαχειρίζεται πρώην συνεργάτης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην Ελεγκτική Υπηρεσία, εξαπέλυσε υβριστική επίθεση εναντίον της συζύγου του εκδότη του «Φιλελεύθερου» Μύρνας Παττίχη, για άσχετο θέμα. Μέχρι και «καριόλα» τη χαρακτήρισαν, δηλαδή πόρνη, ανήθικη γυναίκα. Η κ. Παττίχη διαμαρτυρήθηκε στον γενικό ελεγκτή για τις χυδαιότητες μέσα από τη σελίδα που φέρει το όνομά του, αλλά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέρριψε τη διαμαρτυρία με το επιχείρημα ότι η ιστοσελίδα δεν είναι υπό τον έλεγχό του. «Αλίμονο να θεωρηθεί ότι έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τις ύβρεις αυτές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του.
ΑΥΤΕΣ τις μέρες ξεκίνησε στη Βουλή συζήτηση νομοθεσίας για ποινικοποίηση των fake news και της χυδαιολογίας που εκτοξεύεται μέσω του διαδικτύου. Μια χυδαιολογία που πρέπει, επιτέλους, να κτυπηθεί σκληρά.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Πριν από μερικές μέρες ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανακοίνωσε ότι θα καταχωρήσει αγωγή λιβέλου εναντίον του «Πολίτη» για ισχυριζόμενα ψευδή δημοσιεύματα εις βάρος του. Δεν πρόσεξα το επίμαχο δημοσίευμα του «Πολίτη», αλλά ό,τι και να ’γραψε η εφημερίδα ο γενικός ελεγκτής έχει λάθος με την αγωγή του. Όπως ξανάγραψα, οι πολιτικοί και γενικά τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να πολιτεύονται με διάλογο και στις εναντίον τους κατηγορίες να απαντούν με επιχειρήματα και θέσεις. Ακόμα και αν οι επικρίσεις / κατηγορίες είναι άδικες και σκληρές ή και βρόμικες, πάλι πρέπει να ακολουθούν τον δρόμο του διαλόγου. Όταν ένα δημόσιο πρόσωπο καταχωρεί αγωγές εναντίον αντιπάλων του, για μένα σημαίνει ΑΔΥΝΑΜΙΑ.