Παιδί χωρίς πατρίδα!

ΔΙΚΟΠΟ ΜΑΧΑΙΡΙ είναι για την (όποια) κυβέρνηση το θέμα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε 30.000 παιδιά μικτών γάμων Τ/κυπρίων με εποίκους. Αν δεν παραχωρήσει τέτοιες υπηκοότητες, κινδυνεύει να καταδικαστεί από διεθνή δικαστήρια για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη, αν τις παραχωρήσει θα ανοίξει ένας δρόμος γεμάτος αγκάθια, το τέλος του οποίου θα είναι άγνωστο. Γιατί τα παιδιά αυτά είναι παιδιά μιας εισβολής και ενός εποικισμού χωρίς ημερομηνία λήξης. Ενός εποικισμού οργανωμένου από την Τουρκία για να πλήξει την πατρίδα μας και δημογραφικά. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν (9.1.2023), η «κυβέρνηση» υπό τον Ουνάλ Ουστέλ παραχώρησε μέσα σε 234 μέρες «υπηκοότητα» του κατοχικού καθεστώτος σε 3.150 άτομα. Δηλαδή, 13 – 14 υπηκοότητες την ημέρα…
ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΘΕΜΑ έχει διχάσει την κυπριακή κοινωνία. Άλλοι υποστηρίζουν την παραχώρηση των υπηκοοτήτων και άλλοι όχι. Προσωπικά έκανα τον πιο πάνω πρόλογο για να θίξω ένα παρόμοιο θέμα το οποίο για μένα είναι πραγματική καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο. Αφορά ένα Κυπριόπουλο χωρίς πατρίδα. Ένα θέμα που έθιξα και παλαιότερα με σχετικό ρεπορτάζ στην «Αλήθεια», αλλά και με τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε υπουργούς και βουλευτές, χωρίς όμως ανταπόκριση.
ΤΟ ΠΑΙΔΙ αυτό είναι ο Rayan Al Ismail, μόλις 12 μηνών. Ο πατέρας του και τα τρία αδέλφια του είναι Κύπριοι, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να γραφτεί Κύπριος υπήκοος γιατί λίγο πριν γεννηθεί άλλαξε ο νόμος. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν του εκδίδει ούτε πιστοποιητικό γέννησης, ούτε ταυτότητα, ούτε οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο – Είναι «ένα παιδί που δεν …υπάρχει!» Γεννήθηκε στη Λεμεσό, μεγαλώνει στη Λεμεσό, παίζει με τα παιδιά της Λεμεσού, αλλά δεν υπάρχει!
Ο YIASER AL ISMAIL (πατέρας του Rayan), 47 χρόνων, κατάγεται από τη Συρία. Στην Κύπρο ήρθε το 1992 νόμιμα και ξεκίνησε να εργάζεται στα χωράφια. Το 2001 γνώρισε μια Κύπρια και παντρεύτηκαν. Έμειναν 11 χρόνια παντρεμένοι και το 2009 απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα. Στη διάρκεια του 11χρονου γάμου τους προσπάθησαν να κάνουν παιδιά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Λόγω του γεγονότος αυτού αλλά και άλλων προσωπικών διαφορών, ο γάμος διαλύθηκε το 2012. Σήμερα ο Yiaser είναι αδειούχος εργολάβος οικοδομών και απασχολεί αρκετά άτομα, καταβάλλοντας κάθε μήνα στις κοινωνικές ασφαλίσεις περίπου δέκα χιλιάδες ευρώ. Άλλες 13 χιλιάδες ευρώ καταβάλλει κάθε χρόνο στο Φόρο Εισοδήματος. Δεν έχει απασχολήσει ποτέ την αστυνομία, ενώ υπηρετεί κανονικά και εφεδρεία στην Εθνική Φρουρά. Μιλά τα κυπριακά άπταιστα, ενώ το διαβατήριό του είναι κυπριακό. Δεν έχει συριακό διαβατήριο.
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ μετά τη διάλυση του γάμου του με την Κύπρια, ο Yiaser Al Ismail παντρεύτηκε με τη Σύρια Alaa Al Johmani, η οποία διέμενε στην Κύπρο. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Τα τρία πήραν κανονικά την κυπριακή υπηκοότητα, ενώ το τέταρτο, ο μικρός Rayan, δεν την πήρε γιατί λίγο πριν τη γέννησή του άλλαξε ο νόμος. Με βάση την αλλαγή αυτή, ο Yiaser Al Ismail δεν μπορεί να μεταφέρει το δικαίωμα εγγραφής ως Κύπριου πολίτη στο Rayan, αφού δεν είναι τέκνο της Κύπριας συζύγου του, από την οποία απέκτησε ο ίδιος την κυπριακή υπηκοότητα.
ΑΥΤΗ η διχοτόμηση μιας κυπριακής οικογένειας δεν συγκινεί κανένα. Για τα παιδιά του εποικισμού είναι πολλές οι φωνές για παραχώρηση υπηκοότητας. Για τον Rayan, παιδί Κύπριου, με αδέλφια Κυπριόπουλα, δεν ενδιαφέρεται κανένας για παραχώρηση υπηκοότητας.