Παλιές εκλογικές εποχές

ΚΑΘΟΜΑΙ στην τηλεόραση και βλέπω τα αποτελέσματα των εκλογών. Τα πρώτα αποτελέσματα γιατί λόγω χρόνου το άρθρο αυτό έπρεπε να γραφτεί έγκαιρα και πριν έχουμε τα τελικά. Και τέτοιες στιγμές η σκέψη εμάς των κάποιας ηλικίας δημοσιογράφων πάει σε κάποιες άλλες εποχές, που για τους νέους είναι κάτι σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
ΣΗΜΕΡΑ η ροή των αποτελεσμάτων είναι φανταστική. Στις 6μμ κλείνουν οι κάλπες, στις 7μμ και με το 10% της καταμέτρησης γνωρίζουμε το τελικό αποτέλεσμα και στις 8μμ γνωρίζουμε και επίσημα το …τυπικό αποτέλεσμα. Αν δεν είχαμε δεύτερο γύρο, στις 8.30μμ θα είχαμε ορκωμοσία του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ την επανάσταση της τεχνολογίας, πριν από την ανακάλυψη του ίντερνετ και του κινητού, τις δεκαετίες του ’80, του ’90, το 2000, οι δημοσιογράφοι της δικής μου ηλικίας ανέβαιναν ένα Γολγοθά για να καλύψουν τις εκλογές. Τότε που τα αποτελέσματα δεν μας έρχονταν στο e-mail, αλλά τα ακούγαμε από τα δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ και τα γράφαμε ένα – ένα με την πένα και ταυτόχρονα ή αμέσως μετά τα κτυπούσαμε στη γραφομηχανή. Για να τοποθετηθούν στη συνέχεια στη σελίδα και να πάνε στο τυπογραφείο.
ΣΗΜΕΡΑ στις 6 κλείνουν οι κάλπες και στις 8 έχουμε τελικό αποτέλεσμα. Τότε, τις δεκαετίες που προανέφερα, καθόμαστε μέχρι τις 3 – 4 τα ξημερώματα για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε δημοσιογραφικά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Με το άγχος να σε κατατρώει γιατί άμα καθυστερούσες μερικά λεπτά από την καθορισμένη ώρα το πρακτορείο δεν θα σε κυκλοφορούσε. Και ο κόπος σου θα πήγαινε στον αέρα.
ΣΗΜΕΡΑ τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικά τα τοποθετούν στην εφημερίδα. Τότε, τις δεκαετίες του ’80, του ’90, το 2000, έπρεπε να δουλέψει το μολύβι και η λινοτυπική για να τυπωθεί η εφημερίδα. Τότε, την εποχή του μολυβιού, οι τίτλοι ετοιμάζονταν κολλώντας ένα – ένα τα γράμματα στη σελίδα, πριν πάει για εκτύπωση. Χρονοβόρα διαδικασία και ψυχοφθόρα.
ΕΖΗΣΑ τη ιστορία του κυπριακού (και ελληνικού) Τύπου περνώντας μέσα από τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην τυπογραφία. Έζησα την ημερήσια εφημερίδα που η στοιχειοθεσία της γινόταν… στο χέρι, ένα – ένα στοιχείο από την ξύλινη κάσα –για τον κορμό/κείμενα και τους τίτλους! Έζησα τη δημοσιογραφία όταν τα κείμενα τυπώνονταν σε χαρτί και στη συνέχεια το χαρτί το κολλούσαμε στις σελίδες. Ζήσαμε την τυπογραφία όπως περίπου τη γέννησε ο Γουτεμβέργιος. Τότε η δημοσιογραφία ήταν άθλος. Σήμερα η τεχνολογία έχει διευκολύνει πολύ τη δουλειά των δημοσιογράφων.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ, σχεδόν ολοκληρώθηκε και η καταμέτρηση της χθεσινής ψηφοφορίας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκλείστηκε από το δεύτερο γύρο. Όμως κατάφερε με το 26% συν να διατηρήσει περίπου τα ποσοστά που είχε πάρει το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σαν μια πρώτη εκτίμηση, αυτό που κατάφερε ο κ. Νεοφύτου είναι άθλος. Γιατί κατάφερε να διατηρήσει τα ποσοστά του κόμματος τη στιγμή που ένα 30% επέλεξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και σαν ένα δεύτερο σχόλιο: Οι δημοσκόποι να σχίσουν τα πτυχία τους. Εννοείται όλοι αυτοί που για σκοπιμότητες έδειχναν διαφορά του κ. Χριστοδουλίδη με το δεύτερο και τον τρίτο, ένα ποσοστό και πέραν του 10%.