Σούζα οι Ευρωπαίοι μπροστά στην πρόταση της Λευκωσίας

Του Πάμπου Χαραλάμπους
Η δημοσιογραφική όσφρηση των πολιτικών συντακτών της νήσου είναι ασυναγώνιστη. Είναι οι μόνοι δημοσιογράφοι του κόσμου που χωρίς να ακούσουν κάποιον και ενώ βρίσκονται μίλια μακριά γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι λέει και τι πιστεύει. Έτσι, δημοσίευαν χθες από την πρώτη στιγμή των επαφών του προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες περίμεναν πώς και πώς να δουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρό μας και στέκονταν σούζα μπροστά στην πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κυπριακό. Τους εξήγησε μια «πρόταση» που δεν χρειάζεται εξήγηση και εκείνοι ανταποκρίθηκαν αμέσως. Όπως μας πληροφόρησαν οι έγκριτοι πολιτικοί συντάκτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ «είδαν με θετικό μάτι την πρόταση του προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού». Από την πλευρά του «ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο σημαντικό ταξίδι που πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες, με κρίσιμες και διαδοχικές επαφές, έχει την ευκαιρία να θέσει στο επίκεντρο τη συγκεκριμένη πρόταση».
Η συγκεκριμένη πρόταση που ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στο επίκεντρο των διαδοχικών επαφών συνίσταται στο εξής: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) και όχι η Κομισιόν, να διορίσει προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους ως απεσταλμένο της ΕΕ στο κυπριακό.
Αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση και δεν μπορώ να καταλάβω πώς την εξηγεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι εξήγηση να δώσει; Σε εμάς ο πρόεδρος μάς εξήγησε ότι θέλει απεσταλμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (Προσωπικά, προτιμώ από την Επιτροπή και όχι από το Συμβούλιο, αλλά τι σημασία έχω εγώ;).
Το ΕΣ απαρτίζεται από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Τουρκόφιλος πρόεδρος της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, όπως και άλλοι «ευαίσθητοι» απέναντι στην Τουρκία. Το ΕΣ εκπροσωπείται κάθε έξι μήνες από την προεδρεύουσα της ΕΕ χώρα και αυτή την εξαμηνία προεδρεύουσα είναι η Σουηδία. Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Κύπρο, ο οποίος πήρε τις ανάλογες οδηγίες από την προεδρεύουσα κυβέρνησή του, παρουσίασε πριν από δύο μήνες το πρόγραμμα της Σουηδικής Προεδρίας, οπόταν ρωτήθηκε και για τη συγκεκριμένη πρόταση, περί της ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στο κυπριακό. Χρειάστηκε να το πει τρεις φορές:
«Έχει εδραιωθεί μια πολιτική της ΕΕ στο κυπριακό. Υπήρξαν πολυάριθμα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς υποστήριξη της διαδικασίας υπό τα ΗΕ, προς υποστήριξη μιας συμφωνημένης λύσης με βάση τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Και αυτό είναι που μας καθοδηγεί. Ως Προεδρία στηρίζουμε τη συμφωνημένη πολιτική της ΕΕ και ασφαλώς στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».
Αυτά είπε η Προεδρία της ΕΕ, προτού ο κ. Χριστοδουλίδης εξηγήσει την πρότασή του στον Σαρλ Μισέλ. Τώρα που ο Μισέλ είδε με θετικό μάτι την πρόταση Χριστοδουλίδη, νομίζετε οτι θα τα γυρίσει;