Τελευταία προειδοποίηση

Του Πάμπου Χαραλάμπους
Οι τελευταίες δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, προδιαγράφουν τη δυσχερή κατάσταση στο κυπριακό την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος αρχηγός του κράτους, έπειτα από επτά χρόνια πλήρους στασιμότητας στο κυπριακό. Αυτό ήταν το εύστοχο προοίμιο της χθεσινής πρωτοσέλιδης είδησης της «Αλήθειας» για το απειλητικό δίλημμα που θέτει ενώπιον μας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ: Είτε λύση δύο κρατών, είτε ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, είπε ότι το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και μισό αιώνα στην Κύπρο, είναι χάσιμο χρόνου και επανέλαβε: «Οι Έλληνες δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τούρκους αφού έγιναν μέλη της ΕΕ, θεωρούν όλη την Κύπρο ως το νησί της Ελένης. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο διαφορετικοί λαοί και δύο διαφορετικοί πολιτισμοί στην Κύπρο, δεν μπορείς να γυρίσεις το ρολόι πίσω. Αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για λύση δύο κρατών, δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις». Και απαντώντας στην κριτική ότι το ψευδοκράτος είναι αποικία της Άγκυρας είπε: «Η Τουρκία είναι η πατρίδα μας, είμαστε μέρος του τουρκικού έθνους. Εάν η διεθνής κοινότητα δεν άρει το εμπάργκο και την απομόνωση, φυσικά η ενσωμάτωσή μας με την Τουρκία, από την οποία λαμβάνουμε βοήθεια, θα επιταχυνθεί».
Έγινε γνωστό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναθέσει σε εκπρόσωπό του να επισκεφθεί την Κύπρο, μετά τις εκλογές για να διερευνήσει την πιθανότητα διορισμού απεσταλμένου για το κυπριακό και επανέναρξης των συνομιλιών. Είναι πολύ απλή, σύντομη και σαφέστατη η ερώτηση που θα μας τεθεί. Είναι η ίδια ερώτηση που τέθηκε από το καλοκαίρι του 2017 στο Κραν Μοντανά. Στο τραπέζι δεν βρίσκεται μόνο η τουρκική πρόταση για δύο κράτη. Είναι και η πρόταση του ΟΗΕ για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Τι θα απαντήσουμε; Αν πρόεδρος είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα απαντήσει, «φέρτε μου το Πλαίσιο να το υπογράψω τώρα». Αν πρόεδρος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα απαντήσει ότι θέλει να το επαναδιαπραγματευτεί εξ υπαρχής, όπως είπε στο Γ. Καρεκλά. Έχει, λέει, πράγματα που δεν του αρέσουν και θέλει να τα επαναδιαπραγματευτεί. Εννοείται ότι στην Άγκυρα και στον Τατάρ δεν αρέσουν όλα όσα αρέσουν σε εμάς στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Τι νομίζετε ότι θα μας απαντήσει ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ αν του πούμε ότι θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε εξ υπαρχής το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ; Η τουρκική πλευρά δεν θα πετάξει τα φέσια της από χαρά που εμείς μόνοι μας θα θέσουμε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Πλαισίου Γκουτέρες;