Υπάρχει κανένας χαμηλόμισθος στη διαπραγμάτευση για την ΑΤΑ;

Την ώρα που ο κίνδυνος παραμονεύει και η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη απειλεί τις οικονομίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, η νέα κυπριακή κυβέρνηση, προεξάρχοντος του υπουργού Εργασίας, λειτουργεί ακόμα προεκλογικά. Ο αρμόδιος υπουργός κάθεται και συζητά για την 100% αποκατάσταση της ΑΤΑ, αμέσως. Την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται οδηγώντας τις πανίσχυρες οικονομίες του κόσμου σε απόγνωση, στην Κύπρο δίνουμε προτεραιότητα στην αποζημίωση των προνομιούχων και υψηλόμισθων που απολαμβάνουν της ΑΤΑ αδιαφορώντας για την περαιτέρω πυροδότηση του πληθωρισμού και το φαύλο κύκλο που προκαλεί η εντελώς άδικη για την πλειοψηφία των μισθωτών «αποζημίωση».
Είναι γνωστό ότι αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή απολαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα καθώς και μια μικρή μερίδα των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι μισθωτοί στην Κύπρο, ενώ οι εργοδοτούμενοι του ιδιωτικού τομέα υποαμείβονται και επιπλέον δεν απολαμβάνουν ΑΤΑ. Η ΑΤΑ δεν δίνεται αναλογικά με τις απολαβές των εργαζομένων, αλλά οριζόντια, σε ίσο ποσοστό για όλους. Δηλαδή, αν το ψωμί και το γάλα ακριβύνουν 10%, οι δικαιούχοι της ΑΤΑ, θα πάρουν ΑΤΑ 10%. Έτσι, ο μισθωτός των 1000 ευρώ θα λάβει 100 ευρώ αποζημίωση (ΑΤΑ), ενώ ο υψηλόμισθος των 4000 ευρώ θα λάβει 400 ευρώ ΑΤΑ. Γιατί; Ο υψηλόμισθος θα πάρει 100 ευρώ για την αύξηση στο ψωμί και το γάλα και άλλα 300 δώρο, επειδή οι συνδικαλιστές δεν βλέπουν αδικία. Είτε, γιατί όσοι παρακάθονται στις διαπραγματεύσεις για την ΑΤΑ, είναι υψηλόμισθοι.
Αξίζει να διερωτηθούμε: Στις διαπραγματεύσεις για την ΑΤΑ μεταξύ συνδικαλιστών, εργοδοτών και κυβέρνησης, υπάρχει έστω και ένας χαμηλόμισθος; Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Μάκης Κεραυνός, προχώρησε σε μια σοβαρή υπόδειξη: «Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μια λαϊκίστικη προσέγγιση και η ΑΤΑ να δίνεται εκεί και όπου πρέπει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία». Και στην κοινωνία θα έλεγα. Καθότι με τον τρόπο που οι συνδικαλιστές απαιτούν την ΑΤΑ, το χάσμα μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων όλα και διευρύνεται. Επιπλέον, αφού οι υψηλόμισθοι θα πλουτίζουν όλο και περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού, θα αποχτούν τη δυνατότητα να τον πυροδοτούν εκ νέου, θα υπερ-αποζημιώνονται και θα προκαλούν τον πιο επικίνδυνο φαύλο κύκλο της οικονομίας.
Παρακολουθούσα την περασμένη βδομάδα μια συζήτηση μεταξύ ενός μεγαλοσυνδικαλιστή και ενός δημοσιογράφου που του έθεσε το θέμα της στοχευμένης παραχώρησης της ΑΤΑ, έναντι της οριζόντιας. Ο μεγαλοσυνδικαλιστής θύμωσε που ο δημοσιογράφος του υπέδειξε πως οι χαμηλόμισθοι πρέπει να παίρνουν περισσότερη ΑΤΑ από τους υψηλόμισθους. Φτάνει πια, με τους χαμηλόμισθους, είπε. «Να δούμε και λίγο τους μεσαίους… Όσο για τους ευάλωτους να παίρνουν επίδομα από την κυβέρνηση».
Η τοποθέτηση του μεγαλοσυνδικαλιστή δικαιολογεί τον τίτλο του σημερινού άρθρου. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν και οι χαμηλόμισθοι της νήσου και να λάβουν το λόγο.