Breaking News
Βusiness as usual

Μπορεί η Τζέιν Χολ Λουτ να διεξήγαγε τις διαβουλεύσεις στην Κύπρο χωρίς να συνοδεύεται από άλλον αξιωματούχο των ΗΕ, όπως για παράδειγμα την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ,  όμως όσοι πιστεύουν ότι η κ. Σπέχαρ δεν είναι πλήρως ενήμερη για τα διαμειφθέντα στις συναντήσεις της με τους δυο ηγέτες, σίγουρα εθελοτυφλούν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το περιεχόμενο της ομιλίας της κ. Σπέχαρ, κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων σε ειρηνευτές ως αναγνώριση της υπηρεσίας τους προς τα Ηνωμένα Έθνη, αντανακλά τα συμπεράσματα της κ. Λουτ και κατ’ επέκταση του ΓΓ. Αυτός είναι ο λόγος που τα όσα είπε (η κ. Σπέχαρ) θα μπορούσαν να εκληφθούν σαν μια κραυγή αγωνίας για το τι θα συμβεί στην πατρίδα μας τους επομένους μήνες.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας στο πρόσφατο ψήφισμά του έχει παροτρύνει τις πλευρές να ανανεώσουν την πολιτική τους βούληση και δέσμευση για μια διευθέτηση». Με άλλα λόγια μας λέει ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει η βούληση που υπήρχε και ζητά από τους ηγέτες να την ανανεώσουν. Μάλιστα ανάφερε ότι  ελπίζει ότι θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των ΗΕ προς το σκοπό αυτό. Σαφέστατο μήνυμα αλλά και προειδοποίηση.

«Το δικό μας μήνυμα από τον ΓΓ έχει ενισχύσει την αντίληψη ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση πρέπει να έλθει, πρώτα και κύρια, από τους δυο ηγέτες και γενικότερα από τους ιδίους τους Κυπρίους». Ακόμα επεσήμανε την επιθυμία πολλών όπως διασφαλιστούν τα όσα έχουν επιτευχθεί κατά την διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο του 2015.

Δεν είναι η πρώτη φόρα που αξιωματούχοι των ΗΕ μιλούν για την ανάγκη εμπλοκής των πολιτών. Μιλά για τους ηγέτες αλλά αναφέρεται ξεχωριστά στους Κύπριους πολίτες. Ένα άλλο σαφέστατο μήνυμα. Αφήνει να νοηθεί ότι ίσως οι ηγέτες να μην εκφράζουν τη βούληση των πολιτών. Θα μπορούσε ακόμα να εκληφθεί και ως μια έκκληση προς την κοινωνία των πολιτών για το ότι θα πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους πιέζοντας τους ηγέτες να επιδείξουν την απαραίτητη βούληση για μια διευθέτηση.

«Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε, δεν υπήρξαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από το κλείσιμο της διάσκεψης για την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο και, έπειτα από τόσα χρόνια, η ελπίδα για λύση του κυπριακού προβλήματος έχει μειωθεί». Μας λέει με σαφήνεια ότι κάθε μέρα που περνά καθιστά τη λύση πιο δύσκολη, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο χρονικό διάστημα που διαρκούν οι διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού.

Αναφερόμενη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Σπέχαρ επεσήμανε πως, «παίζει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία συνθηκών που να διευκολύνουν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και ένα βιώσιμο αποτέλεσμα», και συνέχισε, «Με ικανοποίηση αναφέρω ότι στο πρόσφατο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε τον ρόλο κλειδί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε σχέση με αυτό, καθώς ανανέωσε την εντολή της αποστολής για άλλους έξι μήνες μέχρι τον Ιανουάριο του 2019».  Ξεκαθαρίζει ότι ο σκοπός της ειρηνευτικής δύναμης δεν είναι να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τη διατήρηση του στάτους κβο αλλά για να βοηθήσει τη διαδικασία επίλυσης. Τη συνδέει μάλιστα με την ανανέωση της δύναμης. Με απλά λόγια μας λέει ότι αν δεν υπάρχει διαδικασία δεν υπάρχει λόγος παρουσίας των ΗΕ στην Κύπρο με την παρούσα σύνθεση και όρους εντολής.

Δεν νομίζω να μπορούσε η κ. Σπέχαρ να μας τα πει πιο απλά και πιο ξεκάθαρα. Δεν πάει άλλο μας λέει. Βρείτε λύση διαφορετικά εμείς φεύγουμε. Αν θέλετε τη διατήρηση του στάτους κβο τότε αυτό δεν είναι η δουλειά μας. Αυτά και άλλα πολλά τα μηνύματα. Απ’ ότι φαίνεται όμως απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων. Στη σαφέστατη προειδοποίηση ότι ο χρόνος τελειώνει εμείς ζητούμε διαδικασίες «ανοικτού τέλους». Στο ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συγκλίσεις εμείς αυξάνουμε τις κόκκινες γραμμές. Τέλος στο ότι αν δεν υπάρξει διαδικασία επίλυσης τότε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποχωρήσει, εμείς τους λέμε μείνετε και θα σας πληρώνουμε εμείς. Στο κάτω κάτω τι είναι καμιά 50αρια ψωροεκατομμύρια μπροστά στην ησυχία μας και το βόλεμα που μας διασφαλίζει το στάτους κβο;

Έτσι δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των καιρών. Στον κόσμο μας. Εκτός από ορισμένες μεμονωμένες φωνές αγωνίας, κατά τα άλλα συνεχίζουμε απτόητοι την καθημερινότητά μας. Βusiness as usual δηλαδή.

Top News