Οικονομία


Δαπανούν περισσότερα χρήματα σε ξενοδοχεία αντί για τρόφιμα τα κυπριακά νοικοκυριά
Δαπανούν περισσότερα χρήματα σε ξενοδοχεία αντί για τρόφιμα τα κυπριακά νοικοκυριά

Σε ξενοδοχεία και εστιατόρια φαίνεται να δαπανείται το μεγαλύτερο πόσο του προϋπολογισμού των κυπριακών νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορούν το 2017.

Του Στέλιου Χαραλάμπους

Συγκεκριμένα όπως φαίνεται από τα στοιχεία το 17,5% ή €2,61 δισ. από τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών της Κύπρου διοχετεύεται σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ αγγίζει το 8,8% και στη ζώνη του ευρώ στο 9,1%.

Όσον αφορά τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, τα Κυπριακά νοικοκυριά δαπανούν ποσοστό του 13,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους  ενώ το ποσοστό που δαπανείται στην υπόλοιπη ΕΕ για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά  είναι 12,2%.

Την ίδια ώρα τα κυπριακά νοικοκυριά ξοδεύουν το 15,4% των χρημάτων τους (€2,3 δισ.) για στέγαση, νερό και ηλεκτρισμό έναντι 24,2% στην ΕΕ και 23,7% στην Ευρωζώνη.

Άλλες υπηρεσίες

Κατά το 2017οι Κύπριοι δαπάνησαν για αλκοολούχα ποτά, καπνό και φάρμακα  το 5,6%  των χρημάτων ενώ 4,9%  των χρημάτων τους δαπανήθηκαν για την υγεία και 4,8% για ρούχα και είδη υπόδησης.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών της Κύπρου για έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό έφτασαν το 4,4% για επικοινωνίες το 3% και για εκπαίδευση το 2,6%.