Κόσμος


Δεκάδες παλαιστίνοι τραυματίες μετά τις κινητοποιήσεις κατά Τραμπ
Δεκάδες παλαιστίνοι τραυματίες μετά τις κινητοποιήσεις κατά Τραμπ

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις έχει πυροδοτήσει η ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε, την Τετάρτη από τον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ενέκρινε, ακόμη, τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ξένοι ηγέτες έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση Τραμπ, ενώ ο μουσαλμανικός κόσμος μίλησε για φόβο επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. 

Οι Παλαιστίνοι, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, διαδήλωσαν σε Λωρίδα της Γάζας και σε συνοικίες του Αμάν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω οι ΗΠΑ», «Αμερική, η μητέρα του τρόμου». 

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνοι έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά της πολιτικής των ΗΠΑ.

Η Αμερική είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για μια κίνηση που έρχεται να απομονώσει τις ΗΠΑ, κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για έναρξη νέου κύκλου σοβαρών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Δεν περνά στα ψιλά το γεγονός ότι η στρατηγική Τραμπ για τη Μέση Ανατολή βρίσκεται στον αντίποδα αυτής του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πίεσε το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό και εξέφρασε τη στήριξή του υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην οποία βρίσκεται η Παλιά Πόλη, προσαρτήθηκε από το Ισραήλ μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967 αλλά δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, μετά την ανακοίνωση Τραμπ, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ λέγοντας ότι παραιτήθηκαν από τον ειρηνευτικό τους ρόλο. Η Χαμάς, με τη σειρά της, έχει προειδοποιήσει για αναβίωση της Ιντιφάντα. Σε διάγγελμά της μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν τις «πύλες της κολάσεως».

Η οργάνωση, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και να αποκλείσουν το Ισραήλ. 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.

Πηγή:in.gr 

Top News