Πολιτική


Δεν ήταν ποτέ μυστήριο η αμερικανική δραστηριότητα αεροσκαφών στην Κύπρο – ΒΙΝΤΕΟ
Δεν ήταν ποτέ μυστήριο η αμερικανική δραστηριότητα αεροσκαφών στην Κύπρο – ΒΙΝΤΕΟ

Κάθε άλλο παρά μυστήριο φαίνεται πως καλύπτει τελικά την δραστηριότητα αμερικανικών αεροσκαφών στην Κύπρο, από τις βρετανικές βάσεις Ακρωτηρίου.

Της Χριστίνας Μαύρου

Ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς, μιλώντας στο TvOne και στην εκπομπή ενημέρωση τώρα, ήταν ξεκάθαρος. Διαχρονικά, οι εκάστοτε κυβερνήσεις γνώριζαν. «Δεν πρόκειται για αεροπορική βάση», είπε, «αλλά για διευκολύνσεις που παρείχαν οι Βρετανοί στο ακρωτήρι στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από τη δεκαετία του `70, επί Μακαρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κατασκοπευτικά αεροπλάνα, τα U2 , που επιχειρούν και σήμερα από το ακρωτήρι.

Και επειδή η εικόνα ποτέ δεν ψεύδεται, το TvOne παρουσιάζει σχετικό φωτογραφικό ντοκουμέντο. Πρόκειται για δορυφορικές φωτογραφίες που εξασφάλισε και δημοσιοποίησε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Andrew Potter τον Απρίλιο του 2015. Σε αυτές απεικονίζεται ξεκάθαρα αμερικανικό κατασκοπευτικό U2 σταθμευμένο στους διαδρόμους προσγείωσης της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.

Ο κινηματογραφικός φακός του πρακτορείου Associated Press καταγράφει προσγείωση ενός αμερικανικού U2 στο Ακρωτήρι τον Φεβρουάριο του 2011.

Η έκθεση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου του STATE DEPARTMENT, η δημοσιοποίηση της οποίας στάθηκε η αφορμή για αναδείξουν το θέμα τα αμερικανικά μέσα, αναφέρει ότι λόγος ενίσχυσης των αμερικανικών πτητικών μέσων στο Ακρωτήρι, πέντε επιπλέον ελικόπτερα, ήταν η ικανότητας εκκένωσης του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Και ο λόγος που κρίθηκε ασύμφορη και κατ` επέκταση έκλεισε, ήταν ότι σε διάστημα 3 ετών με κόστος σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια, έγινε μόνο μία επιχείρηση απομάκρυνσης μελών του υπουργείου άμυνας από στρατόπεδο στο Sinai.

Ουδέν σχόλιο, μέχρι νεοτέρας, ήταν η σημερινή απάντηση της κυβέρνησης.

Η ίδια η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα οι κομματικές αντιδράσεις συνεχίζονται, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση-παραπομπή στις αμερικανικές αρχές από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Διαβάστε επίσης:


Top News