Κύπρος, Αστυνομικά


Δημόσια έκκληση Ιωνά προς τους βουλευτές για το νομοθέτημα για την Υπ. Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία
Δημόσια έκκληση Ιωνά προς τους βουλευτές για το νομοθέτημα για την Υπ. Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία

Το θέμα της αναπομπής, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του νομοθετήματος για τη σύσταση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία Κύπρου, εξέτασε σήμερα έκτακτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες να επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν επί του θέματος κατά την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η Ολομέλεια θα αποφασίσει αύριο κατά πόσο θα αποδεχθεί ή όχι τη συγκεκριμένη αναπομπή, το σκεπτικό της οποίας δεν αφορά λόγους αντισυνταγματικότητας, αλλά λόγους, που κατά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν να κάνουν με την αλλοίωση του σκοπού του νομοθετήματος.

Ο αναπεμφθείς νόμος κατατέθηκε στη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου του 2017, ενώ σύμφωνα με επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 προς τον Πρόεδρο της Βουλής, γίνεται εισήγηση όπως η Βουλή μην εμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την αναπομπή.

Στην απόφασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουσιαστικά εκφράζει τη διαφωνία του με τις τροπολογίες που τροποποίησαν το νομοσχέδιο και οι οποίες αφορούν τη διενέργεια ερευνών και κατασχέσεων κατόπιν έκδοσης δικαστικού εντάλματος.

Πρόκειται για τροπολογίες που είχαν εισαχθεί, ουσιαστικά, με στόχο τη δημιουργία πλέγματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο αλλοιώνουν το πνεύμα και το σκοπό του, ο οποίος είναι η πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, καθώς αφαιρούν ουσιαστικές εξουσίες από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, σημειώνει: 

«Η διαφθορά αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και όχι με ημίμετρα. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει και με τα νομοσχέδια για πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία ότι έχει την αποφασιστικότητα να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και καταστολής της διαφθοράς.

Μετά και τη σημερινή συζήτηση με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, απευθύνω δημόσια έκκληση προς τους Βουλευτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις, εάν θέλουν πραγματικά να υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα για πρόληψη και προστασία των μελών της Αστυνομίας από φαινόμενα διαφθοράς.

Πρέπει να παραχωρηθούν διά νόμου οι απαραίτητες αρμοδιότητες στην Υπηρεσία ώστε να έχει τη δυνατότητα προληπτικής και κατασταλτικής διερεύνησης φαινομένων διαφθοράς. Διαφορετικά θα μείνουμε απροβίβαστοι στον αγώνα για αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Σώμα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». 


Top News