Κύπρος


Δημοσιεύματα αιγυπτιακού Τύπου για ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου μετά δηλώσεις Τσαβούσογλου
Δημοσιεύματα αιγυπτιακού Τύπου για ΑΟΖ Κύπρου - Αιγύπτου μετά δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ως απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αμφισβήτησε την ορθότητα της οριοθέτησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών Κύπρου-Αιγύπτου, αναφέρεται ο αιγυπτιακός Τύπος.

Διαβάστε επίσης: 

Η `Egypt Today` στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο "ΥΠΕΞ: Κανένα μέρος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την νομιμότητα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων Αιγύπτου – Κύπρου’ γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η οριοθέτηση είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ.

Αναφέρει ότι η δήλωση του Εκπροσώπου έγινε μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή» ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

Σημειώνει ότι η υπογραφή συμφωνιών με αρκετές χώρες επέτρεψε στην Αίγυπτο να προβεί σε έρευνες και ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Μεσόγειο Θάλασσα, περιλαμβανομένου του κοιτάσματος Ζορ.
 
Η ‘Ahramonline’ με τίτλο «Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ: Η απόρριψη από την Τουρκία της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου του 2003 είναι «απαράδεκτη», αναφέρεται στο ίδιο θέμα και γράφει ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μετά από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου είναι άκυρη.
 
Αναφέρει ότι σε επίσημη δήλωση, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων της Αιγύπτου είναι "απαράδεκτη" και θα αντιμετωπιστεί.

Στην ιστοσελίδα σημειώνεται ότι η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ γίνεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δήλωση του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι  ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών της Αιγύπτου με ανατολικές μεσογειακές χώρες όσον αφορά την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Τέλος, αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου έχουν επιδεινωθεί από το 2013 μετά την απομάκρυνση του Αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στενού συμμάχου του Ερντογάν.   

Το Κάιρο, καταλήγει, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Αγκυρα για «παρέμβαση» στις εσωτερικές της  υποθέσεις και για την υποστήριξη ισλαμιστών μαχητών που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο.
 Πηγή: ΚΥΠΕ