Breaking News

Πολιτική


Διακύβευμα των παράνομων εκλογών οι «εκλογές» του 2020
Διακύβευμα των παράνομων εκλογών οι «εκλογές» του 2020

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2020 και στις "εκλογές" για ανάδειξη νέου Τ/κ ηγέτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα, που εκλαμβάνουν τις επικείμενες παράνομες "βουλευτικές εκλογές", οι οποίες έχουν οριστεί για την 7η Ιανουαρίου του 2018, ως ένα μεταβατικό στάδιο, που αφενός θα καταδείξει τη δυναμική των Τ/κ κομμάτων, αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ένα δημοψήφισμα για το κυπριακό, το οποίο, ωστόσο, δεν τίθεται σε πρώτο πλάνο στην επικείμενη αναμέτρηση.

Του Θανάση Αθανασίου

Ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" Χουσείν Οζγκιουργκιούν, θεωρεί πως τώρα είναι η καλύτερη εποχή για "εκλογές", ανέφερε στο TVONEnews, ο ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ καθώς, από τη μια, επιδιώκει να λάβει την εντολή από τους Τ/κ για να προωθήσει την επώδυνη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η Τουρκία στα κατεχόμενα και αφετέρου, στόχος του ψευδοπρωθυπουργού είναι να αποδυναμώσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερτάρ Ντενκτάς, που τώρα κατέχει, ως "συγκυβέρνηση", τέσσερα "υπουργεία" και να το αφήσει, μετά τις "εκλογές", με ένα.

Παρά τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, το κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού παραμένει πρώτο κόμμα στα κατεχόμενα και αυτό δείχνει ότι η Τ/κ κοινωνία δεν είναι πλέον τιμωρητική σε αυτά τα θέματα, σημείωσε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, προσθέτοντας ότι παρουσιάζεται απώλεια κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν, του ΤΡΚ (υπέρ της ομοσπονδίας) και ο Κουρτρέτ Όζερσαι, του κόμματος του Λαού, κτίζουν, από την άλλη, πάνω στην ανάγκη για πάταξη της διαπλοκής και τη διαφθοράς, που φέρεται να προωθείται από τη "συγκυβέρνηση" των Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς θα καταφέρουν να σχηματίσουν "κυβέρνηση" ή αν θα χρειαστούν και κάποιο τρίτο κόμμα, επεσήμανε ο καθηγητής.

Άλλος πιθανός συνδυασμός για σχηματικό "κυβέρνησης" θα μπορούσε να είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του λεγόμενου πρωθυπουργού με το Κόμμα του Λαού του πρώην διαπραγματευτή της Τ/κ πλευράς Κουρτρέτ Όζερσαι. Ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει, ωστόσο, απομακρυσμένο ένεκα των προσδοκιών του Όζερσαι για διεκδίκηση της ηγεσίας της Τ/κ κοινότητας το 2020. Συνεπώς, δεν θα ήθελε να εμπλακεί με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, για την οποία κατηγορείται η "κυβέρνηση" των Οζγκιουργκιούν και Ντενκτάς.

Το κυπριακό δεν βρίσκεται, πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, σε πρώτο πλάνο σε αυτή την αναμέτρηση στα κατεχόμενα καθώς, όπως, άλλωστε, διαπίστωσε στη συνέντευξη του στο TVONE ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο κόσμος δεν φαίνεται να πιστεύει πλέον στη λύση.

Ο Κουρτρέτ Όζερσαι, ο οποίος φαίνεται να προκρίνει μια λύση στη βάση χωριστών δομών εξουσίας δεν τοποθετείται, ωστόσο, ξεκάθαρα για το κυπριακό, αφού οι ψηφοφόροι του προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές τάσεις. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του βρίσκονται και υπέρμαχοι της ομοσπονδίας και υπέρμαχοι της νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Εντούτοις, ο ίδιος εκφράζει μια τάση που προκρίνει τη συνομοσπονδία.

Η δημογραφική αλλοίωση των κατεχομένων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη Τ/κ αντιπολίτευση, η οποία θέτει στο στόχαστρο την "κυβέρνηση" μειοψηφίας της Τ/κ δεξιάς. Η λεγόμενη "κυβέρνηση" μοιράζει αβέρτα υπηκοότητες, αλλά και τεμάχια γης, κυρίως στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου, για να προσελκύσει ψήφους.

Επιπλέον, η λεγόμενη "κυβέρνηση" δεν προκρίνει τη λύση ομοσπονδίας, σε αντίθεση με τη αντιπολίτευση (πλην του κόμματος του Όζερσαι, ο οποίος προκρίνει λύση στη βάση χωριστών δομών εξουσίας), τάσσεται υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Τ/κ διαπραγματευτής συμφώνησε με τη θέση ότι "τα διάφορα μέτρα της ψευδοκυβέρνησης όπως η αλλαγή ώρας, η επιβολή φόρων, η απαγόρευση λειτουργιών στις εκκλησίες κλπ, είναι οι τρόποι που μετέρχεται η παράνομη κυβέρνηση για να προκαλέσει ζημιά στον Τ/κ ηγέτη και κατ' επέκταση στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού στη βάση της ομοσπονδίας".

Πάντως, η "προεκλογική" δεν κτίζεται πάνω στο κυπριακό, εκτιμά ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αλλά στα θέματα οικονομίας, διαπλοκής, παιδείας, υγείας κλπ

Follow me on twitter @AthanasiouTh

Top News


Λεύκανση δοντιών - Όσα πρέπει να ξέρετε πριν το αποφασίσετε!
Καλή Ζωή, Υγεία
Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στις 03:30 στη Λεμεσό
Κύπρος
Αυτοί είναι οι σύντροφοι των κοριτσιών του GNTM!
Lifestyle
ΟΕΒ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση του κατώτατου μισθού
Οικονομία
Υπό ομηρία η Κυπριακή ΑΟΖ -  Νέα παράτυπη Navtex της Τουρκίας
Πολιτική