Πολιτική


Δικαιολογείται η καταχώρηση έφεσης επί των αποφάσεων του Διοικητικού, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας
Δικαιολογείται η καταχώρηση έφεσης επί των αποφάσεων του Διοικητικού, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας

Νέα σύσκεψη των αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να δοθούν απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν εγερθεί.

Παρών στη σύσκεψη και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ο οποίος ανέλυσε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας υπέρ της καταχώρησης έφεσης επί των πρόσφατων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, και δήλωσε ότι οι εφέσεις θα πρέπει να εξεταστούν από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ θα ζητηθεί και επίσπευση της εκδίκασης.
 
Ο Κώστας Κληρίδης, ανέφερε, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη πως η καταχώρηση της έφεσης δικαιολογείται από λόγους δημόσιου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τα οικονομικά του κράτους, αλλά και διότι τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να τυγχάνουν τελικής κρίσης από το ανώτατο δικαστικό Σώμα της χώρας.
 
Ο κ. Κληρίδης εξήγησε αρχικά ότι στη σύσκεψη προέβη σε μια ανασκόπηση και λεπτομερή ανάλυση των όσων είχαν προηγηθεί της έκδοσης των τριών αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου με άλλη νομολογία που είχε προηγηθεί και η οποία λήφθηκε υπόψη για σκοπούς της έκδοσης απόφασης επί των τριών αποφάσεων.
 
Ακολούθως ανέλυσε τα κύρια σημεία των τριών αποφάσεων, προβάλλοντας την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ότι «θα πρέπει και δικαιολογείται, να καταχωρηθεί έφεση επί των τριών αυτών αποφάσεων για δύο βασικά λόγους. Πρώτον, διότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος που επηρεάζει ασφαλώς σε μεγάλο βαθμό και τα οικονομικά του κράτους και δεύτερο, διότι τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να τυγχάνουν τελικής κρίσης από το ανώτατο δικαστικό Σώμα της χώρας».
 
Παράλληλα προέβαλε τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας ότι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, για την οποία, όπως είπε, θα ζητηθεί επίσπευση, θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για ευνόητους ασφαλώς λόγους και ότι θα πρέπει για τους ίδιους λόγους, τους οποίους ανέπτυξε προηγουμένως, και οι οποίοι έχουν να κάνουν με το δημόσιο ενδιαφέρον αυτής της υπόθεσης, να αποταθούν ώστε οι τρεις εφέσεις να εκδικαστούν από την πλήρη ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
 
«Έχουμε, επίσης, εξηγήσει τις θέσεις μας ως προς το ποιοι θα είναι οι λόγοι έφεσης που μπορούν να προβληθούν και στον βαθμό που μπορεί να γίνει προβλεπτό, ποιες πιθανότητες επιτυχίας υπάρχουν», είπε ο κ. Κληρίδης. Ασφαλώς, είπε απαντώντας σε ερώτηση, «κανένας νομικός και πολύ περισσότερο ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θα συμβούλευε καταχώρηση έφεσης αν δεν υπήρχαν πιθανότητες, αλλά όπως έχω αναφέρει, οι προβλέψεις επί δύσκολων θεμάτων συνταγματικής φύσεως, ευρωπαϊκού δικαίου κ.λπ., δεν μπορούν εύκολα [να γίνουν]».
 
Ερωτηθείς τι αποφασίστηκε για το θέμα του άρθρου 23 του Συντάγματος, ο κ. Κληρίδης είπε πως από τη στιγμή που καταχωρηθεί η έφεση, θα αναφέρεται σε θέματα ορθής ερμηνείας και εφαρμογής του Συντάγματος ως έχει και δεν θα πρέπει να μιλούμε για τροποποίηση του Συντάγματος στο στάδιο αυτό.
 
Απέρριψε δε τη θέση ότι επηρεάζονται οι δικαστές είτε του Διοικητικού Δικαστηρίου ή του Ανώτατου Δικαστηρίου από την οποιαδήποτε έκβαση αυτού του είδους και φύσεως υποθέσεων, δεδομένου ότι οι απολαβές τους διασφαλίζονται από άλλο άρθρο του Συντάγματος.
 
Αναφορικά με την αναδρομικότητα της εφαρμογής της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας ότι δικαιούνται αναδρομική καταβολή τυχόν αποκοπών που έγιναν παράνομα αντισυνταγματικά, οι αιτητές που έχουν προσφύγει.
 
Σε ό,τι αφορά την αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους αιτητές, εξήγησε πως έχει σημασία και το πότε προσέφυγε ο καθένας, διότι πάνω στην κάθε ξεχωριστή νομοθεσία έχουν προσφύγει άλλοι το 2012, άλλοι το 2013, άλλοι το 2017, και ως εκ τούτου αναδρομική επιστροφή χρημάτων θα γίνει ανάλογα με το πότε προσέφυγε ο καθένας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε από την πλευρά του σε σχέση με την έφεση που ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να καταχωρήσει επί των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ότι θα πρέπει να αναμείνουμε τα διαδικαστικά, σημειώνοντας και την ικανοποίηση των πολιτικών δυνάμεων για την προσέγγιση που ακολουθεί η Νομική Υπηρεσία στο συγκεκριμένο θέμα.
  
«Ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσίασε τη νομική πτυχή των πραγμάτων και τη διαδικασία μέσα από την οποία ετοιμάζεται η κατάθεση έφεσης από την πλευρά της Κυβέρνησης για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Επομένως, θα πρέπει να αναμείνουμε τα διαδικαστικά. Γνωρίζοντας ήδη τη θέση της Κυβέρνησης, γίνεται αντιληπτό ότι και οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν ικανοποίηση για την προσέγγιση από τη Γενική Εισαγγελία», δήλωσε ο κ. Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα δράσεων, είπε ότι αυτό είναι ζήτημα που θα τύχει χειρισμού από την ίδια τη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα 42 ημερών για την υποβολή της έφεσης, από την έκδοση της απόφασης.
 
Σε άλλη ερώτηση εξάλλου, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να κατατεθεί η έφεση, όπως επίσης έχει εξουσιοδοτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών να κάνει όλες τις προετοιμασίες για όλες τις περιπτώσεις».

Οι δηλώσεις του Κυβ.Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, μετά τη συνάντηση

Δηλώσεις Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αμέσως μετά τη συνάντηση