Κύπρος


Δικοινοτική συζήτηση στη νεκρή ζώνη στην παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
Δικοινοτική συζήτηση στη νεκρή ζώνη στην παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ

Της Στέλλας Σάββας

Tην εκδήλωση διοργάνωσε η δικοινοτική πρωτοβουλία για την ειρήνη, με σκοπό αρχηγοί κομμάτων , ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό, στην παρουσία και της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Πρώτος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου στην δική του ομιλία αναφερόμενος στη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, εξήγησε τους λόγους που η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μόνη εφικτή μορφή λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο.

Χαρακτήρισε ως τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη λύση την πτυχή της ασφάλειας για τους Ε/κ και το θέμα της πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ, ζητήματα που όπως είπε θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αλληλένδετα για να τα λύσουμε, ενώ ξεκαθάρισε πως η κατάργηση των εγγυήσεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επισήμανε πως το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως καθορίστηκε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και επέρριψε ευθύνη για την μη λύση του Κυπριακού στην Άγκυρα. Αναφερόμενος στον πρόεδρο Αναστασιάδη, σημείωσε πως η κριτική του ΑΚΕΛ επικεντρώνεται στον κ. Αναστασιάδη γιατί διαβλέπει έλλειψη οράματος.

Top News