Είμαστε Δούρειος Ίππος;

Με την πρόσφατη απόφαση του στη γνωστή υπόθεση Μπράουντερ το Δικαστήριο Λευκωσίας, απέρριψε μεν, το αίτημα του Αμερικανού Γουίλιαμ Μπράουντερ που ζητούσε διάταγμα που να απαγορεύει στην κυπριακή κυβέρνηση να εκτελέσει το ρωσικό αίτημα νομικής αρωγής σε ότι αφορά την παράδοση στοιχείων που τον αφορούν, αλλά κατέρριψε και τις διαβεβαιώσεις του γενικού εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι δεν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο και πολιτικά κίνητρα πίσω από τις ρωσικές ποινικές διαδικασίες εναντίον του Μπράουντερ.

Το αντίθετο έκρινε κατ’ επανάληψη και η Interpol για το ίδιο ακριβώς «έγκλημα» για το οποίο η ρωσική εισαγγελία ζήτησε από την Κύπρο αρωγή. Το ίδιο έκρινε και το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών και πολύ πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι κατανοητή η κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης να ζητήσει νομική συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία, όμως, η Κύπρος είναι μέλος της Interpol και τίθεται ένα απλό ερώτημα: Είναι δυνατό η Interpol να απορρίπτει το αίτημα της Ρωσίας και η Κύπρος να το ικανοποιεί;

Αν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση για την παράδοση στοιχείων στις ρωσικές Αρχές, η Κύπρος κινδυνεύει με διεθνή διασυρμό μπροστά σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, αλλά και σε χώρες σημαντικές όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Ευρωκοινοβούλιο, η Διεθνής Αμνηστία, το βρετανικό Κοινοβούλιο, η Γερουσία των ΗΠΑ, το Κοινοβούλιο του Καναδά και πολλές άλλες οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι έρευνες που διεξάγονται στη Ρωσία εναντίον του Γουίλιαμ Μπράουντερ είναι όχι μόνο αβάσιμες αλλά σκοπεύουν να φορτώσουν στον Μπράουντερ και τον συνεργάτη του Μαγκνίτσκι, παρανομίες που το οργανωμένο έγκλημα διέπραξε στη Ρωσία εις βάρος του ίδιου του Μπράουντερ. (Ο Μαγκνίτσκι ήταν προφυλακισμένος για 11 μήνες στη Ρωσία και πέθανε από ξυλοδαρμό στη φυλακή. Ο θάνατος του προκάλεσε κατακραυγή στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα το Κογκρέσο να επιβάλει κυρώσεις για απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους αξιωματούχους αλλά και πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών).

Το τελευταίο διάστημα σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ και στους πιο πάνω προαναφερθέντες ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς η Κύπρος αναφέρεται ξεκάθαρα πλέον ως «Δούρειος Ίππος της Ρωσίας». Η Κύπρος έχει την ευκαιρία να διαψεύσει τους ισχυρισμούς απορρίπτοντας ένα ρωσικό αίτημα που ολόκληρος ο ελεύθερος κόσμος και οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και η Interpol έχουν ήδη απορρίψει. 

Top News