Πολιτική


Ξεκάθαρη απειλή Ερντογάν από Βρετανία για τα ενεργειακά βήματα της ΚΔ
Ξεκάθαρη απειλή Ερντογάν από Βρετανία για τα ενεργειακά βήματα της ΚΔ

Νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτόξευσε από την Βρετανία ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Στα πλαίσια της τριήμερης του επίσκεψης στη Βρετανία όπου θα συναντηθεί τόσο με τη Βασίλισσα Ελισάβετ όσο και με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τούρκος Πρόεδρος σε ομιλία του σε δεξαμενή σκέψης, με θέμα το παγκόσμιο και περιφερειακό όραμα της Τουρκίας, στο Chatham House του Λονδίνου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κυπριακό και τα μονομερή όπως τα χαρακτήρισε ενεργειακά βήματα της ΚΔ.

«Η Τουρκία και οι Τ/κ» ανέφερε, «εδώ και μισό αιώνα είναι ένθερμοι υποστηρικτές στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού».

«Από την άλλη», συνέχισε, «η ε/κ πλευρά δεν ήταν πρόθυμη για συνεταιρισμό με τους Τ/κ στη βάση της πολιτικής ισότητας».

«Εάν η ε/κ πλευρά», πρόσθεσε, «επιμένει στην συνέχιση των μονομερώς ενεργειακών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή θα βρίσκεται συνεχώς σε κίνδυνο και αυτό το λέω ξεκάθαρα».

Μεταξύ άλλων εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν απολέσει το διαμεσολαβητικό τους ρόλο στη Μέση Ανατολή μετά από την απόφαση μεταφοράς της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο Λονδίνο συνεχίζεται με συναντήσεις με επιχειρηματίες και επενδυτές.

Την Τρίτη θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα έχει συνομιλίες με την Πρωθυπουργό Μέι.


Διαβάστε επίσης: