Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 LIVE SHOPPING STAR | 19:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ LIVE

«Εμείς οι ανάπηροι πάμε εκεί που μπορούμε να πάμε»- Ο πρώτος Έλληνας ανάπηρος που γύρισε τον κόσμο

Στην Κομοτηνή βρέθηκε ο Καμίλ Γκουνγκόρ, γνωστός ως ο πρώτος ανάπηρος Έλληνας travel blogger –και μέχρι στιγμής ο μοναδικός. Ο ίδιος φέρει πολλές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων ακτιβιστής, απόφοιτος δημοσιογραφίας Πάντειου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος επικοινωνίας και μελών του European Network on Independent Living (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης), πρόεδρος νέων του European Disability Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας), συνιδρυτής και μέλος ΔΣ του ελληνικού οργανισμού για την Ανεξάρτητη Διαβίωση «I-Living».

Βρέθηκε στην Κομοτηνή, καλεσμένος του συλλόγου «Περπατώ» στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ανεξάρτητη διαβίωση (βλ. παρακάτω).

Η Κομοτηνή ως «πρότυπο για τους ανάπηρους»

Ο Καμίλ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988, όπου και ζει, και φέρει πολωνική καταγωγή. Ταξιδεύει κάθε χρόνο συχνά στο εξωτερικό, ωστόσο όπως μας λέει έχει έξι χρόνια να βγει από την Αττική. «Έχουμε πολλούς ωραίους travel bloggers στην Ελλάδα, αλλά με αναπηρία δε νομίζω να υπάρχει άλλος», αναφέρει, ενώ για το λόγο της παρουσίας του στην πόλη μας συμπληρώνει: «Ήρθα να μάθω κι από τους εδώ (εν. «Περπατώ») πως κατάφεραν κι έκαναν την Κομοτηνή ένα πρότυπο για τους αναπήρους, που ανεβαίνουν από την Αθήνα και μένουν στην Κομοτηνή», χαρακτηρίζοντας με τη θετική έννοια «αξιοπερίεργο» το ότι υπάρχουν ΑμεΑ από Αθήνα κι άλλες περιοχές, που έχουν μετακομίσει μόνιμα στην Κομοτηνή, χάριν προσβασιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Έρχονται αεροψεκασμοί σε ολόκληρη την Κύπρο - Οι ώρες και οι περιοχές

Δεν έκρυψε πάντως, ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», ζητώντας από τους ανθρώπους της περιοχής να «μην επαναπαυτούν» και από τους ανάπηρους να συνεχίζουν να διεκδικούν. Εν προκειμένω έφερε το παράδειγμα των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, για να παρατηρήσει ότι ενώ τις περασμένες δεκαετίες είχαν γίνει άλματα στα δικαιώματα των ΑμεΑ, η νέα γενιά έχει επαναπαυτεί, «κάθισε στα κεκτημένα και κάνει βήματα προς τα πίσω».

Σε γενική εικόνα αναφορικά με την Ελλάδα πάντως, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν γύρω από την ανεξάρτητη διαβίωση αναπήρων, όπως ο προσωπικός βοηθός, ο στόχος της αποϊδρυματοποίησης και «το δικαίωμα να ζούμε όπως θέλουμε» όπως λέει ο κος Γκουνγκόρ.

Γυρνώντας τον κόσμο

Ως ο πρώτος ανάπηρος travel blogger έχει βρεθεί στις μισές περίπου χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και μέσω του προσωπικού του ιστολογίου http://thetrawheeler.com/ μεταφέρει όχι μόνο εικόνες, αλλά και χρηστικές πληροφορίες ‘οδηγούς’ για ταξίδια ατόμων με αναπηρία στις πόλεις όπου πηγαίνει. Δεν κρύβει «εμείς οι ανάπηροι πάμε εκεί που μπορούμε να πάμε, δηλαδή στις κατά βάση προσβάσιμες περιοχές», αλλά μεταφέρει και την πληροφορία «στην Ευρώπη, μπορούμε να πούμε ότι οι πρωτεύουσες και οι μεγάλες τους πόλεις είναι ‘παλέψιμες’, δηλαδή μπορείς να πας, όπως και σε κάποιες άλλες εκτός Ευρώπης».

Διαβάστε επίσης: Στο νοσοκομείο δεσμοφύλακες μετά την συμπλοκή κρατουμένων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στόχος βεβαίως είναι ολοένα και περισσότερες πόλεις να γίνονται προσβάσιμες σε ΑμεΑ και οι ήδη υφιστάμενες να βελτιώνουν τις υποδομές τους. Αυτό, σύμφωνα με τον κο Γκουνγκόρ, επιτυγχάνεται με δύο τρόπους: Πρώτον, τον θεσμικό και ακτιβιστικό, δηλαδή ασκώντας πίεση προς την Πολιτεία.

Δεύτερον, μέσα από την καθημερινότητα όπου αναπτύσσοντας τα άτομα με αναπηρία εξωστρέφεια, δείχνουν ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Εδώ έφερε κι ένα απλό παράδειγμα της δικιάς του γειτονιάς, λέγοντας «ένας ανάπηρος στην Αθήνα έβγαζε κάθε μέρα βόλτα τον σκύλο του και μία μέρα τον ρώτησε ένας επαγγελματίας της γειτονιάς για το πως μπορεί να κάνει το κατάστημά του προσβάσιμο».

Χωρίς «επισήμους» αλλά μεγάλης σημασία εκδήλωση του Περπατώ

Ο Καμίλ βρέθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο «Περπατώ» στο Πολύκεντρο, με ομιλητές τον ίδιο και τον Κομοτηναίο Σπύρο Νταντανίδη. Ο κος Νταντανίδης γνωστοποίησε στον «Χ» ότι «κάνουμε μία κουβέντα, με ανθρώπους της πόλης, εθελοντές, νέους, που ήρθαν για να συζητήσουμε» εξηγώντας ότι η οπτική της εκδήλωσης «δεν είναι να φέρουμε μερικούς επισήμους να κάνουν χαιρετισμούς, αλλά να μιλήσουμε με ανθρώπους που θα κινηθούν κι εκτός Κομοτηνής, για να μοιράσουμε αυτό το ιδεώδες».

Διαβάστε επίσης: Πώς θα στηρίξει το κράτος τον 14χρονο αδελφοκτόνο - Έναρξη «Πλάνου Δράσης»

Οι δύο τους συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περί του ενός εκ. άτομα με αναπηρία, γι’ αυτό στόχος είναι η ανάπτυξη εξωστρέφειας για όλους.

Πηγή: newsitamea.gr

 

«Ο Περπατώ θέλει, έχοντας τον Καμίλ που έχει θέσεις σε πολλούς οργανισμούς, να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη επαφή και δικτύωση, πρώτα για εμάς κι έπειτα για την πόλη μας», εξήγησε ο Σπύρος Νταντανίδης, ο οποίος με την σειρά του το μήνυμα:

 

«Να πιέζουμε κι άλλο, γιατί έχουμε καθησυχαστεί ότι η Κομοτηνή είναι μία προσβάσιμη πόλη, είναι μεν αρκετά προσβάσιμη αλλά θέλει συνέχεια κι άλλο».

LIVE
LIVE

18:47 Οικονομία

Οριακές ζημιές κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ

18:47 Ελλάδα

Ελλάδα: 19 νέα κρούσματα κορωνοϊού

18:46 Πολιτική

Στην ανατολική Μεσόγειο η γαλλική φρεγάτα Aconit

18:39 Κύπρος

Η ανακοίνωση του εστιατορίου στη Λεμεσό που εντοπίστηκε το θετικό κρούσμα

18:27 Κύπρος

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Γερμασόγεια – Απειλήθηκε η αποθήκη του Δήμου- VIDEO

18:50 Αθλητικά

Premier League: «Πράσινο» φως για φιλικά παιχνίδια

18:16 Κύπρος

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Γερμασόγεια  - Πτητικά μέσα στη «μάχη» - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕ

17:48 Κύπρος

Σε αυτό το γυμνάσιο φοιτά ο μαθητής που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

17:34 Κύπρος

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο κρούσμα σε μαθητή γυμνασίου

17:12 Κύπρος

Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα - Από που προέκυψαν

17:08 Αστυνομικά

Δεν έδωσε απαντήσεις η νεκροτομή για την ταυτότητα του άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός σε αποθήκη στη Λεμεσό

18:35 Αθλητικά

Θέλει «φωτιές» από τα άκρα!

16:51 Αστυνομικά

Φωτογραφίες από το νέο τροχαίο με μοτοσικλετιστή στη Λευκωσία - Σε φώτα τροχαίας η σύγκρουση

16:38 Αστυνομικά

Έλεγχοι σε Γεροσκήπου και Χλώρακα για πάταξη των φαινομένων οχληρίας και παραβατικότητας

16:34 Κύπρος

Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές από αύριο και πότε θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας

16:22 Αστυνομικά

Τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλετιστή στη Λευκωσία – Ασθενοφόρο στο σημείο

16:17 Πολιτική

Αβέρωφ Νεοφύτου για τουρισμό: «Μπορεί να εκπλαγούμε θετικά» - Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας

18:35 Αθλητικά

ΓΙΑΤΙ;

16:11 Lifestyle

Νυφούλα η Μαρία Μιχαλοπούλου του GNTM – Ζητά από τον πατέρα της να δώσει κάτι παραπάνω στον γαμπρό.

16:06 Lifestyle

Ο Ανδρέας Γεωργίου πόζαρε ολόγυμνος στο δάσος - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App