Ένας πρεσβευτής στο αμπελοχώραφό του

Φανταστείτε τον Αμερικανό ή τον Βρετανό πρεσβευτή να εξέδιδαν ανακοίνωση για να καυτηριάσουν δηλώσεις ενός πολιτικού ηγέτη στην Κύπρο. Φανταστείτε η Κάθλιν Αν Ντόχερτι ή ο Στίβεν Λίλι  να παρενέβαιναν στα εσωτερικά της Κύπρου ή ακόμα, να συμπεριφέρονταν ως η Κύπρος να είναι το αμπελοχώραφό τους. Θα είχαμε κηρύξει πόλεμο, ανάλογο εκείνου των εκπαιδευτικών που μάχονται για την αξιοπρέπειά τους. Όμως ένας πρεσβευτής, ο πρεσβευτής της Ρωσίας φαίνεται να κατέχει το θέσφατο. Είναι χαρακτηριστική η απαρίθμηση των σχετικών περιστατικών στο κύριο άρθρο του «Πολίτη» την περασμένη Τετάρτη.

α) Η ρωσική πρεσβεία απαίτησε την παράδοση στις ρωσικές αρχές του πράκτορα Μέτσος ο οποίος διέφυγε από τις ΗΠΑ όπου καταζητείτο και συνελήφθη στη Λευκωσία. 

β) Η κυβέρνηση Χριστόφια τον έστειλε στη Μόσχα. Η ρωσική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον του Κύπριου δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη, ο οποίος κυκλοφόρησε βιβλίο για τη διαχρονική ρωσική πολιτική έναντι της Κύπρου. 

γ) Ο πρεσβευτής προέβη σε πολλές δηλώσεις ασκώντας πιέσεις και διεκδικώντας την έκδοση Ρώσων αντικαθεστωτικών στη Μόσχα ενώ γνωρίζει ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολιτικές και νομικές διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Απείλησε μάλιστα αναφέροντας ότι θα προκύψουν προβλήματα και με την πραγματοποίηση της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμορφωθεί. 

δ) Ο πρεσβευτής απείλησε με πρωτόγνωρα μέτρα κατά της Κύπρου το 2013 όταν αρχικά ο πρόεδρος διαπραγματεύθηκε οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων στο 6% και 10% αναγκάζοντας μας στην ουσία να κάνουμε ολοκληρωτικό κούρεμα στη Λαϊκή Τράπεζα που έκλεισε και στην Τράπεζα Κύπρου, που καταστράφηκε.

ε) Επιχείρησε να φιμώσει τον κυπριακό Τύπο με αφορμή δημοσιεύματα για τα emails της κ. Λοϊζίδου με βάση τα οποία φάνηκε ότι η Μόσχα ζητούσε κατά παραγγελίαν εκδόσεις Ρώσων αντικαθεστωτικών υπηκόων από την Κύπρο.  

στ) Διεκδικεί και πιέζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραδώσει στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση Μπράουντερ τη στιγμή που το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ζητήσει διακοπή της συνεργασίας σε αυτό το θέμα με τη Ρωσία από όλες τις χώρες μέλη του. 

ζ) Τελικά, κατήγγειλε και τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ότι εργάζεται υπέρ των συμφερόντων κάποιων τρίτων χωρών οι οποίες θέλουν να απομακρύνουν την Ρωσία από την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά, στην εποχή του Σοβιετικού Αστάβιν ήταν συνηθισμένα και οι εφημερίδες της εποχής τα θεωρούσαν θεμιτά αφού από στιγμή σε στιγμή η Ρωσία θα έριχνε τους αλεξιπτωτιστές της, ή θα έστελνε τα υποβρύχια και τα αεροπλάνα της για να ρίξουν τους Τούρκους στη θάλασσα. Τώρα, όμως, πέρασαν χρόνια, ο Αστάβιν πήγε, οι αλεξιπτωτιστές και τα υποβρύχια δεν ήρθαν και είναι καιρός η κυβέρνηση να αντιδράσει για λόγους πολιτικούς, αλλά και για λόγους διπλωματικής αξιοπρέπειας.  

Top News