Οικονομία


Ενδιαφέρον της ExxonMobil για άλλα τρία οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ
Ενδιαφέρον της ExxonMobil για άλλα τρία οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ

Της Χριστίνας Μαύρου

Ενδιαφέρον για άλλα τρία οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ExxonMobil κατά τις επαφές που είχε στην Κύπρο με κρατικούς παράγοντες. Την ίδια ώρα, για τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής ενημερώθηκε ο αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, το νομοσχέδιο του οποίου προκαλεί αντιδράσεις εντός και εκτός Κύπρου.

Αλλαγή φρουράς στην ExxonMobil για την Κύπρο, ωστόσο το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού όχι απλά παραμένει, αλλά γίνεται ακόμα πιο ζωηρό.

Η ανακάλυψη του Γλαύκου, φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη της Exxon για αύξηση της παρουσίας της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και αυτό μετέφερε στις επαφές που είχε με κρατικούς αξιωματούχους, ο νέος αντιπρόεδρος της εταιρείας, αρμόδιος για τη Μεσόγειο Don Bagley.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Omega, η ExxonMobil εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και για άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ, και πιο συγκεκριμένα για τρία οικόπεδα που γειτνιάζουν με το 10.

Οι ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε στην αμερικανική γερουσία, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο εκ των εισηγητών του, γερουσιαστής Robert Menendez με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Ένα νομοσχέδιο για το οποίο αντιδρά το ΑΚΕΛ, αφού όπως υποστηρίζει αποτυπώνει μια αντιρωσική στρατηγική, καλώντας κυβέρνηση και ΔΗ.ΣΥ να εξηγήσουν αν η πολιτική εξωτερικού που ακολουθούν δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα.

Όπως δήλωσε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, «δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό καμιάς χώρας, όταν χαιρετίζουν το περιεχόμενο μιας πρότασης νόμου που εντάσσει την ΚΔ σε μια ψυχροπολεμική στρατηγική κατά ενός μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο για δεκαετίες στηρίζει ποικιλοτρόπως την ΚΔ».

Κόκκινο πανί για την Άγκυρα το νομοσχέδιο, με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ να το χαρακτηρίζει... ακατάλληλο, και μάλιστα μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υφυπουργό άμυνας.

«Τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο, τα δικαιώματα του "λαού" της  "Τ.Δ.Β.Κ"  στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου δεν πρέπει να αγνοηθούν. Έχουν ίσα δικαιώματα και οι όποιες δραστηριότητες γίνουν στην περιοχή δεν πρέπει να παραγνωρίζουν τις πραγματικότητες. Προειδοποιήσαμε ότι όποιες απόπειρες αντίθετες προς την κατεύθυνση αυτή, δεν θα γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ούτε έννομες θα θεωρηθούν από την Τουρκία, και αυτό το καταστήσαμε σαφές, υπέδειξε.

Top News